Meer Bewegen

Je weet hoe het project begon enkele weken geleden… Het objectief was om te ontdekken wat u en ik kunnen doen voor een betere fysieke en mentale gezondheid. Er zijn al enkele krachtige adviezen geweest, en ik hoop dat u ze al in de praktijk hebt gebracht, want als u hierop bouwt bewijst u elke dag dat het werkt. Gods wegen zijn niet moeilijk. We moeten het niet ver zoeken. En dat is ook zo voor het advies uit deze brief.

God heeft voor de mens “Volwaardige kost” beschikt. Men heeft daarnaast niets uit het laboratorium of fabriek nodig. Wat zou regelmatige training eigenlijk moeten opleveren?

Door lichaamstraining worden onder andere de longen en tenslotte het gehele organensyteem sterker, ze krijgen meer weerstand, en kunnen meer presteren. Het gehele lichaam wordt beter van zuurstof voorzien. Tussen de longen en andere lichaamssystemen bestaat een wisselwerking. Alleen als al deze uitwisseling gemakkelijk en harmonisch functioneert, volgt zgn. “stralende gezondheid” (Walker), fitness en het in staat zijn om te presteren, en kan men van het leven en alles wat het te bieden heeft genieten.

Tussen lichaam en geest bestaat een natuurlijke en onafscheidelijke binding. Een onevenwichtigheid beïnvloedt het potentieel van lichaam en geest. De Schepper heeft deze beide onverbrekelijk met elkaar verbonden.

Een kennis houdt zich al jarenlang met Mountain-biking bezig, omdat het hem iedere dag plezier doet en het werkt. Het geeft hem fitness, en geeft prestatiekracht. Anderen snelwandelen, joggen of scaten liever. Er zijn zoveel mogelijkheden, inclusief het feit dat je gewoon meer beweging inbouwt in je dagelijkse routine. Minder op die stoel naar dat schermpje kijken, en meer hip en hop… Maar let erop dat je je altijd licht en losjes zonder te grote grote inspanning beweegt. Je lichaam moet zich altijd in het aërobische spectrum bevinden, wat in de praktijk betekent dat we ons bewegen “zonder totaal buiten adem te komen”, en het betekent dat ons lichaam ongeveer tien maal meer zuurstof tankt dan in rustpauzes, en daarmee het hart, de spieren de huid en de hersenen met verfrissende energie voedt. De daardoor vrijgemaakte geluks-hormonen (endorfine) doen ons ontspannen en maken ons gelukkig. De anaërobe grens is bij iedereen verschillend, deze hangt af van de persoonlijke trainingsstatus.

Franz in zijn Grote Gezondheids-Konz: “Als we vaak genoeg en krachtig bewegen, dan wordt ons bloed – de drager van voedingsstoffen – met kracht door de kleine bloedvaten gedreven, en daardoor kan dit overal frisse energie-brengende stoffen tot in de uiterste hoekjes van het lichaam afleveren. Zo komt ook de lymfestroom – de afvoer van afvalstoffen – krachtig op gang !” Hartproblemen, astma, en hooikoorts laten zich vaak alleen al door regelmatig joggen/snelwandelen genezen. Vooral de nieren hebben het nodig om goed actief te zijn om snel urine- en gifstoffen uit te scheiden.

Omdat bij intense sport op tamelijk natuurlijke wijze de uitscheidingsorganen op volle toeren gehouden worden, blijven beoefenaars ondanks slechte beschavingskost langer van ziekte gespaard, omdat op deze manier de lymfekleppen en –klieren met hoogdruk pompen. Uitgezonderd, als je je met artsen inlaat die je doping of oppeppers of pijnstillende spuiten toedienen en daarmee gevaarlijke chemische stoffen in het lichaam brengen, op het moment dat het organisme met de voedingsvergiften vaak nog enige tijd bezig is om ze te elimineren, kan het dat niet met een chemisch vergift. Dat verklaart de prestatie-teruggang en infecties, waaronder vele sportmensen vaak lijden. En bovendien is het uitvoeren van topsport in het algemeen, ver van het natuurlijke ideaal. Ongeacht hoe zwaar het soms valt om bij ieder soort weer te gaan joggen – onderweg zeg ik tegen mezelf altijd: “Daarom krijg je ook nooit in je leven een long- of hartziekte, of astma ! Alleen al de gedachte om later eenmaal geen lucht om te ademen meer te kunnen krijgen – dat laat me meteen vrolijker en lichtvoetig verder draven.”

Als je je in je eentje maar moeilijk tot joggen kunt bewegen, vraag eens na in je gemeente, sportclub of wandelclub. In veel gemeenten organiseert men vaak gezamenlijke joggings. Daar leer je ook nog andere mensen kennen. Namelijk diegenen die erkend hebben dat men actief moet zijn en iets voor zijn lichaam moet doen om aangenaam te leven. Dus in elk geval beweging, beweging, beweging!

Ook Erwin Kaussner geeft waardevolle tips. Hij beklemtoont dat iedere training individueel opgebouwd moet worden naar geslacht, leeftijd en trainingstoestand.

Ik besluit met de woorden van Victoria BidWell : “Een Gezondheidszoeker is iemand die zich elke dag minstens een half uur in het zweet werkt.” Er is geen twijfel over dat zoiets de stofwisseling en de detox verhoogt… en dat vertaalt zich in een betere gezondheid en een beter gevoel.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: