12 Dingen

12 dingen

Eens verschafte Didimus zich een nieuw onderkleed, omdat zijn oude bijna versleten was. Hij had het goede kleed weggelegd en droeg nog het versletene. Op een dag, kwam er een vreemdeling aan zijn deur om te bedelen. Didimus haalde het nieuwe onderkleed en gaf het de vreemdeling. Toen hij weg was vroeg zijn vriend wat hij nu zou aantrekken voor de gebedsbijeenkomst. Het mooie kleed zou immers gepast geweest zijn voor de plechtigheid. Didimus antwoordde echter: “Zou ik het versletene dan aan Jezus hebben moeten geven?”

 

Stel je eens voor dat dit alle mensen bezielde !

1.
Wees eerlijk. Maak hiervan een levensprincipe. Begin daarom met eerlijk te zijn met jezelf. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar wanneer je even analyseert ontdek je hoe vaak je jezelf al hebt om de tuin geleid, en hoe vaak je je afspraken met jezelf hebt verbro- ken. Behandel jezelf als je beste vriend en maak dat tot je levensregel voor ieder contact met mensen.

2.
Hou je een doel voor ogen en werk er rustig en systematisch naartoe. Het is waar dat doelstellingen niet vanzelf komen. Ze zijn het resultaat van je interesses, je waarden en verlangen om iets te realiseren. Doelstellingen geven zin aan je leven. Wees soepel in je beleving van je doelstellingen; versmacht ze niet, maar laten je idealen groeien. Je hoeft het niet eens zo ver te zoeken. In Gods woord vind je voorbeelden van mensen die zich een doel stelden – geleid door Gods Geest. “Breng me waar U me brengen wilt – Schep gelegenheden om te getuigen – Geef me de woorden in de mond, als ik moet spreken. Geef me kracht, want op U vertrouw ik.”

3.
Leg jezelf een taak op. Door je te engageren in een waardevolle taak, ga je meeleven met datgene wat je doet en diegene waarvoor je het doet. Inleving versterkt je verbondenheid en gedrevenheid.

4.
Geef niet te gemakkelijk op. Ware successen kwamen niet vanzelf. Ze werden mogelijk doordat een inzicht rijpte, en met tegenslag en het overwinnen van problemen de omstandigheden zich vormden voor het succesvol ten uitvoer brengen van een taak. Stel je niet voor dat het ideale leven rimpelloos is en zonder enig probleem verloopt. Soms heb je een beetje weerstand nodig om hoger te springen. Besteed niet teveel energie aan teleurstelling, maar leer van minder goede resultaten iets dat je verder helpt.

5.

Reken erop dat jij een verschil kan maken. Niemand vraagt je om onder te duiken in de anonimiteit van de massa. Je bent een unieke mens, geschapen door God, geliefd als zijn kind. Hij heeft je voorzien met unieke mogelijkheden en schept unieke kansen waaruit jij unieke lessen kan trekken zodat je geestelijk kan groeien. Terwijl je ervaring toeneemt, je talenten zich vermeerderen, ga je te werk als een zaaier op het veld, een werker in Gods wijngaard, waar je een verschil kan maken voor sommige ranken, of voor je hele gemeenschap.

6.
Stop nooit met leren en verbeteren. In één ding is je leven nooit af. De ervaring moet groeien, de wijsheid moet toenemen, het inlevingsvermogen kan zoveel beter worden. We hebben zoveel goede voorbeelden gekregen die inspiratie kunnen geven. Bedenk hoe Jezus sprak, hoe Hij handelde, hoeveel Hij gaf om verloren mensen. Het is waar, dat de afstand tussen Hem en mij groot is… Dat kan een rem zijn, , terwijl Hij ons juist aanmoedigt. Wie valt, richt Hij op. Als je de afstand beseft, is Gods Geest aan het werk!

7.
Doe het rustig aan en leef. Dit is een snelle wereld geworden, gehaast, en plotseling is het leven voorbij. Geen tijd gehad om stil te mediteren, de dingen die hoger zijn te overdenken, jezelf als Gods schepsel in verwondering te beleven. Te vlug de seizoenen, te snel de jaren, het gevoel dat je er geen vat op hebt… Leef ! Wat zit er zo veel in zo’n doodgewoon contact met een mens.  Werken is goed, maar elk moment is waard om het te beleven als waardevol.

8.
Kies zorgvuldig je vrienden. De mens is niet gemaakt om alleen door het leven te gaan. Iedere mens heeft behoefte aan minstens één goede vriend, waarmee je kan praten, twee werelden die dichter bij elkaar komen zodat ze elkaar begrijpen. Goede vrienden zijn een schat voor het leven. Het is zoals Emerson zei : “Wees een vriend en je hebt een vriend…”

9.
Wees een ‘ik kan het’ en ‘ik wil het proberen’-persoon. Ga niet uit van onmogelijkheden, maar van KUNNEN. Dat helpt om zelfs moeilijke dingen aan te pakken.

10.
Leef in het heden. Nu is de tijd van je leven. Zelfs al doe je dingen voor morgen, toch doe je ze NU en je geniet er NU van, met de stralende gedachte aan morgen.

11.
Geen karakter? Buigbaar, toegeeflijk, rap uit de goede koers? Goede voornemens, maar ze al even snel weer vergeten? Het gebeurt, maar wees geen perfectionist. Als je iets wil veranderen, motiveer waarom je dat wil en houd dit in gedachten. Herhaal voor jezelf wat het waard maakt om hier mee door te gaan. Natuurlijk heb je ‘karakter’ en natuurlijk wil je jezelf niet altijd voor de gek houden en natuurlijk wil God je de kracht geven om er een succes van te maken en een overwinnend leven te leiden en het verschil te maken tussen wat werkelijk telt en wat bijkomstig is.

12.
Herinner je altijd dat je nooit alleen bent. Je hemelse Vader is altijd beschikbaar. Spreek met Hem.

Goed Nieuws – Christelijk rentmeesterschap : voor eigen lichaam, wereld en medemens

houvast apple

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: