Succes door discipline

op weg naar vrijheid en een leven dat voldoening schenkt

Disciplinenaar een artikel van Dr Susan Smith Jones in Health Science

vertaling : Stefaan de Wever / CVNH

‘Discipline hebben’ betekent dat alle aspecten van je wezen gehoorzamen aan je wil.  Je leven wordt dan een echte openbaring.  Discipline hebben in je gewoonten, gedachten en daden is essentieel.  Wanneer je geest gedisciplineerd is, komt alles voor mekaar.’ (Donald Curtis, uit Forty Steps to Mastery).  

Discipline is een keuze.  Als we de top van ons kunnen willen bereiken, moeten we ons een zelfdiscipline aanleren in elk aspekt van ons leven.  Sukses en voldoening zijn slechts weggelegd voor diegenen die hun lichaam, geest en emoties leren te beheersen.  Voor mij betekent discipline het vermogen je bij je voornemen of besluit te houden, en dit nog lang nadat je stemming die daartoe aanleiding gaf voorbij is.  Het betekent ook ‘doen wat je zegt dat je zal doen en het doen met volle instemming en enthoesiasme.  Als je positief ingesteld bent, zal je positieve resultaten boeken.  Je kan niet 100 % suksesvol zijn zonder je 100 % in te zetten.  

Discipline zorgt voor vrijheid en vrede in je leven.  Iemand met discipline geeft zich niet over aan een bevlieging en laat zich niet leiden door externe omstandigheden.  Hij heeft wat hij denkt, voelt, zegt en doet volledig in de hand.  Een persoon zonder discipline is lui, zonder richting en gewoonlijk ongelukkig.  Een gedisciplineerde geest creëert een gedisciplineerd lichaam.  En daaruit volgt een opgewekte persoonlijkheid.  

Begin met kleine dingen  

We kunnen moeilijk gedisciplineerd zijn betreffende de belangrijke dingen in ons leven, als we geen discipline hebben wat de kleine dingen betreft.  Het is mijn ervaring dat, eens we onszelf een discipline aangeleerd hebben in de kleine dingen, de grotere taken, die vroeger moeilijk leken, makkelijker worden.  

Droom je soms over hoe je je leven zou willen hebben ?  Als je zou weten dat je onmogelijk zou kunnen falen, hoe zou je hoogste verwachting voor jezelf er dan uitzien ?  Ik stelde deze vraag aan een groep deelnemers van een workshop dat ik georganizeerd had.  Daarbij vroeg ik hen om hun dromen neer te schrijven.  Sommigen waren heel specifiek : ze omschreven hoeveel geld ze zouden verdienen, welke job ze zouden hebben, hoeveel kinderen ze zouden willen en hoe hun perfekte relatie er zou uitzien.  Anderen waren meer algemeen en minder gedefinieerd : ze legden de nadruk op een liefdevoller, aangenamer en vrediger leven.  

Als ik ga skiën, zie ik soms een kleine sneeuwbal die vanaf de top begint te rollen.  Op dat moment is de sneeuwbal nog makkelijk te stoppen.  Maar als hij blijft doorrollen, zal hij langzaam maar zeker groter en zwaarder worden totdat hij als een immense massa naar beneden komt.  Bij die grootte is deze sneeuwmassa onmogelijk te stoppen.  

Onze wensen en verlangens werken op dezelfde manier.  Ze winnen in sterkte en kracht door herhaling.  Herhaling is de sleutel tot meesterschap, òf de weg naar mislukking.  Elke keer dat we negatief ingesteld zijn, verliezen we een beetje van onze vrijheid en onze mogelijkheid tot kiezen.  Wanneer een negatief verlangen zich voor het eerst voordoet, moeten we het in de kiem smoren, moeten we er ons snel en vastberaden vanaf maken.  Wanneer je verlangt naar junk food, geef er dan niet aan toe.  Kies iets gezonds om te eten of onthoud je op dat ogenblik van alle voeding.  

Een andere manier om jezelf in discipline te oefenen en je smaak te trainen is op te houden met uit gewoonte te eten.  Hoe vaak eet je niet terwijl je eigenlijk geen honger hebt ?  Denk eens na over je eetgedrag op feestjes en sociale bijeenkomsten, in de bioskoop, als je TV kijkt of naar sportwedstrijden gaat.  Besef wat je aan het eten bent !  Leer jezelf de discipline aan om langzaam te eten en alleen als je werkelijk honger hebt.  

Nieuwe gewoonten aanleren

Als je een negatief gedrag herhaalt, ontwikkelt het zich tot een slechte gewoonte.  Sluit met jezelf een 21-dagen-overeenkomst, om je te bevrijden van je negatief gedrag, om te breken met je slechte gewoontes en jezelf discipline aan te leren.  

Je wil stoppen met eten vòòr je je opgeblazen voelt ?  Sluit een overeenkomst met jezelf om dit voor mekaar te krijgen.  Neem de beslissing je eraan te houden gedurende 21 dagen.  Als je een dag overslaat, begin je van voren af aan.  Na 21 dagen stoppen je geest en lichaam zich te verzetten tegen de verandering die je probeert door te voeren.  Eénentwintig dagen is niet zo’n lange periode.  Als je ondervindt dat je excuses begint te zoeken, en dat zal zeker gebeuren, kan je je discipline bewaren door jezelf eraan te herinneren dat het slechts voor 21 dagen is.  Wees geduldig met jezelf.  Soms moet je een probleem ontgroeien.  

Ben Franklin schreef in 1770: ‘Wie is er sterk ? Hij, die slechte gewoonten weet te overwinnen!’  

We kunnen het niet over discipline hebben zonder de invloed en de conditionering vanuit de maatschappij erbij te halen.  De manier waarop ons steeds verteld wordt hoe we ons moeten gedragen, beïnvloedt alle facetten van ons leven.  Voor voeding kiezen die ons welzijn ten goede komt, vergt een herhaalde versterking van die keuze.  

Het 21-dagen-programma heb ik reeds jaren in mijn leven ingebouwd.  Op de eerste van elke maand, spreek ik met mezelf af om één of andere ongezonde gewoonte op te geven of een nieuwe positieve weg in te slaan.  Op die manier zorg ik elk jaar voor 12 heilzame veranderingen in mijn leven !  

Jezelf aan je afspraken houden, geeft je zelfwaardering een opkikker.  Ik weet hoe ik me voel wanneer ik zeg dat ik iets ga doen en ik er daarna toch niet mee doorga.  Dan voel ik me ellendig.  Wanneer ik de discipline heb om te doen, wat ik zeg dat ik ga doen, voel ik me machtig.  Ik heb een groot respekt voor mensen die zich aan hun woord houden.  Daarnaast verlies ik respekt voor hen die er zich niet aan houden.  Ik heb vrienden die vaak zeggen dat ze iets gaan doen, zoals regelmatig sporten, maar als ik er dan later naar vraag om te zien hoe het vlot, hoor ik een heleboel excuses.  Deze mensen leven niet volgens de dingen die ze zichzelf voor ogen hielden.  

In ‘De Wet van Succes’ wordt dit passend verwoord  : 

Alleen wanneer we ons ontdoen van slechte gewoonten, voel je je écht vrij.  Tot het moment dat je dit echt meester bent, in staat bent om jezelf op te leggen de dingen te doen die je zou moeten doen maar niet zou willen doen, ben je niet echt vrij.  In deze zelfcontrole ligt het zaad van de eeuwige vrijheid.  

Eén van mijn favoriete helden is de gewezen basketbalcoach John Wooden.  Gedurende 27 jaren bracht hij kampioenen voort op het veld.  Zijn leiderschap zorgde voor opwinding over de hele kampus en beroerde de levens van miljoenen mensen in het land.  Zijn ongeëvenaarde reeks overwinningen werden het toonbeeld voor basketbalteams over het hele land.  Eén van de hoofdingrediënten in wat Wooden noemde ‘de piramide van sukses’ is jezelf discipline aanleren in elk aspekt van je leven én jezelf aan je woord houden.  

Een essentieel onderdeel van het gedisciplineerd zijn, is het aandacht hebben voor je gedachten, waarbij je je moet realizeren dat gedachten energie zijn.  Denk alleen die dingen die je in je leven en je eigen leefwereld wilt brengen.  Zorg voor discipline in je gedachten.  

Eén van de manieren om je deze kunst van discipline eigen te maken en onmiddellijk resultaten te zien, is elke morgen wat tijd vrij te maken voor meditatief gebed.  

Het is nu het moment om een meer gedisciplineerde persoon te worden.  Verrijk elk aspekt in je leven door zelfdiscipline.  Je zal ontdekken, zoals ik toentertijd, dat discipline de weg is naar vrijheid én een leven dat voldoening schenkt !  

Discipline vereist het maken van keuzes en afspraken. 

Volgende week : De liefde van God

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Eén gedachte over “Succes door discipline”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: