Water drinken

Herstel de waterbalans

“Drink 8 glazen water per dag!” is het advies dat we nu al ruim een halve eeuw te horen krijgen. Het  resultaat is dat we een groot deel van de bevolking door het leven zien gaan met hun fles en kan, die drinken alsof hun leven ervan afhangt. Ik wil niets afdoen van het feit dat ons lichaam moet voorzien worden van vloeistof, maar ik heb een hekel aan ongenuanceerde informatie. Probeer de huidige obsessie van “gezond water” even over te dragen naar bijbelse tijden, waar mensen overwegend buiten leefden en werkten, lange afstanden te voet aflegden, soms over verschillende dagen… Er waren waterzakken, maar dat is onvergelijkbaar met de trend van vandaag.

Het is waar dat je lichaam voor ongeveer 70% uit water bestaat! Als je rekent, weet dat frisdranken, koffie en thee niet worden meegeteld in de dagelijkse waterinname. Dergelijke dranken verhogen uw behoefte aan water meestal nog meer! En eigenlijk zouden we onze hele voedselinname moeten bestuderen. Wist je dat alle bereid voedsel de vraag naar water verhoogt ? Elke vorm van medicijnen en additieven, toevoegingen, zouten… verhoogt de behoefte aan zuiver water.

In ons digitaal boek “Zuiver Water” is een onderdeel van de 19e eeuwse Dr.Lambe, die als eerste een aantal essentiële vragen over de waterconsumptie stelde :”Alles wat we eten wordt in water opgelost en kan onder geen enkele andere vorm worden verteerd en opgenomen. De rode bloedcellen worden meegevoerd op een stroom van water; afvalstoffen verdwijnen uit het lichaam langs een stroom van water. Alle lichaamsprocessen vinden plaats in en door het water.  Het lichaam weerstaat aan hoge temperaturen in de zomer door het feit dat het water pompt doorheen de poriën van de huid, het water verdampt en zorgt voor afkoeling.

Doorheen de huid, nieren, ontlasting, langs de longen e.d. verliezen wij dagelijks een gedeelte van het water. Het verlies aan water is in warme perioden aanzienlijk groter dan in koude perioden. Door het feit dat dit water voortdurend wordt afgescheiden, is een regelmatige aanvoer vereist.” 

Veel water vindt zijn weg naar het lichaam dankzij de voeding, in het bijzonder onder de vorm van de sappen van groenten en vruchten. In de meeste van de gevallen van het leven, bereikt het water zo de cellen van het lichaam. Voor wie enorm transpireert, zoals wanneer men werkt in de zomerse zon, zal bijkomende aanvulling via zuiver water noodzakelijk zijn.” 

Hoeveel water moeten mensen drinken ?

Hoeveel water we drinken, hangt af van een veelheid van omstandigheden, bv.

  • de aard en de intensiteit van het fysieke werk
  • de omgevingstemperatuur
  • de aard van de gebruikelijke voeding
  • de leeftijd
  • het geslacht
  • de grootte en het gewicht van de persoon. 
  • Hoe meer voedingssappen (fruit /groenten) iemand gebruikt, hoe minder aanvulling van water er zal nodig zijn. Er is geen vaste regel voorop te stellen over de hoeveelheid water die door iemand dagelijks dient te worden geconsumeerd. Zij die blijven vertellen dat men dagelijks minstens zes grote glazen water (of zelfs tien volgens sommige bronnen) zou moeten drinken, houden geen rekening met het natuurlijke water in de voeding. 

Meestal geeft men deze aanbeveling veel liever, dan aan mensen duidelijk te maken dat de énige gezonde manier om te eten en te leven, berust op een voeding waarbij de dagelijkse consumptie van fruit en groenten de ruggengraat van de voeding dient te zijn. Meestal benadert men het belang van fruit en groenten stiefmoederlijk : men onderschat er de kracht van. 

Tengevolge van een niet aan het lichaam aangepaste voeding die vooral uit geconcentreerde, gedenatureerde producten bestaat, waarbij veel zout, smaakmakers en scherpe stoffen worden gebruikt; tengevolge van geconcentreerd zoet e.d. geeft het organisme signalen van vervuiling. Deze signalen wil men weg-spoelen, om ze zo te onderdrukken. De waarheid is dat bij het jaarlijks gemiddeld gebruik van 4500-8000 gram additieven in voeding en dranken, het advies van acht glazen water schromelijk tekort schiet, terwijl adviezen om nog meer te drinken een zeker risico inhouden… Daarom is het enige goede advies, drastisch bezuinigen op industrievoeding, waardoor de inname van additieven automatisch vermindert, en waardoor verhoudingsgewijs de behoefte aan bijkomend water vermindert.

De ijzeren regel voor drinken :

Dr H.M. Shelton vertelt ons dat de enige veilige regel om te drinken is : alleen drinken als men dorst heeft, en dan zoveel te drinken tot de dorst verzadigd is. Er is geen voordeel aan buitenmatig drinken. Het is niet mogelijk je lichaamssystemen op deze manier te ‘spoelen’. Indien dit wel zo zou zijn, dan zouden we met drinken zeer voorzichtig moeten zijn, want dan zouden we de mineralen en andere belangrijke stoffen van het lichaam gewoon naar buiten spoelen. 

Noch de huid, noch de nieren zijn geholpen met buitensporige hoeveelheden water. Grote hoeveelheden kunnen zelfs, door ze te nemen tijdens, voor en na de maaltijden, ernstige voedingsfouten zijn. Indien water niet door het organisme wordt opgevraagd door dorst, forceer jezelf dan niet om er te nemen.

Ik ontraad niemand om water te drinken. Ik adviseer om de waterbalans in de eerste plaats te herstellen door het vermijden van de oorzaken, en door het eten van sappige vruchten.

Zuiver Water is een onderdeel van de digitale Natur-El-bibliotheek. Het is te vinden in de Module M (Matigheid en Detox) van de cursus Natuur&Gezondheid.

Iedere Module belicht een onderdeel van Gods wonderbare plan voor natuurlijke gezondheid.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: