Bosbessen

K bosbesBosbessen, een waardevolle vrucht

Luisteren naar je lichaam impliceert : je voedingsgevoel volgen en ontdekken wat écht natuurlijk en gezond is. Bosbessen bijvoorbeeld… wat heb je eraan ? 

Bosbessen : gezondheid heeft een kleur

Slechts weinig mensen beschikken over een goed ontwikkeld gevoel dat op een betrouwbare manier aangeeft aan wat het lichaam behoefte heeft. 

Nochtans zou dat een zeer interessante kracht zijn, want je zou geen boeken meer moeten lezen, je zou geen dokters meer moeten raadplegen, geen tussenkomsten meer moeten doen in de normale gang van zaken in het lichaam.  Je lichaam zou aangeven wat nodig is, en als we dan de taal van het lichaam verstaan en er zouden naar handelen, zouden wij een perfect gezondheidsevenwicht vinden. 

Jammer genoeg kan dat mechanisme alleen maar werken als het in contact gekomen is (dus kennis heeft van) zoveel mogelijk verschillende soorten natuurlijke voedingsmiddelen. 

Je lichaam kan je niet leiden naar iets wat het niet kent !

Daarom zou het begin van iedere transformatie een soort terreinverkenning moeten zijn. 

Meer planten, meer wilde groenten, meer kruiden, meer vruchten… leren kennen. Dit ontdekken gaat ook bij ons nog voort. En af en toe is er de vernieuwing. 

Zo waren we tijdens de voorbije vakantie nabij Clermont Ferrand, waar we een vroege wandeling maakten naar de top van één van de vulkanische bergen. Onderweg werden we beloond met handvollen verse bosbessen. Er is niets zo prachtig vind ik, als een plekje vinden om te plukken. Ik heb het altijd machtig gevonden om iets te kunnen verzamelen, wat je niet zelf hebt moeten planten of zaaien. Waarschijnlijk verklaart dit voor een stuk onze liefde voor wilde groenten en planten. 

Bessen behoren tot mijn favorieten en bosbessen horen onder die noemer. Je kunt ze eten onder de vorm van sap of vers of gedroogd uit de hand, of in een vruchtensalade of fruitmoes of -saus. 

Geneeskrachtige eigenschappen van blauwe bosbessen 

(Vaccinium corymbosum)

Blauwe bosbessen hebben een hoog gehalte aan vitamine-C. Verder bevatten ze veel vitamine-A (nodig voor ons gezichtsvermogen), vitamine-B en verschillende mineralen en sporenelementen zoals ijzer en magnesium.

Door het ongewone gehalte aan vitamines, mineralen en sporenelementen zijn blauwe bessen bloedzuiverend en anti-diabetisch. Ook helpen ze tegen buikloop en tegen nachtblindheid.

In smoethies, sappen, fruitsauzen, en alternatieve versnaperingen kan je ze iedere dag gebruiken. Vooral vers in fruitsalades of uit de hand gegeten is dit een bijzondere lekkernij!

Tijdens WO 2 gebruikten de piloten  de bosbessen tegen nachtblindheid. Door het gebruik van blauwe bosbessen zou het geheugen verbeteren.

Diabetes-patiënten mogen de bessen probleemloos gebruiken. Het hoge kaliumgehalte onttrekt vocht (H2O) aan het lichaam, waardoor de bessen gebruikt worden bij oedematische zwelling, overtollige waterretentie wat bijna altijd voorkomt bij overgewicht.

In wetenschappelijke publicaties staat vermeld dat blauwe bosbessen een hoog tot zeer hoog gehalte aan anti-oxydantia bevatten. Dit is nuttig voor het menselijk immuniteitsysteem en de preventie van kanker.

Blauwe bessen/ blauwe bosbessen  bevatten veel anthocyaan. Deze zorgen voor de blauwe kleur van de vrucht.

Anthocyaan heeft ook een antioxyderende werking, waardoor ze in het lichaam bepaalde schadelijke stoffen, “vrije radicalen”, kunnen neutraliseren. Om die reden zouden volgens bepaalde Amerikaanse onderzoekers blauwe bessen anticancerinogene eigenschappen hebben.

Anthocyaan zorgt verder voor een betere bloedciruclatie, heeft een positieve invloed op milde diabetesvormen en op vasculaire oogaandoeningen. Nachtblindheid zou sterk verbeterd worden door het frequent gebruik van blauwe bosbessen.

Zoals de cranberry of veenbes (Vaccinium macrocarpon) zou de blauwe bes ook een urinair antiseptische werking hebben. Hiervoor verantwoordelijk zijn de proanthocyanidines, die verhinderen dat de Colli-bacteriën zich vastzetten op de wand van de blaas en de urinewegen. Hierdoor zouden urineweginfecties kunnen voorkomen worden.

Door de aanwezigheid van looistoffen heeft de blauwe bes/ bosbes een mild adstringerende werking. 

Dit verklaart de diarreebestrijdende eigenschappen van de vrucht en de positieve invloed op het spijs-verteringstelsel.

Volgens Dr. Vogel zijn bosbessen belangrijk voor ogen, huid, tanden en tandvlees. Vitamine A houdt de schildklierwerking in evenwicht. Bosbessen hebben een gunstige werking op slecht werkende lymfe-klieren of opgezette klieren. Bovendien zijn zij in staat de vatbaarheid voor infectieziekten van de ademhalingsorganen te verkleinen. 

Vooral voor zwangere vrouwen is een regelmatig gebruik van bosbessen goed. Veel zwangerschaps-klachten verdwijnen. Ook voorjaarsmoeheid en allergische aandoeningen worden verholpen of verlicht. Bij een slecht functionerende lever of alvleesklier kunnen bosbessen zelfs tot genezing bijdragen. Ze zijn heilzaam voor arthritis-, reuma-, kanker- en MS-patiënten. Omdat behalve de lever ook de endocriene klieren profijt trekken van de geneeskrachtige stoffen die in bessen zitten, vormt het gebruik ervan in zekere zin een verjongingskuur.

Gebruik bosbessen vers in de maanden dat ze vers beschikbaar zijn. 

Daarbuiten kan je gedroogde bosbessen eten. Week de gedroogde bosbessen, of drink alleen het weekwater (12 tot 24 uur weken geeft een heerlijk sap). 

Verwerk gedroogde bosbessen, (evenals of gecombineerd met veenbessen) in je vruchtenbereidingen. 

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: