Dat goede glaasje wijn…

Er zijn veel vragen bij het gebruik van wijn. Ik weet wat het doet. Wijn en alcohol hebben mijn leven verwoest, maar sommige van mijn broeders en zusters vinden het ongepast om dit thema naar voor te brengen en verwijten me dat ik de wetenschappelijke feiten naast me neerleg, wat “het is bewezen dat één of twee glazen wijn goed zijn voor het hart”. Waarschijnlijk refereren ze naar de aanwezigheid van resveratrol in rode wijn. Maar wat is de beste bron van resveratrol ?

Gelukkig sta ik met mijn afwijzing van rode wijn en alcohol niet alleen, en vond ik recent ook bij Dr. Michael Greger duidelijk aanwijzing voor de mythe van “dat goede glaasje rode wijn”…

“Alcohol is een neurotoxine dat hersenschade kan veroorzaken.” Ja, alcohol kan kanker veroorzaken. En dus kan de consumptie van alcohol misschien niet als een gezonde levensstijlkeuze worden beschouwd, omdat het ‘een verslavende kankerverwekkende stof’ is. Maar kanker staat slechts op nummer 2 als moordenaar. Killer nummer 1 is een hartaandoening. En dus, hoe zit het met de Franse paradox? Beschermt matig drinken echt tegen hart- en vaatziekten?

Zoals ik al eerder heb uitgelegd, is er blijkbaar geen Franse paradox – het lijkt allemaal oplichterij te zijn geweest. Maar dat is hoe het hele ‘resveratrol-fiasco’ begon. Een aflevering van “60 Minutes” suggereerde dat de rode wijn-component resveratrol de Franse paradox zou kunnen verklaren, en het “onderzoek nam een ​​vlucht.” Zelfs nadat bleek dat er “geen Franse paradox” was, ging het onderzoek onverminderd door, met als hoogtepunt “10.000 wetenschappelijke publicaties” tot nu toe.

En wat hebben ze gevonden? “na meer dan 20 jaar goed gefinancierd onderzoek heeft resveratrol geen bewezen menselijke activiteit.” “Een opvallend thema dat consequent naar voren komt tijdens dit omvangrijke oeuvre onderstreept het feit dat gegevens uit menselijke studies … ernstig ontbreken, ondanks resveratrol’s populariteit als voedingssupplement.”

“De hype in de populaire media over resveratrol … kan inderdaad niets meer blijken te zijn dan een onhandig marketinginstrument met … niet-menselijk onderzoek als dekmantel.”

De gegevens zijn gebaseerd op proefdieronderzoek – niet met wijn, maar met resveratrol – met enorme doses, tientallen milligrammen per kg. Dus als je de wiskunde doet, komen daar zogenaamde ‘experts’ tot suggesties voor een gram per dag voor mensen. Oké, dus hoeveel rode wijn moet je drinken om zoveel te krijgen? Zo maar eventjes 5000 kopjes per dag, of een paar duizend liter witte wijn per dag, of 1500 kg appels of druiven, of misschien 15.000 kg pinda’s – dat is niet met een glaasje, maar direct met hele vaten ! (PS het is al even hopeloos om dit te bereiken met chocolade, want je zou er al minstens 500 kg op een dag moeten van eten).

Het helpt natuurlijk niet als een vooraanstaande resveratrol-onderzoeker “schuldig wordt bevonden aan 145 tellingen van fabricage en vervalsing van gegevens”, waardoor het hele veld in beroering komt. “Wijn is misschien alleen goed”, vertaalt diegene die nog één logisch denkend haar op zijn hoofd heeft naar : “voor degenen die het verkopen.”

“Het fiasco van resveratrol is niet de enige” keer dat voedingssupplementen hun belofte niet nakomen. ‘Bekende voorbeelden zijn onder meer … bètacaroteen‘-pillen en visoliecapsules, waar studies in de jaren 90 aantoonden dat het innemen van synthetisch bètacaroteen in pilvorm het risico op kanker daadwerkelijk verhoogde, en in 2013 kreeg je de verschuiving van visoliesupplementen’ van ‘Proof of Effectiviy ‘naar’ bewijs van geen effectiviteit’”- “de] belangrijkste les is dat wat biologisch zinvol is en werkt in reageerbuizen en laboratoriumratten niet altijd werkt bij mensen. ”

Resveratrol is tenslotte slechts een van de tienduizenden geïdentificeerde componenten. Denken in termen van “volwaardig … voedsel … kan een betere benadering zijn voor gezondheid en ziektepreventie.” Zoals, in plaats van één chemische stof in wijn die uit druiven wordt gewonnen, wat dacht je van het eten van de hele druif? ” of het voorkomen van ziekten door een volledige strategie waarbij voeding en levenswijze centraal staan, inclusief het eten van heerlijke druiven en andere vruchten en groenten. Voor mensen die een hart hebben voor een gezond hart – en al de rest – lijkt dit het beste scenario te zijn.”

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: