Bijna profetisch

TitanFutility, het wrak van de Titan

Veertien jaar voor de Titanic voltooid was en te water gelaten werd, publiceerde Morgan Robertson een roman die bijna profetisch was.  Deze roman werd voor het eerst gepubliceerd in 1898.

Robertson’s roman gaat over een schip, de Titan: “het grootste schip dat ooit te water ging en het grootste mensenwerk ooit”. Geen enkele inspanning of kost werd gespaard  voor de bouw van het luxueuze schip en de cabines van de stewards worden beschreven als hotelkamers van eerste klasse. Alles bij elkaar was het een werk waarin de mensheid zichzelf had overtroffen, iets wat nooit gezien was en waarvoor het hele kruim van  technisch genie bij elkaar was gezocht. 

De modernste technologie werd gebruikt bij de bouw van de Titan, inclusief de voorziening van negentien waterdichte compartimenten.  Zelfs met negen beschadigde compartimenten zou het schip blijven drijven en er zou geen gekende mogelijkheid zijn dat zoiets ooit zou nodig zijn op dit praktisch onzinkbare schip.

Omdat de Titan gezien werd als praktisch onzinkbaar, werd slechts het wettelijk minimum aan reddingsboten voorzien (24 die in staat zouden zijn om 500 mensen op te nemen.) Dit was niet genoeg om de 2000 passagiers aan boord op te nemen. 

Morgan Robertson’s Titan deed een aanvaring met een ijsberg in de Noord Atlantische Oceaan en zonk. 2987 mensen stierven bij deze ramp.  

Morgan Robertson maakte een herdruk van zijn novel Futility na het zinken van de Titanic, waarin hij enkele kleine details wijzigde om het geheel in overeenstemming te brengen met de omstandigheden van de ramp met deTitanic.  Toch zijn de parallellen tussen Titan en de Titanic hoogst merkwaardig. 

Toen de Titanic werd gebouwd en men refereerde naar het boek van Morgan, werd dit afgedaan als onmogelijk, doemdenkerij, want dit schip met de beste voorzieningen “was onzinkbaar”. 

De menselijke overmoed won op de rede, zo erg zelfs dat waarschuwingen van de hand werden gewezen. Nochtans had het opvolgen daarvan veel mensenlevens kunnen redden. 

Was het profetie? Was het puur toeval? Als de bouwers van de Titanic en later de bemanning en kapitein van de Titanic, het boek van Morgan “Futility” hadden gelezen, hadden ze waarschijnlijk een les geleerd en meer voorzichtigheid aan de dag gelegd. Want ze zouden weten dat “futiliteiten” soms verstrekkende gevolgen hebben. 

Onderstaand maken we in een tabel de vergelijking tussen de gegevens die Morgan in zijn boek had verwerkt, de later gecorrigeerde versie (kleine aanpassing van details) in vergelij-king met de Titanic. Je houdt bijna niet voor mogelijk dat de gelijkenis zo sprekend is… maar je kan er niet omheen. Enkel de balans van de overlevenden was positiever…

1898-versie         1912-versie          TITANIC

Nationaliteit          Brits                      Brits                    Brits

Lengte               800 voet                 800 voet               882.5 voet

Metaal                   Staal                      Staal                     Staal

Gewicht / t           45,000                    70,000                 66,000

Paardenkracht   40,000                    75,000                 46,000

Propellers                3                             3                           3

Masten                     2                             2                           2

Waterdichte

compartimenten  19                           19                         16

Aantal reddingssloepen 24               24                         20

Passagiers Cap.  3000                       3000                    3000

Pass. aan boord 3000                       3000                    2228

Kruissnelheid 25 knopen          25 knopen        22.5 knopen

Tijdstip gebeuren Tegen                Tegen                23.40 u

middernacht      middernacht

Getroffen     Stuurboord         Stuurboord          Stuurboord

Maand              April                      April                    April

overlevenden   13                            13                        705

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: