Kan chirurgie worden vermeden?

Chirurgie omzeilen: kunnen bladgroenten de slagaders herstellen?

We weten allemaal dat groene bladgroenten gezond zijn, maar weet je waarom ze zo interessant zijn? Er zijn tal van redenen, maar als het om de gezondheid van het hart gaat, kan het geheim nitraten en chlorofyl zijn. Al vijfendertig jaar promoot ik meer groen in de voeding. Gaande van Dr.Jenssens’ “when you are green inside – you are clean inside”-actie die de darmgezondheid beoogde, tot nu deze bevestiging van bladgroen voor het gezond hart, vormen een verzameling van redenen om meer groen te eten – elke dag.

In een verslag, gepubliceerd in de Journal of Clinical Investigation, stellen onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh, dat hoge niveaus van nitraat in de voeding gedeeltelijk de vasculaire voordelen kunnen verklaren van een voedingswijze die rijk is aan bladgroenten. Dat kan vreemd klinken, want veel mensen hebben nitraten meestal vermeden. Ik ken zelfs mensen die in de winterperiode nooit spinazie of salade of andere groene groenten eten – wegens “teveel nitraten”.

Nochtans – Sinds de 19e eeuw worden nitraten toegediend aan patiënten met angina pectoris om hun slagaders te verwijden en de bloedstroom te verhogen.

Bloedvataandoeningen (aandoeningen van de bloedsomloop) kunnen leiden tot hartaanval, beroerte en zelfs de dood. De Pittsburgh-onderzoekers wezen erop dat typische behandelingen voor deze aandoeningen, zoals bypass-chirurgie en angioplastiek, daadwerkelijk vaatletsel veroorzaken en kunnen leiden tot een overmatige proliferatie van de cellen van de bloedvaten op een manier die de bloedstroom beperkt.

Volgens de onderzoekers is stikstofmonoxide een belangrijk molecuul dat helpt de contractiliteit en gezondheid van vasculaire gladde spiercellen te behouden. Meerdere onderzoeken hebben vaatziekten in verband gebracht met een verlaagd stikstofmonoxidegehalte en men gelooft dat therapieën die de beschikbaarheid van stikstofmonoxide verhogen, de gezondheid van bloedvaten kunnen beschermen. Gewoonlijk wordt stikstofmonoxide in ons lichaam gesynthetiseerd uit het aminozuur L-arginine, door een enzym dat stikstofoxidesynthase wordt genoemd. In het onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh werd ontdekt dat wanneer ratten bloedvatletsel opliepen, de synthese werd verstoord. Er werd echter een secundair proces geactiveerd dat salpeterzuur uit nitraat genereert.

De onderzoekers ontdekten dat het aanvullen van ratten met nitraat voordat ze vaatletsel veroorzaakten, de omvang van de schade aanzienlijk beperkte, terwijl een dieet met weinig nitraat het verergerde.

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van bladgroen

Chlorofyll is om twee redenen een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van het hart:

1) het bevat magnesium, dat wordt gebruikt om energie te produceren in elke cel van het lichaam door deel uit te maken van alle enzymen die ATP gebruiken of synthetiseren, en het is een essentieel onderdeel van meer dan 300 enzymreacties in het menselijk lichaam. Aangezien de hartspier een van de organen van ons lichaam is die constant energie nodig hebben, kan de bijdrage van chlorofyl aan de magnesiumvoorraden van het lichaam de cardiovasculaire gezondheid enorm ondersteunen.

2) het wordt door vertering omgezet in metabolieten in de voeding die onze mitochondriën binnendringen en een verhoogde productie van ATP en vermindering van reactieve zuurstofsoorten mogelijk maken. Dit proces kan de beschikbare energie voor onze hartspier versterken.

Veel mensen ontdekken gezonde voeding en dat begint meestal met liefde voor fruit. Dat is een bijzondere ervaring. Maar in de euforie van het genieten van fruit, zou nooit het gebruik van bladgroen mogen worden vergeten.
Sommigen zullen zich één van mijn geliefde uitspraken herinneren : “aan het einde van de dag, stel je de vraag: heb ik vandaag mijn 200 gram diepgroene groenten gegeten?” Indien niet, doe het morgen beter ! Ook groene voedingsaanvulling zou nooit mogen ontbreken.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: