Lactose Intolerantie

Scientific Perspectives – Professor Walter J. Veith

Melk en zuivelproducten worden geadverteerd als wondervoedsel dat alle voedingsstoffen zal leveren die nodig zijn voor een gezonde groei. Vooral het calciumgehalte in melk wordt benadrukt als een essentieel onderdeel van het menselijke dieet, en de indruk wordt gewekt dat een verlies van deze voedingsbron van calcium zal leiden tot abnormale botontwikkeling. Het is zeker waar dat zuivelproducten boordevol voedingsstoffen zitten, maar dit betekent niet dat de combinatie van voedingsstoffen geschikt is voor menselijke voeding. Moedermelk is essentieel voor zuigelingen, maar zuigelingen zijn dan ook speciaal ontworpen om met deze groeibevorderende voeding om te gaan. Voorafgaand aan het spenen zijn de noodzakelijke enzymsystemen die nodig zijn voor de vertering en assimilatie van melkcomponenten actief, maar ze worden geleidelijk gedeactiveerd met de leeftijd. De melk van andere zoogdiersoorten verschilt ook in samenstelling van moedermelk, en dit, samen met het potentiële gevaar van ingenomen antigenen, maakt koemelk ongeschikt voor menselijke consumptie.

Er is aanzienlijke weerstand vanuit de industrie, en zelfs vanuit de gevestigde wetenschappelijke wereld, tegen het idee dat zuivelconsumptie schadelijk is voor de gezondheid, maar het bewijs van recente wetenschappelijke bevindingen lijkt vrij overtuigend met betrekking tot deze kwestie. Zuivelconsumptie gaat gepaard met tal van andere ziekten, en naarmate de consumptie wereldwijd stijgt, worden de bewijzen steeds overtuigender. In het verleden werd het nadelige effect van de consumptie van zuivelproducten mogelijk gemaskeerd door de positieve effecten van andere levensstijlkeuzes, zoals een hogere consumptie van volle granen, vers fruit en groenten met hun hoge vezelgehalte. Westerse diëten hebben echter een sterke toename ervaren van de consumptie van dierlijke producten, waaronder zuivelproducten, met een gelijktijdige afname van de consumptie van granen, peulvruchten, fruit en groenten, en dit kan de toename van de incidentie van degeneratieve ziekten in geïndustrialiseerde landen verklaren .

Lactose Intolerantie

Lactose, de suiker in melk, wordt in de darm afgebroken door het enzym lactase. De meeste mensen kunnen lactose goed verteren tijdens de kindertijd en vroege kinderjaren, maar naarmate ze ouder worden neemt dit vermogen af. Ongeveer 75% van de volwassenen wereldwijd is lactose-intolerant en degenen met de hoogste intolerantie zijn autochtone Amerikanen en Aziaten en slechts iets minder dan zwarten, joden, Iberiërs en Zuid-Europeanen. Lactose-intolerantie is het laagst onder Noord-Europeanen en hun nakomelingen. In de VS heeft ongeveer 25% van de blanken, 51% van de Iberiërs en 75% van alle Afro-Amerikanen onvoldoende lactase om zuivelproducten te verteren en 90% van de Aziatische Amerikanen is lactose-intolerant. Het is gebleken dat 90 % van de Afrikanen heeft een lactasedeficiëntie, en in het geval van de landelijke Zulu van Zuid-Afrika bleek dat ze geen verandering in de bloedglucoseconcentraties vertoonden na inname van 50 g lactose. Wanneer melk en zuivelproducten worden verteerd, wordt lactose wordt door het enzym lactase afgebroken tot glucose en galactose.

De aanwezigheid van lactose is een kenmerk van melk van zoogdieren, maar de concentratie van deze suiker is normaal gesproken afgestemd op de behoeften van de soort, evenals de concentraties van alle andere componenten van melk. In het geval van mensen bevat moedermelk niet alleen de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en ontwikkeling, maar ook de bacterie bacillus bifidus die helpt bij de vertering van lactose. In koemelk verschilt de bacteriesamenstelling echter van die van moedermelk, en als koemelk aan zuigelingen wordt gegeven, kan dit de vertering van lactose verstoren. Bovendien heeft moedermelk een hogere koolhydraatconcentratie (7%-7,5%) dan koemelk (4,5%-5%) en bevat ze zo’n 200 mmol/liter lactose, waardoor ze zoeter is dan koemelk. Het lagere eiwit- en hogere koolhydraatgehalte van moedermelk is ook beter afgestemd op de behoeften van zuigelingen, omdat hun groeisnelheid aanzienlijk lager is dan die van kalveren.

Na de omzetting van lactose in glucose en galactose wordt de beschikbare galactose niet als zodanig gebruikt, maar in de lever omgezet in glucose door een reeks stappen die de initiële aanwezigheid van het enzym galactokinase vereisen. De productie van zowel de enzymen lactase als galactokinase neemt af met de leeftijd, en het vermogen om de producten van lactose op volwassen leeftijd te verteren en te gebruiken wordt dus beperkt. Een tekort aan het enzym lactase zal leiden tot fermentatie van lactose door darmbacteriën, wat kan leiden tot buikpijn, zoals de ontwikkeling van overmatig gas, krampen, een opgeblazen gevoel, borborygmi (gerommel van de maag), veranderde stoelgang en diarree. De ernst van de symptomen hangt af van de hoeveelheid geconsumeerde lactose en de mate van intolerantie.

Melkeiwit-intolerantie

Een ander probleem met melk doet zich voor bij de vertering van het melkeiwit caseïne. In vergelijking met moedermelk bevat koemelk 300% meer caseïne en meer dan het dubbele van de totale hoeveelheid eiwit. Caseïne en ß-lactoglobuline zijn de twee belangrijkste eiwitten in melk en ze zijn uniek omdat ze een perfecte mix van aminozuren bevatten, en dat is precies wat nodig is tijdens de vroege groei van de baby. Menselijke baby’s verdubbelen hun massa echter gemiddeld 180 dagen na de geboorte, terwijl koeien hetzelfde bereiken in slechts 47 dagen. Koemelk is dus afgestemd op de snelle groeibehoefte van koeien, maar niet geschikt voor mensen. Caseïne stimuleert ook van nature de schildklierfunctie bij zuigelingen, en aangezien de schildklier betrokken is bij veel ontwikkelingsprocessen, waaronder de ontwikkeling van het zenuwstelsel, kan caseïne van andere zoogdiersoorten nadelige effecten hebben op de stofwisselingsprocessen van zuigelingen, vooral omdat een deel van de caseïne in de voeding kunnen onverteerd worden opgenomen en dienen als antigeen.

Zoals het geval is met het enzym lactase dat lactose verteert, neemt de concentratie van het enzym renine, dat de caseïne afbreekt, bij alle zoogdieren ook af met de leeftijd, en tegen de tijd dat melktanden zich ontwikkelen, bestaat het vrijwel niet meer in het menselijke spijsverteringskanaal. Zonder renine moet de vertering van caseïne worden uitgevoerd door de normale proteolytische enzymen die niet zo efficiënt zijn in het afbreken van caseïne. De aanwezigheid van caseïne in het dieet van zoogdieren is ook in verband gebracht met verhoogde cholesterolwaarden en verschillende degeneratieve ziekten zoals arteriosclerose. Konijnen die caseïne kregen, ontwikkelden arteriosclerose, maar het effect zou kunnen worden verminderd als een plantaardige eiwitbron, zoals sojameel, in het dieet werd geïntroduceerd. Dit toont aan dat de aminozuurpool die door caseïne wordt geproduceerd, waarschijnlijk niet meer voldoet aan de eisen van gespeende of volwassen zoogdieren. Caseïne produceerde ook hogere cholesterolwaarden dan soja-eiwit bij dieren, waaronder ratten, hamsters, cavia’s, varkens en apen. Bij mensen werd een verlaging van het cholesterolgehalte gevonden als vlees- en zuiveleiwitten werden vervangen door soja-eiwitten. Caseïne lijkt ook een nadelig effect te hebben op de insulinesecretie, thyrozinespiegels, gastro-intestinale hormonen en heeft een nadelig effect op de calciumstofwisseling.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: