Kiezen voor Gezondheid

Je bent wat je kiest te zijnZiekte of goede gezondheid: jij beslist!

Het zou kunnen dat je nu wat ongemakkelijk op je stoel zit, en protesteert… Want voor die vicieuze cirkel van ziekte heb je niet gekozen. Als je kon kiezen, zou het er allemaal heel anders uitzien ! En toch zou het mooi zijn, indien je nog even verder leest en de argumenten bestudeert die mogelijk een oplossing zijn om uit deze cirkel te ontsnappen. Daar is niet alleen de kennis, maar ook moed voor nodig. Zelfs al heeft je gezondheid veel schade geleden; zelfs als je door degeneratie en misbruik van voorgaande generaties niet dat sterke lichaam hebt… is er toch goed nieuws voor jou.

Miljoenen voelen zich ziek en ellendig en gaan van kwaad naar erger. Ze vertrouwen erop dat professionelen erover waken dat hun gezondheid maximaal gegarandeerd wordt. Maar kan dat? Is het mogelijk dat oorzaken die lang genoeg worden herhaald, zonder gevolgen blijven? Een nauwkeurig onderzoek van de feiten onthult dat sommigen ervoor kiezen ongezond te zijn. Hoe zit het met u?

Ronkende titels kijken u aan : “Gewicht verliezen zonder dieet”. Dat klinkt goed. Niets moeten veranderen. Kom niet aan mijn bord… “Loop er 30 kilo af in acht weken” Dat is al wat moeilijker. Daarvoor moet ik in actie komen en er een dagelijkse inspanning voor doen… – “Verlies gewicht terwijl u slaapt” Dat kan er weer door. Daar wil ik zelfs mijn gezondheid voor op het spel zetten. – “10 eenvoudige manieren om kanker te voorkomen” – “Voedsel dat uw verkoudheid de pas afsnijdt!… Alles is vertegenwoordigd. U kunt doe-het-zelf-gidsen kopen tegen alle ziekten. Reuma, hart- en vaatziekten, verkoudheid… Soms zeer interessant en vol met waardevolle adviezen, boordevol remedies en tips en allerhande producten die u zich kunt aanschaffen. Alle informatie die nodig is om een ​​gezond leven te leiden, vind je beschreven in boeken, internethulpsites en tijdschriftartikelen, maar toch lijden miljoenen mensen aan zwaarlijvigheid, hartaandoeningen, kanker, diabetes, artritis, ontstekingen en andere kwalen. Jammer genoeg schijnt veel van de beschikbare informatie elkaar tegen te spreken, afhankelijk van wie het schreef of naar welke aankoop de advertentie je wil leiden. 

Gezond blijven en worden lijkt een mysterie en daarom vragen we ons af waarom we hoegenaamd ziek worden? Het ontgaat de meesten dat ziekte een voortschrijdend proces is, waarvan we de vroege signalen negeren, onderdrukken, bestrijden, terwijl het lichaam altijd sterkere reacties moet initiëren om door de impasse te raken – of het heeft al zoveel gestreden en geeft het op… en dan zijn we ‘altijd moe’. We doen niets aan de oorzaak, maar gebruiken hulpmiddelen, zelfs “genees”middelen… terwijl de symptomen misschien even tot stilstand gebracht worden, en we denken dat we weer kunnen “leven als voorheen”. Maar hoe werkt het echt?

Als het op gezondheid aankomt, heeft alles wat je doet een effect – goed of slecht. Zo simpel is het. Voedselkeuze, hoeveelheid, tijdstip, bereiding, combinatie, lichaamsbeweging, ademhaling, waterverbruik en slaapgewoonten hebben allemaal een bijdrage aan het resultaat, ook al merk je hun directe of individuele invloed niet, omdat het verloren gaat in de stroom van voor- en nadelen.

Over het algemeen is het menselijk lichaam een ​​ongelooflijke machine die veel misbruik kan verdragen, anders zouden we ons eerste levensjaar al niet overleven. We hebben geleerd het uit te dagen, het zijn elementaire behoeften te ontzeggen, het uit te putten en het te verhinderen om te recupereren. Maar als een wonder spartelt dat lichaam, dat wil leven, er altijd weer door, zodat we het normaal vinden dat het lichaam zich herstelt, ook als we het ongenadig dag na dag martelen. Maar naarmate men ouder wordt, en onze recuperatieve krachten verzwakken, begint het misbruik door te wegen. Jarenlang overdaad aan leeg voedsel en gebrek aan activiteit en gebrek aan herstellende slaap en zoveel meer essentiële factoren die we ons lichaam ontzeggen, kunnen hun sporen getrokken hebben en al vroeg in het leven aangeven welke richting we uitgaan. Uiteindelijk  tekent het zich af in zwaarlijvigheid, acute ziekte, chronische ziekte, kanker, huidproblemen, slaapstoornissen, enz. Dit zijn de opgetelde effecten van beslissingen die je eerder hebt genomen. 

Noem iets – wat dan ook – in je leven dat geen direct of indirect gevolg was van een keuze. Zelfs de keuze om iets niet te doen, is een beslissing die effect heeft. Je was vermoeid en je koos ervoor om niet te rusten, maar in plaats daarvan rookte je nog een sigaret, slurpte je nog een bakje koffie, of sabbelde je een vettig taartje naar binnen… Of je wist je op te peppen door hevige muziek en andere zenuwagitatie. Luisteren naar het lichaam? Nee, dat niet. Sommigen vinden zelfs dat ze goed bezig zijn, wanneer ze na een stimulerende dosis weer opgekikkerd zijn en doorgaan met hun krachten uit te putten.

Dank God dat Hij het menselijk lichaam – en heel de natuur trouwens – met zoveel wijsheid heeft gemaakt en er verborgen compensatie- en recuperatiemechanismen heeft ingelegd. Maar over lange termijn bekeken, leven mensen die verstandige beslissingen nemen een rijker leven. Het is natuurlijk mogelijk dat je het maar saai vindt om al die regeltjes op te volgen, dat je daarvoor allerlei pleziertjes moet ontzeggen… Want het is zo leuk om twee uur ’s nachts; het is zo gezellig om samen nog een fles wijn te consumeren en wat kan je ervan genieten om al die exotische gerechten te ontdekken. Het is inderdaad een investering om beslissingen te nemen die gericht zijn op het behoud van een goede gezondheid en risico’s te vermijden. Het vraagt discipline om zijn grenzen te kennen en keuzes te maken tussen nuttig, nodig, gezond, of overbodig en schadelijk.

Dan zijn er aan de andere kant die het allemaal niets vinden. Wat men eet, hoe men leeft, het maakt allemaal niets uit. Dat gezondheidsgedoe is flauwe kul.  “Ze hebben dat al ondervonden”, of zoals een kennis het verwoordde “Als je te voorzichtig bent, kan je binnenkort nergens meer tegen”. Hij heeft een punt, want als je lichaam zuiverder wordt, wordt het gevoeliger voor abnormaliteiten en zal het signaleren wanneer je iets doet dat het schade toebrengt, maar is dit een goed of een slecht signaal? Indien de signalen goed zouden werken, zouden we tenminste nog weten wat juist is en wat verkeerd, want dat is voor de meesten al lang niet meer duidelijk.  We hebben wetenschappelijke studies nodig die ons precies vertellen hoeveel % voordeel een bepaalde daad geeft, voor we beslissen of het nu echt de moeite is om het te doen. Naar het eigen lichaam luisteren zit er niet meer in. Dat is onbetrouwbaar en verschilt van moment tot moment. Trouwens, hoe interpreteert men  de signalen die het lichaam geeft? 

Het is een beeld van de wereld waarin we leven. Het lijkt alsof niets vast staat en dat het “ieder zijn waarheid” is. Laat iedereen gerust. De scheppingsorde is niet van toepassing. Het credo is “zichzelf zijn”. Ik heb daar veel vragen over, want men is wat men denkt + de som van alle acties. Als iets lang genoeg wordt herhaald, wordt dat een deel van jezelf. Zo ben je.

Terwijl sommige dagelijkse beslissingen routine zijn en ons minimaal beïnvloeden, hebben andere een blijvende impact. Een van de vitale gebieden is gezondheid. Tenzij je succesvol bent in het besturen van dit aspect van je leven, is bijna niets anders van belang. Of je het zich nu realiseert of niet, je maakt de keuze of je een vitale gezondheid wilt genieten of een slechte gezondheid wilt doorstaan. Maar als je het begrijpt, is een vitale gezondheid zo waardevol en goed. Het is geen enkel nutteloos risico waard. God wenst ons gezondheid toe – maar Hij laat de keuze aan jou. Zijn wegen en adviezen volgen – met zegen en overvloed – of de verwrongen keuzes van de wereld volgen – en de gevolgen (de vloek) ervan ondergaan. Ik ben altijd verrast voor de mensen die dàn naar boven kijken… en zeggen dat God het heeft gedaan.

wordt vervolgd – 

as. zondag kan je erbij zijn wanneer de nieuwe cursus Natuur&Gezondheid wordt gepresenteerd :

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: