Chronische gezondheidsklachten en vasten

Chronische problemen oplossen met vasten

Het is mogelijk dat je nu alle adviezen van de voorbije weken hebt toegepast, en dan kan ik je feliciteren. Maar het hoeft hier niet te stoppen. Breng het zover dat dit dagelijkse principes worden waar je niet meer vanaf wil. Natuurlijk hangt het er ook vanaf wat je beginsituatie is. Als al het voorgaande niet volstond, omdat je met chronische diepgewortelde klachten zit, dan kan het wat tijd vragen, voor het lichaam zijn reserves weer heeft aangevuld en ook zijn energie heeft bijgesteld. Neem elke dag royale rusttijden en geef aandacht aan de slaap. Dat brengt ons trouwens naar een volgende optie, en dat is vasten, een rust op vier fronten. Overweeg een reinigingsdieet of vasten op een moment dat je een zee van tijd hebt, indien mogelijk onder de hoede van een bevoegde gezondheidsdeskundige.

Dr. David Williams, stelt dat: “In de medische opleiding wordt aan voeding voor het bevorderen van een goede gezondheid heel weinig aandacht besteed… En medische scholen houden zich voornamelijk bezig met het genezen van ziekten en niet met het voorkomen ervan. Er wordt weinig aandacht besteed aan de eigenschappen van de natuurlijk voorkomende vitamines, mineralen , kruiden en superfoods.”

Veel gezondheidswerkers raden ontgifting aan door vasten om de ophoping van afvalstoffen in het lichaam te verwijderen. 

Het is van belang dat men een paar controles doet voor men een vastenprogramma volgt. Vasten wordt afgeraden voor diabetici, tenzij de maandelijkse 36-uurs-rust. Degenen met een lage bloedsuikerspiegel hebben begeleiding nodig van een gezondheidswerker.

Voor ernstige spijsverteringsproblemen zoeken sommige mensen de hulp van een hydrotherapeut voor de dikke darm. Dit is een praktijk die de gezondheid van de dikke darm bevordert door een reeks colonbehandelingen waarbij water wordt gebruikt om de dikke darm te reinigen en te versterken.

In plaats van volledig vasten kan een sappenkuur worden overwogen, of kan men voedselbeperkende maatregelen nemen. Zie onder de titel “Matigheid” in de 8 medicijnen van God. Matigheid geniet niet bepaald van een hoge populariteit. Vaak wordt het voorgesteld als zelfbeteugeling, of het zichzelf ontzeggen van de plezierige kantjes van het leven. Voor veel mensen heeft het een negatieve klank en ruikt naar crisis, tekort, schaarste,… En toch wordt het genoemd in de rij van “Gods geneesmiddelen”. Het is niet “iets” wat je kan innemen, of wat je in een kast kunt zetten tot wanneer je het nodig hebt. Het is een instrument voor elke dag. En het is op zijn best als het gebruikt wordt op dezelfde manier als de zeven andere medicijnen : vòòr de feiten.

Gods bekommernis is niet alleen dat we in geval van ziekte een uitweg vinden die ons geen schade berokkent. Gods voorzienigheid is gericht op het voorkomen van ziekte, omdat dat zoveel gemakkelijker is dan genezen.

Matigheid kan je in dezelfde zin zien. Het heeft te maken met een zekere mate van spaarzaamheid, de kaars niet langs twee kanten opbranden, een vorm van bewuste zelfcontrole die kan motiveren. Veel mensen horen maar één soort signaal, namelijk het verhogen van de hoeveelheid als de oplossing voor onze problemen. Dat verklaart de angst voor tekorten. En wat is dan erger, wanneer je het jezelf kunt veroorloven, om te lijden onder tekorten, die je had kunnen voorkomen met ietsje méér. Meer is beter. Baat het niet, het schaadt toch niet… zo denken de meesten erover, maar is dat zo?

Als het erop aan komt, weten mensen meer over hun auto dan over hun eigen lichaam. Ze weten dat een auto met zorg moet behandeld worden, en dat je zijn motor niet mateloos kunt opdrijven. Ze weten dat je het gaspedaal moet ‘matigen’, om ongelukken en voortijdige slijtage te voorkomen. Ze weten ook dat de brandstof juist moet afgesteld staan en dat een auto die ingesteld is op 6 liter brandstof per honderd kilometer, niet béter rijdt wanneer je hem afstelt op twintig liter.

Toch is het mogelijk dat veel mensen hun lichaam vullen met beduidend veel meer voedsel dan goed is voor het goed functioneren.

De Russische Schatalova schreef “Wij vreten ons dood” (Wir fressen uns zu Tode). Hoewel we dit wellicht niet zullen bestrijden, wordt er weinig ondernomen om de situatie te corrigeren. Toch heeft haar boodschap me niet meer losgelaten. Het onderhoud van de basisstofwisseling vereist niet méér dan 500 tot 600 calorieën per dag aan voedingstoevoer.

Dat verklaart waarom mensen met een voedingswijze van 1100 calorieën nog in gewicht kunnen toenemen.

Alles wat we teveel eten, belast het lichaam. Het lichaam zal altijd tot het uiterste gaan, om alles wat over de lippen komt te verwerken… maar het staat soms voor een onmogelijke opdracht. Zo zie je maar dat méér niet altijd méér is, want het verlies dat gepaard gaat met de extreme hoeveelheid die boven de capaciteit van de stofwisseling wordt gebruikt, heeft je ook energie gekost. En die gaat nu onherroepelijk verloren. Soms is minder méér en meer minder… Als we spreken van matigheid, spreken we over zelfcontrole. Ook dat is weer zoiets dat in sommige oren vervelend klinkt. We willen graag vrij zijn, met niets of niemand rekening houden, kunnen doen en laten wat men wil. Dat is geen vrijheid. Binnen de kortste keren veroorzaakt dergelijke vrijheid problemen waar je voor de rest van je leven gedwongen wordt om rekening mee te houden. Zelfcontrole – weten wat men doet – is een unieke sleutel tot een succesvol leven. Eender wat of hoe men eet of leeft, zal discipline vereist zijn. Hoe soepeler men matigheid kan toepassen, dat wil zeggen, hoe minder dwangmatig, zonder gevoel van gemis, als een onderdeel van de levenswijze, hoe meer vruchten het afwerpt.

Matigheid is bijzonder belangrijk en betekenisvol voor christenen. De christen wordt gevraagd zelfcontrole te oefenen en vrijwillig afstand te doen van dingen die spiritueel en fysisch schadelijk zijn.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: