Koffie & Kanker

koffie vijandKoffie goed tegen kanker ?

Vinson besloot dranken op de aanwezigheid van hun stoffen te onderzoeken. Eerst probeerde hij thee en chocolademelk en ontdekte hij dat in dranken meer antioxidanten te vinden zijn dan in vast voedsel.

Koffie goed tegen kanker?

“Hoogleraar Joe Vinson van de universiteit van Scranton in de staat Pennsylvania deed zijn bevindingen min of meer toevallig. Wetenschappers wisten al dat in groenten, fruit en graan veel antioxidanten zitten. Vinson besloot voor de verandering eens dranken op de aanwezigheid van de stoffen te onderzoeken. Eerst probeerde hij thee en chocolademelk en ontdekte hij dat in dranken meer antioxidanten te vinden zijn dan in vast voedsel. Toen hij vervolgens koffie ging onderzoeken, kwam hij erachter dat daarin nóg veel meer van de heilzame stoffen zit.

Uit het onderzoek bleek dat een gemiddelde koffiedrinker 1.299 milligram antioxidanten binnenkrijgt uit koffie. Dat is vier keer zo veel als in de dagelijks gemiddeld gedronken hoeveelheid thee. Op de derde plaats in rang komt een banaan met ‘slechts’ 76 milligram.

De antioxidant in koffie heet polyfenol en beïnvloedt volgens Vinson op een goede manier enzymen en genen in het menselijk lichaam, waarmee de kans op verschillende kankers wordt verkleind. Hoewel bekend is dat koffie mensen onrustig kan maken en het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen, is meer koffie toch goed volgens Vinson. Iemand die vier koppen koffie verspreid over een dag drinkt, heeft minder kans op bijvoorbeeld leverkanker dan iemand die slechts twee koppen drinkt, aldus de hoogleraar.

Vorig jaar publiceerde de Harvard School of Public Health al een rapport waarin werd gesteld dat koffiedrinkers minder kans hebben de meest voorkomende vorm van diabetes te krijgen. Mannen die zes of meer koppen koffie op een dag drinken hebben volgens het onderzoek 50 procent minder kans op diabetes type 2.”

Ja, dat is het. Die mensen die toch leverkanker krijgen, of die toch diabetes krijgen… die hebben te weinig koffie gedronken. Waar hadden we dergelijke uitspraken trouwens nog gehoord? Een glaasje wijn op zijn tijd… Verbaast me dat deze artikels zijn gelinkt aan koffiesites. Er is zelfs een voorlichtingsbureau koffie en gezondheid… Daar zaten we op te wachten. 

Heb je het door? Na groene thee en zwarte thee, nu koffie, straks coca cola… de weldoeners voor de mensheid ! Wie kan er nog ziek zijn?

Op gezondheid.be vind ik de conclusie : “geen paniek, het is maar statistiek!” : “,,Wiskundige hocuspocus”, noemt de Brit John Brignell dat in zijn boek.

Volgens de scepticus Brignell “degraderen epidemiologen de wetenschap tot sterrenwichelarij en jagen ze de mensen met hun onderzoeken nodeloos de daver op het lijf. De meeste leken begrijpen nauwelijks het verschil tussen ’50 procent meer kans’ en ‘vijf keer meer kans’ en met een begrip als relatieve risico’s weten ze zich al helemaal geen raad.”

Lees meer over cafeïne en hoe weinig je er kunt van verwachten. Anti-oxidanten zeggen niet alles over natuurlijke gezondheid !

Koffie kaft

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: