Zenuw-energie

Zenuwenergie  in een uniek perspectief

Zenuwenergie is een uniek begrip voor gezondheidszoekers en heeft een specifieke definitie. Zenuw-energie heeft niets te maken met het woord “energie” zoals we dat tot dusverre hebben gebruikt.

Je moet inzien dat het op geen enkele wijze te vergelijken is met de verouderde energieopvatting. Zenuwenergie is niet datgene wat je krijgt door het eten van een chocoladereep of na een extravagante rit op de rug van een paard. Om je leven te zien met de ogen van een tevreden gezondheidszoeker, moet je een onderscheid kunnen maken tussen natuurlijke “zenuwenergie” en wat men vroeger als energie beschouwde. Je lichaam door elkaar laten rammelen door een product of door spanning… brengt geen energie voort, maar put uit!

Energie is in de oude visie op “energie” een alledaagse term die refereert aan: Alles wat het lichaam consumeert in de vorm van voedsel en drank, of alles wat het lichaam gebruikt in de vorm van spiervermogen, of alles wat het lichaam opwekt in de vorm van warmte, of alles wat in het lichaam verbrandt in de vorm van calorieën,

  • of alles wat het lichaam gebruikt om vloeistoffen uit te scheiden,
  • of alles wat het lichaam voelt als gevolg van een stimulatie,
  • of alles wat het lichaam gebruikt voor mentale activiteit,
  • of alles wat het lichaam naar boven brengt als men enthousiast is,
  • of alles wat het lichaam opslaat in de vorm van potentiële energie.

Zenuwenergie in zijn nieuwe en unieke betekenis refereert aan: de rustige, ongestoorde en regelmatige “elektriciteit”, zoals deze door de hersenen wordt opgewekt, en die de klieren en de zenuwen op hun juiste werkzaamheid controleert.

Dankzij de normale – permanente en stabiele  energie verlopen alle lichaamsfuncties perfect naar natuurlijke maatstaven.

Wetenschappers meten doorgaans de zenuwenergie op met behulp van speciale meetapparatuur die deze energie in millivolt aangeven, of door de hersenactiviteit te meten met een elektro-encefalograaf.

Zenuwenergie is moeilijk te zien omdat het iets abstract betreft. Zenuwenergie kan niet gezien, gehoord, aangeraakt of geroken worden. De uitputting van zenuwenergie echter is net zo concreet als de ervaring van de steen waaraan we soms ons hoofd stoten — zelfs als we beter zouden moeten weten! Om volledig te begrijpen wat zenuwenergie is, moeten we deze term los zien van de gangbare definitie van “energie” en besluiten: het menselijk lichaam is een wonderbaarlijk elektro-chemisch-krachtsyteem!

Als er genoeg zenuwenergie is en de lichamelijke toxiciteit op acceptabel niveau is, dan kunnen we spreken van gezondheid op zijn hoogste niveau. Maar als de zenuwenergie onvoldoende is, verzwakken de cellulaire functies, hetgeen resulteert in toxische accumulaties, lijden, en ziekte.

De hersenen kunnen vergeleken worden met een sterke accu, die dag en nacht bijgeladen moet worden.

Te lage elektriciteit kan alleen maar bijgeladen worden door: slaap, rust, vasten, stille tijd (ontspanning, gebed, meditatie of andere activiteiten die lichaam en geest een diepe rust geven.

Als onze reserves laag zijn, weten we dat wij aan zenuwuitputting lijden, we “opgebrand” zijn, of lijden aan het “vermoeidheidssyndroom”, een zenuwinzinking hebben, aan het eind van ons Latijn zijn, of de bodem van ons kunnen hebben bereikt… We kunnen er niet meer tegen!

Tegen uitputting van onze zenuwenergie helpt niet de vijfde kop koffie, een middagje winkelen, een nieuwe droom, een winnend lot in de loterij. Niets kan ons terug boven water brengen.

Als onze zenuwenergie dermate uitgeput is en als onze lichamelijke en mentale functies zo verzwakt zijn dat ze niet meer voldoen aan onze behoeften, spreken we van “enervatie“. Het lichaam begint dan meer toxische stoffen te accumuleren dan te elimineren. Dit stadium staat voor auto-intoxicatie: het begin van veel onbegrepen lijden….

Als je meer zenuwenergie wil, hou dan op die te verspillen

Gewoonlijk is energie een kwestie van calorieën naar binnen halen en naar buiten brengen, zoals een benzinetank weer bijvullen als deze bijna leeg is. Gezondheidszoekers accepteren het feit dat het lichaam voedsel nodig heeft om daar energie uit te putten, maar voedsel is maar één van de factoren die het lichaam nodig heeft. Het verhogen van de menselijke energie is helaas minder simpel dan het bijvullen van een benzinetank.

Overvloedige zenuwenergie zien we bij kleine kinderen, die geen zware gewichten kunnen tillen of 40 kilometer kunnen rennen, maar die urenlang stoeien en spelen met plezier en enthousiasme.

Misschien is de beste indicator voor zenuwenergie de manier waarop iemand zich ’s morgens vroeg voelt. Ontwaak je spontaan en ben je meteen alert en in staat om je lichaam in beweging te zetten? Of blijf je wazig en lusteloos, jezelf uit bed tillend op zoek naar je favoriete stimulant? De meeste mensen zijn al lang vergeten wat het is om ’s morgens wakker te worden met een gevoel van blijde verwachting.

Een correct voedingsschema en voldoende lichaamsbeweging kunnen wel indirect de zenuwenergie vermeerderen, maar alleen rust en slaap kunnen het zenuwsysteem heropladen.

Energiebehoud is de belangrijkste factor in het accumuleren van energie. Het vermijden van niet gecompenseerd energieverlies zou de eerste prioriteit moeten zijn voor iedere gezondheidszoeker.

Net zoals er “energievergroters” zijn die we moeten opzoeken, zijn er ook “energierovers” die we moeten mijden. Deze twee groepen vertegenwoordigen twee tegenovergestelde levensstijlen, en resulteren in een tegengesteld gezondheidsniveau. Aan jou de keuze!

Zie het grote belang van veel zenuwenergie in je leven. Onderzoek wat er gebeurt als we meer zenuwenergie verliezen dan aanvullen.

Dr. J. H. Tildens’ revolutionaire boek uit 1930 verklaart duidelijk wat er gebeurt als een “energielek” ons geënerveerd achterlaat. Het geeft ons een precies idee van de ziektestadia.

Energievergroter: rust, ontspanning en slaap

Een goede gezondheid is mogelijk als we enervatie vermijden, de energierovers een halt toeroepen, en de energievergroters een plaats in ons leven geven. Als vervolgens een hoop zenuwenergie tot de hoogste capaciteit is opgeslagen, moet de gezondheidszoeker deze energie op dat peil zien te houden.

Onthoud dat wij zenuwenergie door verschillende vormen van “inactiviteit” kunnen verkrijgen. Maar voldoende nachtrust primeert! Verder moeten we ons lichaam kalmeren door te rusten, te vasten en door voldoende tijd door te brengen in ontspanning of gebed. Als vaste regel kunnen we stellen: hoe toxischer het lichaam is, hoe meer slaap er nodig is; hoe zuiverder het lichaam is, hoe minder slaap er nodig is. Het belang van een goede nachtrust kan niet genoeg benadrukt worden!!

Het nut van een hazeslaapje

Het is vaak moeilijk om tijd te vinden om een dutje te nemen. Toch kan een kort slaapje van maar vijf tot twintig minuten wonderen doen voor je zenuwenergie en ervoor zorgen dat je voor de rest van de dag veel efficiënter te werk gaat. Tijd vrij maken voor een middagslaapje lijkt ouderwets, maar is beslist geen verspilde tijd. Als we rusten en ontspannen, wordt er weer zenuwenergie opgeslagen. Maar dit natuurlijke rusten en ontspannen is van een speciale soort. Het kan niet vergeleken worden met gewone R & R (Rust en Relax) waarbij iemand van een glas sterke drank zit te nippen, terwijl uren “gedachteloos” voor de televisie worden doorgebracht. “Natuurlijke R & R” betekent: een rustig plekje vinden, er rustig gaan bij zitten, de spieren ontspannen en de geest vrijmaken van bedrukkende gedachten, om zodoende het lichaam optimaal tot rust te brengen. Dit zou minstens eenmaal per dag een paar minuten moeten gebeuren, zo vaak als nodig is.

Voldoende rust, ontspanning en slaap ondersteunen de ideale condities om de lichaamsontgiftende processen te bespoedigen. Maar deze “Natuurlijke R & R” bevordert ook de mentale helderheid en alertheid. Behalve een vergiftigd lichaam is een vermoeide en afgematte geest een van de grootste vijanden van de gezondheidszoeker, omdat deze alles vergeet! Wie moe is kan niet alert en bewust blijven, of ergens fatsoenlijk mee bezig zijn. De enige weg die iemand in dergelijke gesteldheid zal volgen is terugvallen in de oude gewoonten van zijn ongeneeslijk verleden.

“In de slaap worden de vitale activiteiten proportioneel sterker en accumuleren we zenuwenergie. Wij bemerken dit in de laatste momenten! Wij zijn dan ogenschijnlijk het zwakst. En in periodes van grotere inspanning of oefening, als de zenuwenergie vlug en krachtig besteed wordt in zenuw- en spierkracht, zijn wij ogenschijnlijk op zijn sterkst. Maar in feite zijn wij op dat moment zwakker dan ooit. Dit komt doordat we met de besteding ervan bezig zijn, dat we het altijd pas in de bestedingsfase bemerken; en niet in de accumulatiefase. Onthoud: hoe groter de omvang van de besteding, hoe minder potentiële energie er overblijft – hoe groter de besteding, des te minder kapitaal er overblijft.” H. Carrington.

“Ga naar bed, ontspan je, laat alles los, draai en woel niet rond, maak geen zorgen, erger je niet, sluit je ogen, laat je lichaam en geest rusten, laat rustig de slaap over je heen komen…”

Dr. H.M. Shelton

Ben je op zoek naar gezondheid? Doe er dan zelf wat aan! Niemand kan slapen in jouw plaats. Het is jouw beslissing. Het zijn jouw gedachten, het is het resultaat van je vertrouwen en het gevoel voor evenwicht.

Ga in op het aanbod dat Jezus je biedt : Hij geeft je rust en vrede. Hij wenkt de vermoeiden en belasten… Er staat Iemand aan de deur, en Hij klopt. Het geloof is als een deur die je alleen zelf  kunt open doen. Jezus klopt wel,  maar geef je gehoor ? God spreekt ook vandaag, door ieder woord dat Hij in zijn woord liet optekenen, tot steun, tot troost of als vermaning.

Ik verwarm me aan de woorden van Blaise Pascal: ‘Het geluk is niet in ons, en het geluk ligt ook niet buiten ons. Het geluk is alleen in God. Als wij Hem gevonden hebben, dan is het overal.“ Neem voldoende rust. Bedenk de vele zegeningen die je te beurt vallen. Zoek die dingen op die je dankbaar maken – zelfs al zijn er bittere kantjes en strijd in het leven. Heb je rust nodig, vraag erom. Leg dat pak neer en heb vertrouwen in Hem die weet wat het is om mens te zijn.

Opgepast met stimulatie !

Over dit onderwerp schreef één van de meest geniale Amerikaanse pioniers, Dr. Russel Thacker Trall in 1871 : “Een zuivere en perfecte voeding mondt uit in de opname van voedingsstoffen in de lichaamsstructuren, zonder de minste irritatie, ontregeling, of onderdrukking of een ander effect dat we zouden kunnen verwarren met stimulatie.” Daar zien we een fysiologisch feit van kapitaal belang op het domein van de voeding.

In feite realiseren zich slechts weinig mensen dat de specifieke effecten van de inname van voedingsmiddelen, in werkelijkheid het resultaat zijn van de irritatie en de stress, en een obstakel zijn voor een goede voeding. In feite is ieder voedingsmiddel dat “versterkt, of kracht geeft”, dat “je opwarmt” of dat je “stimuleert”, dezelfde als deze die “zorgt voor het prettige gevoel van hoofdpijn”, of die je het voordeel geeft van “een slapeloze nacht”…

Let daarom op met dergelijke wonderdrugs, hoe onschuldig ze er ook mogen uitzien of hoe vriendelijk ze ook gepresenteerd worden… de rekening komt. Elke slapeloze nacht zal je herinneren aan een rekening die nog vereffend moest worden… en ook dat kan je dan weer de kop indrukken, maar je lichaam houdt het tegoed.

Gezondheidszoekers weten dat men iedere stof of voedingsmiddel met een specifiek effect moet mijden als vergif. Het effect dat het veroorzaakt bewijst uit zichzelf zijn prikkelend, irritant karakter.

Bevreesd

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: