houvast bosbessen
Blauwbessen of Bosbessen
(Vaccinium) zijn de vruchten van planten die behoren tot de heidefamilie.
Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer anti-oxidanten bevatten dan bosbessen. Het verhaal van de goji-bes ken je ondertussen al. Dat is werkelijk de topper. Na blauwe bessen bevatten respectievelijk, aardbeien, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel anti-oxidanten. Daarnaast bevorderen blauwe bessen ook nog de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en jong houdt. Wat minder geweten is, is dat het eten van bosbessen gunstig is voor diabetici en dat beginnende diabetici door het dagelijks eten van bosbessen (en het respecteren van enkele basisregels voor gezondheid) medicijnvrij kunnen leven.
Bosbessen kan je vers - gedroogd of bevroren gebruiken.
Eet ze uit de hand, verwerk ze in een fruitmaaltijd, bv. als ontbijt of middagmaal.
Enkele pluspunten van bosbessen in vogelvlucht
-stabiliseren het suikergehalte in het bloed
- wapenen tegen hartziekte en de vorming van kankers
- vertragen het verouderingsproces.
- houden het korte termijn geheugen op peil.
- verminderen de kans op infecties van de urinewegen.
- verbeteren de spijsvertering
- verbeteren de gezichtswaarneming en helpen bij vermoeide ogen
- zijn een van de beste bronnen van anti-oxidanten en helpen daarom in de strijd tegen vrije radikalen
>
De stoffen die zorgen voor de blauwe kleur van de bessen, hebben een antioxiderende werking. > Vergeleken met 40 andere soorten fruit en groenten zou een portie blauwbessen volgens een Amerikaans onderzoek de grootste 'antioxidant power' hebben.
> Deze 'kracht' heeft ons lichaam nodig in onze strijd tegen veroudering, kanker en hartziekte.
- bevatten veel vitamine C, vitamine A,B, mineralen en spoorelementen
- Volgens Ronald L. Prior, de directeur van " USDA Human Nutrician Center on Aging " aan de Tufts University of Boston zou een halve tas bosbessen zoveel antioxidant kracht bevatten als vijf porties van andere soorten groenten en fruit.
- beschermen tegen ouderdomsgebonden afbraak van de hersencellen zoals bijvoorbeeld een vermindering van het korte - termijn geheugen.
- blauwbessen en veenbessen zijn erg met elkaar verbonden. De smaak van bosbessen is echter veel aangenamer, waardoor het mogelijk is om bosbessen uit de hand te eten of het te integreren in smakelijke gerechten. Beide bessensoorten (beide vacciniums) bevorderen het goed functioneren van de urinewegen. In geval van ontsteking of irritatie van blaas of urinewegen, mogen ze niet ontbreken
- onderzoek heeft aangetoond dat blauwbessen nachtzicht kunnen verbeteren en dat zij de ogen helpen om zich aan te passen aan hevig licht (fotofobie).
- eet de bessen vers of gedroogd. Gedroogde bessen kunnen op voorhand geweekt worden. Eet ze in ieder geval zonder te koken.


page99_2