houvast sinaas

5. Levend Voedsel - een geschenk van de hemel


Wat een tragedie! We leven in een tijd, dat wie beweren kan: “Ik heb een uitstekende gezondheid!” in de minderheid is. Hoevelen van ons, die in deze wereld, vol van chronische ziekten, kunnen beweren: “Ik heb een prima gezondheid!?”


Een goede gezondheid of ziekten hangen beiden af van de manier waarop we eten en leven. Voedsel dat op de verkeerde manier gebruikt en bereid wordt, is de oorzaak van degeneratieve ziekten. De meeste mensen eten weinig vers, rauw fruit en weinig rauwe groenten.


Gekookt voedsel, hoe gezond is het?
Koken verandert het voedsel. Het blootstellen aan warmte berooft verse producten van veel natuurlijke en noodzakelijke voedingsstoffen. Dergelijk voedsel draagt bij tot ziekte. Tenslotte kan alles wat je eet maar twee dingen doen : ofwel maakt het ons beter, door ons energie te verschaffen, ons te verrijken met voedingsstoffen die de cellen voorzien van een hoge tonus. Ofwel pleegt het voedingsmiddel roofbouw, omdat het niet evenwichtig is samengesteld, niet uitgerust is om de eigen stofwisseling te kunnen voltooien en/of reservestoffen opvraagt.

Professor I. I. Brekhma, van de Far East Scientific Academy in Rusland, Valadivostock, beweert dat “de voedingsstoffen, die chemisch gemeten kunnen worden (vitamines, mineralen, proteïnen, enz.), belangrijk zijn voor je gezondheid, en dat het bereiden en het koken van voedsel de structurele informatie limiteert, welke alle gezondheids-ondersteunende eigenschappen bevat die je lichaam nodig heeft. Hij zegt dat vers voedsel meer structurele informatie bevat dan gekookt of bereid voedsel. Vers voedsel is meer effectief, meer “biologisch actief.”

Enzymen zijn substanties die het leven mogelijk maken. Ze zijn nodig voor elke chemische reactie die in het lichaam plaats vindt. Geen mineraal, vitamine, of hormoon kan werken zonder de toevoeging van de aangepaste enzymen. Ons lichaam, al onze organen, weefsels, en cellen, werken door middel van stofwisselingsenzymen. Enzymen vertegenwoordigen het levenselement. Een leven zonder enzymen kan niet bestaan.
Er zitten miljoenen door het lichaam zelf opgewekte enzymen in ons spijsverteringsstelsel, evenals in levend voedsel. Levend voedsel is rauw, niet gekookt. Alles wat boven de 70° Celsius is verhit bevat nog nauwelijks iets van enzymen.
Enzymen helpen om het voedsel dat we eten om te zetten in chemische structuren die door de celmembranen in het spijsverteringsstelsel kunnen penetreren en dus ook in de bloedstroom.
Wanneer men levend voedsel gegeten heeft, zorgen de enzymen in rauw voedsel voor een betere vertering, ze verminderen de noodzaak tot het aanspreken van het eigen enzymenpotentieel van het organisme. De hitte die men bij het koken gebruikt vernietigt alle voedselenzymen. Dit dwingt het lichaam om meer enzymen te produceren. Hierdoor moeten de spijsverteringsorganen overwerken, vooral de pancreas.

Koken en enzymen
De overvloed van actieve enzymen via ons voedsel is één van de belangrijkste redenen, waarom we veel meer “levend voedsel” in ons voedingspatroon zouden moeten voorzien. Voedsel verhitten vernietigt de enzymenactiviteit. Vanaf 50° C wordt een geleidelijke vermindering vastgesteld. Op 70°C is de totale teloorgang van de enzymen een feit. Water kookt bij 100 graden Celsius. Het is dus duidelijk dat zelfs het verhitten op een lage temperatuur deze waardevolle enzymen al kan vernietigen.
Om enzymen uit de voeding te halen, moet men rauw voedsel eten. Iedere levensvorm, plantaardig of dierlijk, heeft de aanwezigheid van enzymen nodig om in leven te kunnen blijven.

De effecten van koken op voedsel
De levenskracht (eender hoe je deze noemt : bv. het natuurlijk magnetisme, de vibratie, het elektrisch potentieel, het zuurstofbindend vermogen, ...) van het voedsel wordt vernietigd wanneer men het kookt. De biochemische structuur en de voedingsopmaak van voedsel wordt veranderd en is niet meer in zijn originele conditie. Eigenlijk is alles wat gekookt is totaal anders dan wat het oorspronkelijk was. Zelfs al noemen wij een wortel nog altijd ‘wortel’ nadat hij is gekookt, toch is het in wezen iets heel anders. In feite is een gekookte wortel zelfs niet meer natuurlijk. De interne verhoudingen zijn verward, de cellen zijn verstoord, de enzymen zijn verdwenen, de vezels hebben hun elektrisch vermogen verloren. En dan spreken we nog maar over een onschuldige bereidingstechniek ! Hoe anders ziet het eruit wanneer we beginnen te spreken over bakken en braden, en we daarbij nog denken aan slijmrijke, geconcentreerde kost ! En dan de verschrikking van de voedingsindustrie die naar eigen believen totaal nieuwe composities aanbiedt : de novel-foods, de designerfoods... eigentijdse namen voor eigentijdse drama’s. De rekening komt !
Moleculen in het voedsel worden door koken verstoord en ontaard. Voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en aminozuren worden uitgeput en vernietigd. Gekookt voedsel is niet alleen minder voedzaam dan rauw voedsel; maar de gekookte producten zijn giftig en ziekteverwekkend.

Nog meer redenen om rauw voedsel te eten

- De noodzakelijke voedingsstoffen: levend voedsel is van een betere kwaliteit.

- Een betere vertering: levend voedsel wordt gemakkelijk verteerd – een paar minuten tot 5 à 6 uren vergeleken met 40 tot 100 uur voor gekookt voedsel.

- Meer energie: een voedingswijze gebaseerd op overwegend of uitsluitend levend voedsel laat ons niet vermoeid achter. Mensen hebben de neiging tot slapeloosheid na een gekookte maaltijd.

- Geen degeneratieve ziekten die te wijten zijn aan de voedingswijze: rauw voedsel veroorzaakt of onderhoudt geen degeneratieve ziekten.

- Een lagere hartslag: met ongekookt voedsel, kan de polsslag dalen tot 40 slagen per minuut of meer.

- Minder lichaamsgeur: lichaamsgeuren zijn tekenen van een giftig lichaam. Met ongekookt voedsel hebben we zelden een lichaamsgeur.

- Minder dorst: met levend voedsel (rauwkost, dus veel fruit en groenten), drinken we minder omdat we het natuurlijke, gedistilleerde water in vers fruit en groenten niet uit het voedsel gekookt hebben, en omdat we geen water ophoudend tafelzout gebruiken.


- Propere tanden en minder tandschade: Met ongekookt voedsel hebben we schonere tanden. Je zal geen vorming van kalk krijgen, wat bij het eten van gekookt voedsel meestal wel gebeurd. Bij een ongekookte voeding kan de hitte je tanden, maag en mondbekleding niet beschadigen. In feite, verbetert de gezondheid van de tanden met de inname van ongekookt, levend voedsel.

- Gewichtscontrole – levend voedsel voorkomt de kans op overeten: bij een keuze van levend voedsel, is overeten een veel minder groot probleem. Gekookt voedsel is geconcentreerd. (Bijvoorbeeld, men eet drie gekookte wortelen voor één rauwe wortel). Rauw voedsel voorziet in een grotere voeding, en dikwijls in grotere hoeveelheden!

- Meer mentale helderheid: met ongekookt voedsel, wordt de capaciteit van ons geheugen, kracht van de concentratie, creativiteit en spiritueel bewustzijn veel groter.

- Geen slijmen: rauw voedsel eten veroorzaakt geen keel of hoofd dat volgeladen zit met slijm. Publieke sprekers en zangers met een rauwe voedingswijze zijn zeer blij, dat ze niet steeds hun keel moeten schrapen omwille van het slijm dat er in zit.

Onthoud, het enige voedsel dat “cel-voedsel” (voedsel dat zijn doel bereikt en het cellenleven onderhoudt) genoemd wordt, is levend voedsel. En de snelste manier om het lichaam opnieuw op te bouwen voor een goede gezondheid, is het eten van grote hoeveelheden rauw fruit, groenten, noten en zaden!

Een voedingswijze met een hoog aandeel van rauwkost heeft vooral invloed of de absorptie en het gebruik van zuurstof in de spiercellen.
In 1938, toonde professor Hans Eppingers, hoofdarts aan de First Medical Clinic van de universiteit van Oostenrijk aan, dat rauw voedsel de cellulaire ademhaling verhoogt. Een hoofdzakelijk rauwe voeding stimuleert ook de spiercellen om voedingsstoffen te absorberen en afval efficiënt te verwijderen.


Of gij dus eet of drinkt,
of wat ook doet,
doet het alles ter ere Gods.
Corinthiërs 10:31


De Goed Nieuws-brief was een driemaandelijks tijdschrift dat sinds 1993 werd uitgegeven door de CVNH (Christelijke Vereniging voor Natuurlijke Hygiëne). Het tijdschrift onderstreept de relatie tussen fysieke en geestelijke gezondheid en persoonlijke verantwoordelijkheid.
De daarin voorgestelde boodschap wordt nu in HOUVAST verder gezet.