De laatste woorden van een mens op deze aarde zijn belangrijk voor de nabestaanden. Deze woorden vergeet je heel je leven niet meer! Het kan een vraag zijn om b.v. de zorg op te willen nemen voor iemand, of een liefdevol afscheidswoord.
Van veel bekende en “beroemde” mensen zijn hun laatste woorden en daden opgeschreven. Overweeg zelf of het hoopvolle, verwachtende, berustende… woorden zijn van iemand die zich met God verzoend heeft of niet.
Voltaire, de beroemde satiricus, schreeuwde de hele nacht om vergeving.
Volgens Napoleon’s lijfarts stierf de keizer in eenzaamheid en zijn doodsstrijd was vreselijk.
Karel IX van Frankrijk zei: “ik ben verloren, ik erken het openlijk”.
Nietsche, de grote filosoof stierf als waanzinnige.
Lenin bad op tafels en stoelen om vergeving van zijn zonden.
Churchill bekende dat hij een dwaas was geweest.
Boeddha moest aan het eind van zijn leven bekennen: “Ik heb het niet gemaakt”.
Veel van bovengenoemde mensen wilden niets van God weten, bespotten Hem openlijk of ontkenden dat Hij bestaat. Aan het eind van ieder leven komt de onvermijdelijke overgang van dood en het oordeel.
God heeft in de Bijbel laten vermelden: “Het is de mens beschikt eenmaal te sterven en daarna het oordeel” (Hebr. 9:27).
Weet u, dat oordeel kunnen we niet ontlopen als we voor onze eigen rekening komen. Ik bedoel dat uw goede daden u niet bij God brengen, daarvoor is ons hart te veel bevuild met valse daden in ons leven.
Wanneer we op Christus’ rekening dit leven uitgaan dan heeft Hij dat oordeel al voor ons gedragen. Christus laatste woorden voor zijn aardse dood waren: “HET IS VOLBRACHT”. Daarop mogen we pleiten ieder moment van ons leven als we Christus toebehoren.
Beroemde Laatste Woorden
Aldous Huxley schreef in het voorwoord van zijn boek “Brave New World”, dat men alle dingen zo moet beoordelen alsof men ze zag van zijn of haar doodsbed.
De volgende citaten zijn vanuit dit perspectief! De laatste woorden van onbelangrijke en belangrijke mensen reflecteren hoe zij zichzelf, het leven, en de wereld zagen en wat er echt toe deed toen puntje bij paaltje kwam!
De Profeet Amos zei: “Daarom bereid jezelf er op voor om je God te ontmoeten!”
En Koning David zei in het Boek Psalmen (Ps 90:12): “Zo leer ons onze dagen te tellen, dat we onze harten naar wijsheid kunnen richten.”
Alexander de Grote, die gebieden had veroverd van Macedonië tot en met Pakistan, stierf op 33-jarige leeftijd, met zijn laarzen aan, wenende dat: “Er zijn geen werelden meer over om te veroveren!”
Sir Thomas More, Engels Staatsman die onthoofd werd in 1535 op bevel van Henry de Achtste, voor zijn overtuigingen, omdat hij Henry’s echtscheiding niet wilde ondersteunen: “Help me aub veilig omhoog (de scaffold op); voor het omlaag gaan zal ik zelf zorgen”
Anna Boleyn, Protestantse Echtgenote van Henry de Achtste. Voordat ze onthoofd werd op bevel van haar echtgenoot Henry de Achtste, merkte ze op: “De beul is, geloof ik, heel deskundig; en mijn nek heel slank”
Henry de Achtste, toen het zijn beurt was : “Zo, nu gaat alles eraan—Rijk, Lichaam en Ziel!”
Hannibal, Carthaags Leider en vijand van Rome die per olifant over de Alpen heentrok. “Laat ons nu de Romeinen van hun angsten ontslaan door de dood van een zwakke oude man.”
Keizer Augustus: “Heb ik mijn rol goed gespeeld? Zo ja, applaudiseer dan, want de komedie is voorbij!”
Dr. William Hunter : “Als ik de kracht had om een pen vast te houden, zou ik schrijven hoe makkelijk en heerlijk het is om te sterven.”
Stonewall Jackson : “Laten we over de rivier heen gaan, en onder de schaduw van de bomen rusten.”
Keats, Engelse dichter : “Severn, Ik – help me omhoog – Ik ga sterven- Ik zal makkelijk sterven; wees niet bang- wees sterk, en dank God dat het gekomen is.”
Isaac Newton, Christelijk Wetenschapsman: “Ik weet niet wat de wereld van mij denkt. Maar voor mijzelf, schijn ik alleen maar als een jongen die aan het strand speelde te zijn geweest om mezelf af en toe af te leiden, door een nog gladdere kiezelsteen of mooiere schelp te vinden dan de gewone, terwijl de grote oceaan van waarheid geheel onontdekt vóór me lag.”
Palmeston: “Sterven, mijn beste dokter? Dat is het laatste wat ik zal doen.”
Leonardo da Vinci, Italiaans uitvinder en kunstenaar, stierf in 1519 : “Ik heb God en de mensheid beledigd omdat mijn werk niet de kwaliteit bereikt heeft die het had moeten hebben”
Niccolo Machiavelli, Florentijns diplomaat en politiek Filosoof, die stierf in 1527, vermoedde zijn verkozen lot, en rechtvaardigde zich door te zeggen: “Ik wens naar de Hel te gaan en niet naar de Hemel. In de eerste zal ik het gezelschap van pausen, koningen en prinsen genieten, terwijl in de laatste alleen maar bedelaars, monniken en apostelen zijn.”
William Somerset Maugham, Brits auteur, stierf in 1965 : “Sterven is een ontzettend saaie en grijze affaire. En mijn advies aan je is, dat je er dan ook niets mee te doen hebt.”
Gen. John Sedgewick: bevelhebber in de Amerikaanse Burgeroorlog, doodgeschoten in 1864 terwijl hij naar de vijandelijke linie keek: “Ze zouden zelfs geen olifant kunnen raken op deze afst…”
Churchill: schreef in zijn auto-biografie: “Ik had de oorlog kunnen voorkomen!” (W.W.2!) Hij zei op zijn doodsbed, waarschijnlijk gepijnigd door de dood van de miljoenen oorlogsslachtoffers op zijn geweten: “Wat een dwaas ben ik geweest!”
James Rodges, een moordenaar voor het vuurpeleton, die gevraagd werd of hij een laatste verzoek had: “Ja, nou je het er over hebt—een kogelvrij vest.”
Friedrich Nietzsche, filosoof die “God is dood” predikte: Nietzsche stierf in geestelijke duisternis, als een brabbelende dwaas. Op een muur in Oostenrijk stond een graffiti geschreven zeggende: “God is dood, —Nietzsche!”
Iemand anders schreef er onder: “Nietzsche is dood!—God.”
Oscar Wilde, Terwijl hij champagne zat te drinken op zijn doodsbed: “En nu, ben ik boven mijn inkomen aan het sterven.”