Dierproeven

Wetenschappelijke en medische experimenten op dieren worden gedaan om zogezegde antwoorden te vinden op ziekten, waarvan de meeste veroorzaakt zijn door onze eigen ongeordende leefwijze. Veel menselijke problemen, lichamelijk, mentaal of spiritueel, zijn door de mens zelf gecreëerd en onze wonden zijn door onszelf toegebracht. Met de beste wil van de wereld kunnen wij geen reden vinden om de dieren de schuld te geven, van welke problemen van ons dan ook, en ze hiervoor te laten lijden.

Christenen kunnen niet ongevoelig zijn voor het bittere lot dat ieder jaar miljoenen proefdieren in eigen land en ook daarbuiten, ondergaan. Ze hebben geen keuze, geen weerwoord, niemand neemt het voor hen op. En bij dat alles is het zo zielig en nutteloos.

Kunnen we er ons als christenen vanaf maken met de uitspraak dat ‘God ons heerschappij heeft gegeven’ over alles wat leeft’? Als de mens geschapen is naar het beeld van God, en in het besef dat God met Vaderlijke liefde alles in stand houdt, zou in het menselijk handelen enige reflectie moeten zijn van de houding van God. Natuurlijk kennen wij de argumenten van deze wetenschap

– dat dergelijke testen noodzakelijk zijn alvorens het op mensen toe te passen.

Het resultaat van dergelijke proeven zijn weer andere medicijnen en zijn naast de kwestie. Ze brengen niet het bewustzijn dat we meer verantwoordelijkheid aan de dag moeten leggen, maar bieden een excuus. Het is niet zo dat dierproeven verantwoordbaar zijn “omdat het voor de goede zaak”, het algemeen belang of welzijn is. Gods weg is de weg van mededogen, zich inleven in de situatie van het dier.

Deze dierproeven en het andere leed, wordt hen aangedaan om menselijke behoeften te bevredigen, waarvan de meeste niet noodzakelijk, buitensporig en verspillend zijn en waarvoor meestal alternatieve en meer diervriendelijke antwoorden beschikbaar zijn.

Dieren doden, om de menselijke behoeften naar onbelangrijke zaken te bevredigen, is een innerlijke tegenspraak. Wanneer we het begin van een nieuw tijdperk zullen zien, wanneer de mens het respect en de status aan dieren toekent, die hen toekomt en die hen al zo lang is ontzegd, komen we in het juiste perspectief.

Een van de voornaamste excuses voor alle wreedheden die tegen dieren worden begaan, is een egoïstisch belang of menselijke behoefte.

Waarom vraagt u mij, waarom ik op een behoorlijke wijze eet ? Als ik mij tegoed deed aan de geblakerde lijken van dieren, zou er eerder aanleiding zijn, mij te vragen, waarom ik dat deed !    / Bernard Shaw

De mens is voor betere daden geschapen dan om dieren te doden. Geen enkele wreedheid is nuttig.   / Cicero

Gandhi Dieren

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: