Gebrek aan geloof

Er is geen gebrek aan geloof. Alle mensen – op enkele na die hun “geloof” verloren hebben – voelen zich sterk in hun geloof. Zelfs Boudewijn de Groot zong erover in “ik geloof”: “Want je kunt niet zeker weten en alles gaat voorbij, maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij.”

Dat is natuurlijk een begin, als je gelooft dat een relatie – tussen jou en mij – kan werken… anders kan je er beter niet aan beginnen. Maar houdt het daar bij op? Mensen geloven in zichzelf, in hun eigen kunnen, in hun vermogen om alles zelf op te lossen, in hun financiële middelen, in hun medewerkers, in hun politieke vertegenwoordigers, in hun sociale status… Maar hoe vaak wordt men in dit geloof teruggefloten? 

Nee, er is geen gebrek aan geloof. Maar geeft het ook antwoorden op de levensvragen? Wanneer men op het sterfbed zijn laatste gedachten heeft, zal het geloof die rust brengen om vredig afscheid te nemen van dit aardse bestaan, in de zekerheid dat het leven in de hand is van de Eeuwige? Of zal men gekweld worden door de gedachte “Wat heb ik eigenlijk op aarde gedaan? Wat was de bedoeling van dit alles? En… Was het maar dat? 

Ik heb die vragen ook gesteld, de mensen geobserveerd, de natuur bestudeerd en vond daar niet de antwoorden. Mijn jeugd was gekenmerkt door onrust en ik voelde me heen en weer geslingerd tussen geloof en ongeloof. Ik wilde geloven, maar wat was het waard om vast te houden? Ik had mensen gezien die stierven. Daar lagen ze – een onbezield lichaam – nog even en ze zouden naar stof en as terugkeren. Waar kwamen ze vandaan? Waarom waren ze hier? Waarheen gaan ze, nu ze zijn gestorven?

Het maakte me niet uit wat de waarheid was, maar ik moest en zou ze vinden. Was het toeval op toeval zoals de evolutie-theorie ons leert, of was er een hogere macht aan het werk? Ik ontdekte dat de Bijbel antwoorden geeft, geschreven door mensen, door God geïnspireerd. 

De tekst van deze nieuwsbrief is een onderdeel van de inleidende folder 1G / Geloof. (Dat doet je leven) Het is een nieuw project waarop u vanaf september kunt intekenen voor een wekelijkse digitale folder. Prachtige inspirerende gedachten uit de Bijbel voor geloofsverdieping, verdeeld over 10 mappen (Geloof, Bijbel, Schepping, Zonde, Verlossing, Bekering, Toekomst, Profetie, Beloften en HouVast) – elk uitgelegd in ongeveer 30 folders per map.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Plaats een reactie