Vet en Voeding

Dr. Falconer zei : “We hebben geen idee hoe belangrijk Ellen White’s raadgevingen over vetten en olie wel zijn. In 6000 jaar hebben we het nooit zo op een akkoord gegooid als nu met de problemen met gehydrogeneerde margarine.” En natuurlijk zijn we herhaaldelijk gewaarschuwd tegen de oliebollencultuur met zijn in olie zwemmende koekjes, cakes en traktaties. 

In verband met vet zei Dr. White, de arts van President Eisenhower : “We moeten teruggaan naar de wetten van Mozes, 3500 jaar geleden gegeven en neergeschreven in Leviticus 3:17 : “Dit zij een altoosdurende inzetting voor uw geslachten in al uw woonplaatsen : gij zult volstrekt geen vet en geen bloed eten.”  Leviticus 7/23-24 voegt er aan toe : “Gij zult in het geheel geen vet van rund schaap of geit eten. Het vet van een gestorven of verscheurd dier  mag voor allerlei doeleinden gebruikt worden, maar eten zult gij het in geen geval.”

Exodus 29:2 vermeldt hoe van tarwe en olie koeken te maken, maar zegt ook wat ermee te doen : laat ze in rook opgaan… Zo zien we dat de Bijbelse raadgevingen de raad van Ellen White bevestigen : “Houd vet uit je voeding.”

Natuurlijke voeding is een belangrijk deel van natuurlijk leven. De Universiteit van Missouri vond een groot verschil tussen de voedingswaarde van voedingsmiddelen. Zij ontdekten één interessant feit, nl. dat als eetwaar (van nature) een goede smaak en geur heeft, het de noodzakelijke elementen in een evenwichtige verhouding bevat. 

Zij konden met de smaaktest net zoveel vertellen als met hun laboratoriumanalyses.  Proef daarom, of ruik op z’n minst aan alles wat jee eet – ook aan de appels, peren of meloenen die je koopt. 

Je geur en smaak zullen je zelden bedriegen. Als je echter op het domein van industrievoeding wil vertrouwen op geur en smaak – zeker als die smaak precies door die industrievoeding jarenlang is misleid – mag je er zeker van zijn dat je een radikaal verkeerde keuze maakt. En de vraag is of die nog ooit die betrouwbaarheid kan terugwinnen. Het is een utopie te denken dat de geur en smaak van het verleden ooit geheel uit je smaakgeheugen zal verdwijnen, samen met al de sensaties die ze opriepen.

Wist je dat de Natuurlijke Hygiëne zeer voorzichtig is met olie en vet. Dr. Gerson was categoriek : “Alle oliën stimuleren de groei van kanker”.  In feite maakte hij daar maar één uitzondering op. In een interview, vertelde Charlotte Gerson hoe haar vader had ontdekt hoe vetten de kankerontwikkeling versnelde bij kankerpatiënten. Het normaal werkzame bijna vegetarische dieet, kwam niet tot het normale resultaat, zoals hij dat zo dikwijls had kunnen vaststellen – en de enige reden was het vet. Eender welk soort vetten toegevoegd werd, deed het verhoopte resultaat wegsmelten tot quasi nul. En in bepaalde gevallen van overdaad was er zelfs een negatieve impact – van een normaal 100% goede voeding, aangevuld met oliën of vetten!!! (Gerson ontdekte trouwens hoe lijnzaadolie hier een uitzondering op vormt.) Dat is iets gans anders, dan wat je vandaag hoort en leest… Misschien zijn de vetten vandaag zoveel beter, of hebben we een of andere fantast aan het woord gehoord die iets te koop had? Maar onthoud dat vetten ieder spijsverteringsproces afremmen, terwijl een efficiënte spijsvertering een kordate en correcte aanpak vraagt.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: