God en Gezondheid

De algemene gezondheidstoestand van de westerse wereld is verontrustend. Als je dat niet zo ervaart, dan prijs ik je gelukkig, maar de situatie is schrijnend. Terwijl veel burgers van ontwikkelingslanden lijden aan gebrek aan voedsel en weinig controle hebben over hun welzijn, en moeite hebben om zich te handhaven, zijn mensen in rijkere landen nalatig geworden in het beheren van hun gezondheid. Miljoenen mensen zijn ongelukkig, te zwaar en voortdurend ziek, met een lagere kwaliteit van leven in vergelijking met eerdere generaties.

Hoe kan je zoiets verklaren? Een uitstapje naar de supermarkt is onthullend. Shoppers maken de ene verkeerde keuze na de andere. Winkelwagentjes zijn gevuld met “non-foods” boordevol suiker, gebleekte granen, ongezonde vetten en overbewerkte voedingsmiddelen vol chemicaliën en vreemde ingrediënten.

Nog nooit waren er zoveel gezondheidsproblemen. Het is een hele industrie geworden, langs de ene kant om mensen ziek te maken – niet zo ziek dat ze sterven, maar ook niet zo gezond dat ze zonder medische interventies verder kunnen. De totale kosten van de medische zorg is tientallen miljarden euro’s per jaar. De instellingen bieden de meest geavanceerde gezondheidszorg ter wereld en mensen geven een duizelingwekkende hoeveelheid geld uit aan hun gezondheid (soms onrechtstreeks via een solidariteitspot dat we “Ziekte”-verzekering noemen). Toch worden ze steeds ziek.

Er wordt weinig nagedacht over oorzaken. Er wordt zo weinig mogelijk gestuurd. Laat mensen lijden aan de ziekten die ze zich verkiezen. Dat brengt ons bij twee concepten voor de behandeling van ziekten

Er zijn twee tegengestelde concepten van de behandeling van ziekten. Het traditionele concept van ziekte is niet veel anders dan de oude toverpraktijken. Het enige verschil is dat “boze geesten” zijn vervangen door kwade kiemen, bacteriën of virussen. Het traditionele concept is dat ziekte op onvoorspelbare wijze nietsvermoedende slachtoffers treft – dingen die mensen ‘opdoen’. De taak van de moderne “medicijnman” is om het slachtoffer te redden door de kwaadaardige indringers (de kiem of het virus) te doden of te verdrijven met “magische” medische kracht uit het arsenaal aan vergiften, ingrepen, naalden en voorschriften.

Het biologisch concept maakt een uitzondering op symptomatische medicamenteuze therapie bij de behandeling van ziekten. Het is gebaseerd op onweerlegbaar bewijs dat bacteriën of virussen niet de primaire oorzaak van ziekte zijn. Het is eerder een verzwakte weerstand, veroorzaakt door een gezondheidsvernietigende levensstijl. Bacteriën komen pas in de latere stadia in beeld. Ze helpen bij het beëindigen van organismen die geen sterke verdediging tegen hen hebben. Sterke immuniteit is gemeenschappelijk voor alle gezonde organismen.

Wetenschappers en biologen weten dat bacteriën altijd aanwezig zijn in onze omgeving, maar ook in een slapende toestand in alle organismen. Deze bacteriën zijn vrijwel altijd onschadelijk als de natuurlijke gezondheid en weerstand behouden blijven. Ze zullen echter ingrijpen en het gastheerorganisme vernietigen zodra de vitaliteit en weerstand ervan verzwakken of afnemen.

In plaats van de symptomen te behandelen met medicijnen, legt het biologische concept de nadruk op het vinden en corrigeren van de oorzaak van de ziekte. De resultaten zijn soms snel gerealiseerd, als het lichaam de kans krijgt om door koorts, zweten, rusten, ontlasten, het terrein schoon te maken. De oorzaak-en-gevolgbenadering is succesvoller dan het behandelen van symptomen.

Een goede gezondheid is een kostbaar bezit. Je moet het onderhouden. Anders verslechtert het. De gangbare leefgewoonten en omgevingen zijn vijandig voor een goede gezondheid. Tenzij je je inspant om gezondheid te beschermen en te behouden, kan een goede gezondheid gemakkelijk verdwijnen, zelfs op jonge leeftijd. Gezien de juiste gewoonten en omgeving, is het lichaam ontworpen om zelfgenezend en natuurlijk gezond te zijn. Dat is iets wonderlijk. Wonden worden geheeld, zonder dat je er iets voor hoeft te doen, dan alleen goede omstandigheden scheppen.
Je lichaam werkt ongelofelijk hard, om ondanks het feit dat je de balans voortdurend verstoort, terug te gaan naar evenwicht. Maar het heeft ook limieten. Het respecteren van die limieten en het respecteren van de levenswetten die God heeft ingesteld ter bescherming van het leven, is de wijze bijdrage die je kan doen om je gezondheid te koesteren. Dan kan je tot God zeggen:

Want Gij hebt mijn nieren gevormd, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U, omdat ik gans wonderbaar ben toebereid, wonderbaar zijn uw werken; mijn ziel weet dat zeer wel.” – psalm 139;

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: