God wil dat het goed met je gaat

HV freeHet volgende is een hoofdstuk uit “God wants you well”. De auteur beschrijft hierin de verschillende “zonden” die tot ziekte leiden. Eén hiervan is stress.

Henry Blackaby en Claude King schrijven in hun boek Experiencing God: “wat ik geloof in verband met God, zal bepalen wat ik doe en hoe ik leef.“

Leg jij al je vertrouwen bij God, zorg je dat je ontstresst; of leef je een leven vol angst? 

Realiseer dat zorgen maken en jezelf toestaan om door bepaalde situaties gestresst te worden, zwak is? Door teveel zorgen te maken en door mentale energie te verspillen om iets onder controle te houden dat je toch niet onder controle kan houden, vertel je God dat je hem niet vertrouwt.

Ons lichaam haat stress (en negativiteit)

Stress is een negatieve emotie zonder enig positief effect. Wanneer stress zich begint op te bouwen, vecht je lichaam terug. Eerst, laat het stresshormonen los, zoals cortisol, epinephrine en norepinephrine, die je hartslag doen stijgen, je metabolisme versnellen, je spieren spannen, en je ademhaling sneller en meer oppervlakkig doen gaan.

Deze reacties zijn afkomstig van het vecht- of vlucht antwoord – het lichaam’s onvrijwillige, halve seconde antwoord op gevaar. Vermits het lichaam het verschil niet kent tussen een fysische aanval en een mentale, kan het dat vecht- of vluchtalarm een paar dozijn keer per dag horen, of die reactie nu komt van je baas die tegen je schreeuwt of van een vrachtwagen die langs jou heen scheert op de autosnelweg. Je lichaam kan overgaan in een constante toestand van waakzaamheid. Uiteindelijk kunnen al deze dagelijkse signalen die je krijgt je hart, bloedvaten en brein beschadigen.

Stress beïnvloedt je eetlust en je eetgewoonten, wat er voor zal zorgen dat je aankomt of gewicht verliest. 

“Anderen bezorgden zich veel ellende; 
ze waren zo dwaas 
zich tegen hem te verzetten. 
Zij walgden van elk voedsel, 
ze stonden aan de rand van het graf. “
         psalm 107.17-18

Stress beïnvloedt je slaap, je concentratie en je geheugen. Stress is ook fysiek vermoeiend en zal er voor zorgen dat je je uitgeput voelt. 

Als je ergens een zwakke plek hebt, dan zal die naar de oppervlakte stijgen – nerveuze gewoonten, artritis, hoofdpijnen, allergieën, huidproblemen, enz. Het lichaam kan in deze situatie lang op een goede manier functioneren in deze vecht- of vlucht situatie, maar uiteindelijk, zal het beginnen te lijden.

“Stress versnelt het op gang brengen van ouderdoms-verwante ziekten,” zegt Allen J. Elkin, arts, en directeur van het Stress Management and Counseling Center in New York. “Er is geen enkel deel in je lichaam dat ontsnapt aan de ravages van bedreigende stress.”

Wanneer je gestresseerd bent, produceert je lichaam meer vrije radicalen, dit zijn natuurlijk voorkomende onstabiele zuurstofmoleculen in het lichaam die cellen aanvallen en beschadigen. Vrije radicalen versnellen het verouderingsproces en creëren diverse gezondheidsproblemen. “Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor de meeste tekenen van veroudering, evenals cataract, ouderdomsvlekken, circulaire problemen, grijs haar, een droge huid en rimpels, en zelfs sommige kankers.” zegt Paul J. Rosch, arts, en klinisch professor in de geneeskunde en psychiatrie aan het New York Medical College in Valhalla en president van het Amerikaans Instituut voor Stress in Yonkers, New York.

Er zijn fysieke problemen die beginnen met het gif van de negativiteit – angst, bitterheid, vijandigheid, haat, enz. Wanneer we van streek raken, gespannen en gestresseerd zijn, verhoogt de hartslag, de bloeddruk stijgt en het lichaam produceert en laat hormonen zoals cortsisol vrij. In hoge gehaltes, zorgt cortisol ervoor dat we problemen met slapen krijgen (het voorkomt onze REM slaap, diepe slaap), verstoort de concentratie, stoort de mogelijkheid van het lichaam om ontstekingen te reguleren en de productie en het juist functioneren van andere hormonen, (zoals progesteron) en heeft nog veel andere negatieve effecten. Deze hebben vernietigende effecten op de immuniteit. Een hoge bloeddruk is één van de risicofactoren voor hartziekte.

Door onszelf toe te staan om gestresseerd te worden door bepaalde omstandigheden, zeggen we tegen God dat onze omstandigheden belangrijker dan Hem zijn, omdat dat is, waar al onze aandacht op gevestigd is. We zullen gezonder zijn wanneer we naar God luisteren.

Gezondheidsproblemen die verband houden met stress, bitterheid, vijandigheid, haat, angst en andere negatieve emoties:

– Verslavingen (en nerveuze gewoonten zoals nagelbijten, overeten, alcoholisme, roken, enz.)

– Vroegtijdige veroudering

– Allergieën

– Astma

– Kanker

– Chronische vermoeidheid

– Fibromyalgie 

– Depressie

– Spijsverteringsproblemen (geïrriteerde darm, enz.)

– Haarverlies

– Hartkloppingen, onregelmatige hartslag

– Hartziekten

– Hoge bloeddruk

– Netelroos

– Gedeprimeerde weerstand (verhoogt de frequentie van verkoudheden, griep, allergieën, en andere gezondheidsproblemen)

– Geheugenverlies, concentratieverlies

– Migraine

– Stemmingswisselingen, irritatie

– Paniek-, en angststoornissen

– Slaapstoornissen

– Gewichtsproblemen (toename of verlies) 

Marcia schreef:

Mijn gezondheidsproblemen begonnen in 1971 toen ik 25 was en zwanger van mijn tweede kind. Ik ontwikkelde ernstige zenuwpijnen die scherpe pijnscheuten door mijn ganse lichaam en hoofd stuurden. Na een aantal specialisten geconsulteerd te hebben kwam ik erachter via de universiteit van Minnesota en de Mayo kliniek, dat ik M.S. had. Ik had gedurende twee jaren een zware depressie. We hadden drie kinderen beneden de leeftijd van zeven jaar.

In 1977 kreeg mijn man te horen dat hij een kwaadaardige hersentumor had. Dit was een spiritueel ontwaken voor ons. Ik had twee jaren gesmeekt tot God voor mijzelf en mijn genezing. Nu waren we beiden angstig. We sloten aan bij een gebedsgroep die wekelijks samenkwam. We misten geen enkele keer in de vijf komende jaren en vertrouwden volledig op God. Mijn man stierf vredevol in 1983, 6 jaar na de diagnose van zijn ziekte.

Stress was een groot deel van mijn leven geworden en ik ben er zeker van dat het bijgedragen heeft tot mijn gezondheidsproblemen.

In 1986, stelden dokters dat mijn M.S. duidelijk was. Ik ging naar M.S.-samenkomsten en zocht wanhopig naar een genezing. Elke dag leed ik pijn.

In 1996, was er een andere arts die beweerde dat het niet te bewijzen was, dat ik M.S. had. Hij vertelde dat ik al die jaren een verkeerde diagnose gekregen had omdat ze niet wisten wat er mis was met mij. Ik was opgelucht dat ik geen M.S. had, maar kwaad op de dokters omdat ze me een verkeerde diagnose gegeven hadden, gewoon om mij een antwoord te kunnen geven. Nochtans ging mijn toestand steeds meer achteruit.

Ik werd depressief en mijn gezondheidsproblemen gingen zo ver, dat ik er aan dacht om zelfmoord te plegen. Mijn zenuwpijnen waren versterkt en ik had gewrichtspijnen en nog andere symptomen. Het werd zo erg dat ik moest stoppen met werken. Mijn dokter schreef anti-depressiva voor en vertelde mij dat ik aan fibromyalgie leed, omdat ik er de meeste symptomen van had.

Op de leeftijd van 54 jaar weet ik nu dat het onmogelijk is om in deze wereld stressvrij te leven, men mag er zich niet op focussen.

Het enige wat mij gaande houdt is mijn vertrouwen in God en ik voel elke dag Zijn aanwezigheid in mij. Ik zou mijn ervaringen niet willen ruilen, omdat ze mij dichter tot Hem gebracht hebben.

Het verlies van mijn moeder aan kanker toen ik elf jaar was en van mijn beste vriend en echtgenoot toen ik 36 jaar was, toonden me dat het enige wat ik kan doen, vertrouwen in God is. 

“Laat allen die gebukt gaan onder zware lasten, bij mij komen: ik zal u verlichting geven. Neem mijn juk op u en laat mij uw leermeester zijn, want ik ben zachtmoedig en eenvoudig. Bij mij zult u rust vinden. Want het juk dat ik u opleg, is zacht en de last die ik u te dragen geef, is licht.’  –  Mattheus 11:28-30.

Eens je het stress gevecht begint te winnen, is het zeker dat je veel gezonder zal worden. Het tegenovergestelde van stress is vrede. De emotie van echte vrede is in wetenschappelijke onderzoeken bewezen, als gezondheidsbevorderend; en zou de genezing en herstel bespoedigen.

Vrede en gezondheid is wat God voor ons wil. De enige manier om totale vrede te vinden is door volledig op God te vertrouwen. Stop ermee om op jezelf gericht te zijn, en vertrouw in wat God voor je kan doen. Er is niets anders om die lege plek op te vullen die we allen bezitten. Materiële dingen, geld, zelfs familie en geliefden kunnen nooit in die vrede voorzien die alle begrip te boven gaat, en die wel alleen van God kunnen krijgen. God wil dat we onze zorgen aan Hem geven. Zolang je probeert om er tegen te vechten (zonder Christus) zal je niet in vrede leven. Je kan geen vrede hebben, omdat je nooit kan winnen. 

“Grijp daarom naar de wapenrusting die God u geeft, om weerstand te kunnen bieden op de dag waarop het kwaad aanvalt. Dan kunt u staande blijven, omdat u op die manier goed toegerust bent.”  – Efeziërs 6:13

Als je gelooft dat God zal doen wat hij beloofd heeft, dan kan de Heilige Geest je vertrouwen herstellen omdat je zou beseffen dat God alles onder controle heeft. Hij heeft het gevecht al lang gewonnen en jij kan in vrede leven.

Dit moet men elke dag doen. In zekere omstandigheden, zal het misschien nodig zijn om naar Hem toe te gaan, om je lasten aan hem te geven. Dit is geen teken van zwakheid. Het is eigelijk een teken van kracht en vertrouwen in God. Ik had dagen, dat ik God enorm nodig had en wou de meeste tijd van de dag samen met God in bed liggen. Ik voelde dat ik steeds meer moest herhalen: “God heeft alles onder controle. God heeft alles onder controle.” 

“Alles kan ik aan, dankzij Hem die mij kracht geeft.“ 

Fillipenzen 4:13

Vrede geeft ons vertrouwen in onze mogelijkheden om onze problemen te zien, om het even, hoe uitdagend ze ook zijn. Dit is een belangrijk aspect om te bekomen, wat God voor ons wil. De auteur van de brief aan de Hebreeën vertelt ons dat we ons vertrouwen niet mogen weggooien. Loop niet weg voor vertrouwen, het zal er voor zorgen dat je beloond wordt. 

“Om de wil van God te doen en om te krijgen wat hij belooft, hebt u volharding nodig. Want de Schrift zegt: Nog een korte, korte tijd, en Hij die komen moet, zal komen en niet langer wachten. Mijn rechtvaardige zal leven door het geloof. Maar als hij het opgeeft kan hij mij niet langer behagen. Maar wij behoren niet tot hen die het opgeven en verloren gaan, maar tot hen die geloven en daardoor hun leven behouden.” –  Hebreeën 10:36-39

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: