Meloen

Het is zomer en daar hoort ongetwijfeld sappig zoet fruit bij. Wat is beter, wat is meer voeding en wat lest de dorst beter dan meloen? Al voor onze jaartelling was de meloen bekend bij de Romeinen en Grieken. De vrucht is waarschijnlijk afkomstig uit Midden-Azië. Meloenen behoren tot de familie van de cucurbitaceae, de komkommerachtigen. Andere bekende familieleden zijn de watermeloen en groentesoorten als komkommer, pompoen en augurk.

Meloenen worden in tropische en subtropische streken verbouwd en daarnaast ook in kassen, onder meer in Nederland (Hollandse Ogenmeloen). Watermeloen komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en India en wordt eveneens op ruime schaal verbouwd. Meloenrassen lenen zich goed voor kruisingen. Het gevolg is dat er een enorme hoeveelheid variëteiten bestaat, die zich niet makkelijk laat indelen.

Heb je ooit een meloenen-maaltijd gegeten ? Cantaloupe scoort 97 punten op 100 in Dr. T.C. Fry’s “A General Guide to Food Selection,” waardoor het in de voedingsranglijst geplaatst wordt bij de toppers van de voeding — waaronder ook druiven, mango’s, sinaasappels en papaja .

De naam kanteloep is afgeleid van Cantaloupe, een plaatsje in de buurt van Rome, waar deze meloenen in de tuin van de pausen werden geteeld. Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm. De buitenkant kan verdeeld zijn in segmenten of bedekt zijn met wratachtige knobbels. Beroemd is de cavaillon of charentaismeloen uit Frankrijk. Deze kleine meloen (tot 1 kg. zwaar) heeft een gladde, dunne, geelgroene schil met donkere strepen. Het oranje-gele vruchtvlees is zoet en aromatisch. De vrucht, die als de fijnste onder de meloenen wordt beschouwd, wordt rijp geplukt en is daarom slechts enkele dagen houdbaar. De ogenmeloen is genoemd naar de kibboets in Israël waar deze variëteit is gekweekt. Het is een kruising tussen de kanteloep en de netmeloen, oranjegeel van kleur met groen vruchtvlees dat zeer smakelijk is en een sterk aroma heeft.

Cantaloupe bevat een rijke blend van Vitamines A en C evenals eiwitten. 90 procent van zijn gewicht is het zuiverste water dat je kunt drinken…

100 Gram Cantaloupe (Rauw) bevat 34 calorieën

Opmerkelijk Voedingsstoffenprofiel

Percentages gebaseerd op de ADH bij een 2000 calorieën-dieet :

  • Vitamine A: 67.6%
  • Vitamine C: 61.2%
  • Kalium: 7.6%

Samenstelling / vaste stoffen = drooggewicht

  • Koolhydraten: 86.9%
  • Eiwitten: 8.4%
  • Vetten: 4.7%

Meloenen staan een zoete geur af als ze rijp zijn. Geeft de onderkant van de meloen mee als we erop drukken, dan is dat een teken dat de vrucht rijp is. De smaak van meloenen kan variëren en is afhankelijk van het suikergehalte. Factoren als klimaat en bodemsamenstelling spelen een grote rol. Meloenen zijn het hele jaar verkrijgbaar maar zijn op hun best van april tot oktober.

Meloenen rijpen goed na bij kamertemperatuur. Bewaar ze niet in de koelkast. Dan bestaat het gevaar dat ze niet meer narijpen en gaan rotten. Rijpe vruchten kunnen nog enkele dagen worden bewaard op een koele plaats (ca 12°C). Bewaar rijpe watermeloenen op een koele plaats of in de koelkast. Parten meloen zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast, mits verpakt in plastic folie.

Zin in een frisse ervaring ? Leg meloenen voor het gebruik 1 à 2 uur in de koelkast. Halveer de meloen en verwijder de pitten. Lepel het vruchtvlees uit als een sappige maaltijd.

Onthoud : meloen eet je best op een lege maag – zonder enige toevoeging.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: