Het is een verslaving

Vrouwen nemen dubbel zoveel kalmeermiddelen als mannen. Het gebruik ervan stijgt met de jaren en zo krijgt men een beeld van een volwassenengroep tussen vijftig en zestig die er massaal gebruik van maken. In onze jachtige tijd, waar het voor sommigen een gevecht is om met hun verschillende taken rond te komen, hebben veel ouderen het moeilijker met hun beroepsleven. Ze komen onder spanning en verdragen de druk niet. De mensen zijn gehaaster en gaan sneller onder ‘stress’ lijden.  Dit is één van de grootste redenen waardoor het gebruik van slaapmiddelen zo stijgt. 

Kalmeermiddelen werken op een kunstmatige manier, ze werken op het principe van verdoving en worden ingezet tegen pijn en ongemak. Dat maakt dat mensen die om hun pijn of spanning te onderdrukken, gebruik maken van kalmeermiddelen al spoedig de volgende dosis nodig hebben. Met medicamentengebruik weet men niet waaraan men begint. De oorzaak van verslaving vinden we al snel na het gebruik. Na enkele weken geraakt het lichaam aan de vreemde stof gewend. Het effect wordt minder en de gebruikers moeten om een soortgelijke uitwerking te krijgen, er meer van gebruiken. De beoordeling van deze middelen is bijna altijd positief : men neemt een pilletje en meestal vrij direct krijgt men verlichting van de klachten. Maar vergeet men niet dat de nadelige effecten alleen op lange termijn te meten zijn ? Deze bijwerkingen verschillen van persoon tot persoon en deze kunnen ernstige gevolgen hebben. Men wordt na een tijd geestelijk afhankelijk van kalmeermiddelen. Het is zeer moeilijk, om eens verslaafd, ervan af te raken, want dan krijgt men ontwenningsverschijnselen. Afbouwen is een delicate zaak. 

Er zijn ook veel verschillen in kalmerende middelen. Er zijn “zachte” middelen, maar ook de “zwaardere” middelen. Daarnaast zijn er de typische slaapmiddelen. 

Het is een al te gemakkelijke oplossing om naar medicijnen te grijpen. In feite gaat men veel te vlug gebruik maken van slaapmiddelen, tabletten en pillen. 

Men moet in alle gevallen het gebruik ervan vermijden, als de noodzaak daartoe niet bestaat. Als er een probleem is, zoek de oorzaak op en probeer daar iets aan te doen. 

Pijnstillers zijn meestal het rechtstreekse gevolg van een pijn met uitstel en roepen zo hun eigen behoefte op. Kalmeermiddelen werken precies op dezelfde manier. 

Een gevaarlijk gevolg ervan is gewenning : door de ontregeling van de biologische functies raakt de interpretatie van het autonome zenuwstelsel in de war. Men moet rekening houden met nevenwerkingen : geen enkel medicijn werkt op een natuurlijke manier. Deze chemische dwangmiddelen bevorderen nooit een gezonde slaap. 

Zo blijkt dat het gebruik van slaapmiddelen een van de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid is. Uit onderzoek is gebleken dat reeds na 3 dagen  gebruik, slaapstoornissen kunnen optreden die erger zijn dan de symptomen die men wil bestrijden. Bij stopzetting na drie à vier dagen ziet men het geleidelijk verdwijnen van de symptomen. Het kan je al snel een week slecht slapen opleveren. 

Volgens het Institute of Medicine in de V.S. vallen mensen die slaapmiddelen nemen slechts 15 minuten sneller in slaap en ze slapen gemiddeld slechts 30 minuten langer. Dit is helemaal niet veel, in vergelijking met de bijwerkingen… Ieder jaar overlijden duizenden mensen t.g.v. het innemen van slaapmiddelen. De gevolgen van het gebruik van kalmeermiddelen en slaapmiddelen is dat mensen zich gaan afzonderen, zich suf voelen, en last krijgen van hun spijsvertering.  Mensen moeten een oplossing zoeken voor hun probleem en niet proberen hun probleemsituatie te verdrukken door het gebruik van medicijnen. Men kan beter leren positief denken, het volgen van een therapie,  het inbouwen van ontspanningsoefeningen of een ontspanningsprogramma, of een andere mogelijkheid zoeken, in plaats van de eeuwige gemakkelijkheidsoplossing die op termijn een duur prijskaartje aanbiedt : in feite hebben medicijnen niets positief gebracht.  Pillen geven snel resultaat, maar hebben nevenwerkingen die de “voordelen” van pillen snel ongedaan maken. 

Kunnen beschikken over een goede gezondheid is een kostbaar geschenk. 

Blijf niet stilstaan bij de symptomen alleen en de bestrijding ervan… Zoek wat erachter ligt, hoe zaken voorkomen kunnen worden en schep een gunstig klimaat voor gezondheid en genezing. 

De Goed nieuws-site, De Levensark en Houvast beschikken over een groot assortiment aan literatuur, wat zij ter beschikking stellen van de geïnteresseerde lezers. Je vindt hier informatie die je altijd had moeten gekend hebben !

“Als je begint te doen, wat je altijd had moeten doen, begin je te worden, hoe je altijd had moeten zijn…”

Waarschuwing : 

Het raadplegen van deze site en het in toepassing brengen van de informatie kan uw gezondheid ernstige verbeteringen toebrengen.

Komt allen die vermoeid en belast zijn…

God kent uw noden, Hij ziet ook uw stem… zing het mee !

Natur-El heeft een boekje met een strategie om verslavingen te overwinnen. Koffie, thee, chocolade, suiker, zuivel (opiaten)… Je kunt de zuigkracht ervan doorbreken… en erop vertrouwen dat God je daarbij zal helpen, is er een onderdeel van. Zie in de Natur-El publicaties voor meer info over dit digitale boekje.

Verslavingen kaft

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: