Het begin van alle wijsheid

Spreuken 9:10  leert ons: Het beginsel van wijsheid is de vreze des HEEREN en de kennis van de heiligen is inzicht.

Spreuken 1; 8 Hoor, mijn zoon, de tucht van uw vader en verwerp de onderwijzing van uw moeder niet;

Psalm 36 : 10: Want bij U is de bron van het leven; in Uw licht zien wij het licht.

Psalm 119: 130 Het openen van uw woorden verspreidt licht,

wees er zeker van dat we dat licht nodig hebben. We moeten altijd beseffen hoe de zonde van deze aarde een duistere plaats heeft gemaakt. Als Adam en Eva al gestruikeld zijn, wat moeten wij dan verwachten? 

Als we onze gedachten laten bepalen bij de Tuin van Verrukking -Eden – dan weten we ook hoe het eerste klaslokaal was.  Ik heb al dikwijls geprobeerd om me die tuin voor te stellen, maar het lukt niet, om de ultieme schoonheid en heerlijkheid, een omgeving zonder enige dreiging, alles vriendelijk, alles veilig en goed, alles gezond en volwaardig, terecht Heilige grond om dat helemaal in beeld te krijgen, gewoon omdat ik struikel over de beperkingen waarmee ik worstel.  

Maar dan kwam de zonde, en de giftige resultaten die dat met zich meebracht. En toch, ondanks alle verval, al de achteruitgang en degradatie, blijft al het geschapene eeuwig getuigen van de Here, de Schepper, zijn grootheid, zijn liefde. En de natuur is nog altijd een bijzonder klaslokaal – als we willen zien.
Eender waar men kijkt, of het gaat over… 

  • een grassprietje
  • bloemen / insecten : en de symbiose die daartussen bestaat
  • dieren, 
  • planten, zaden, vruchten, 
  • het weer, het klimaat, de getijden, de zeeën, de aardoppervlakte, de verdeling aarde en zee.
  • het universum: maan, zon, sterren
  • voortplanting, overleving, bouw, bescherming, samenwerking… 

Dan rest me alleen de vaststelling van Psalm 16:7 Ik prijs de Here, die mij raad heeft gegeven, zelfs bij nacht onderwijzen mij mijn nieren.

En dan heb ik in Psalm 16:8 dat enorme HouVast: Ik stel mij de Here bestendig voor ogen; omdat Hij aan mijn rechterhand staat, wankel ik niet.

Alles spreekt van een wonderbare God. Maar wat blijkt… onderzoekers zien het wondere maar niet De Wondere. Satan gebruikt mensen om zijn dodelijke gif van twijfel en ontkenning te verspreiden. Hij werkt in de geest van wetenschappers, media, journalisten, met hun orakels vanuit de verboden boom.  Dat is zo typisch voor de Satan: hij maakt gebruik van mensen zoals hij toen gebruik maakte van de slang.
En omdat deze wereld zo is, en wij een lamp nodig hebben, licht om te kunnen zien, te onderscheiden, hebben wij opvoeding nodig.
Niet zoals de wereld die geeft, maar zoals God dat heeft bedoeld.
Wat baat alle wijsheid, als onze ziel schade lijdt? 

Adam en Eva moesten onderwezen worden. Je ziet zelfs dat Eva goed onderwezen was, maar dat ze gezakt was voor het examen. En dat Adam ervoor koos om mee te zakken. 

Waren ze geen goede studenten in Jezus’ klas ? Ontbrak er iets aan Gods onderricht? Nee je ziet dat de kennis er was. 

Dat is dat heilig principe van God: Hij laat ons VRIJ. Hij geeft ons de ruimte om te kiezen.
Voor ons ligt dat anders: hoe kunnen wij JUIST kiezen als we niet JUIST onderwezen zijn? 

Genesis 2 en 3 veranderden de geschiedenis. En daarom zou ik graag enkele weken na elkaar iets vertellen over dat prachtige onderwijs dat god geeft.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Eén gedachte over “Het begin van alle wijsheid”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: