Vergeef het hun

  “Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat zij doen.”    –  Lucas 23:34

in Matteüs 6:14-15: 

     “Want indien gij de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader ook u vergeven; maar indien gij de mensen niet vergeeft, zal ook uw Vader uw overtredingen niet vergeven.”

Welke krachtige boodschap geeft Jezus hier? Wat zegt Hij, dat zoveel gevolgen voor de eeuwigheid heeft voor ons allemaal?

Jezus leerde zijn discipelen bidden: 

     “Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hen vergeven wie ons iets schuldig was.” Matteüs 6:12 

Daarna zei Hij indringend (vers 14-15) dat als wij niet willen vergeven, God ons ook niet vergeeft. 

Die gedachte is afschuwelijk. We zijn allemaal zondaars en we hebben allemaal Gods vergeving nodig. Daarom moeten we ook allemaal leren vergeven, willen wij zelf vergeving ontvangen! 

Vergeving is zo belangrijk omdat dit het fundament is voor het herstellen en onderhouden van goede relaties. De hemelse Vader weet hoe pijnlijk de last van de zonde is en hoe we van die last bevrijd kunnen worden door te vergeven — door de vergeving die we van God ontvangen ook aan anderen door te geven.

De ervaring van vergeving is nuttig, niet alleen voor de mensen die aan de ontvangende kant staan, maar ook voor degenen die vergeving schenken. Het gevoel van genade en edelmoedigheid, die mensen ervaren als zij anderen vergeven, brengt dichter bij God en helpt mee aan het bouwen van hun karakter.

Recent was er studie onder gescheiden mensen en daaruit bleek dat er verschil was tussen degenen die wel en die niet wilden vergeven. Mark Rye van de Universiteit van Iowa rekruteerde 199 gescheiden personen uit organisaties voor alleenstaanden en uit herstelgroepen voor gescheiden mensen in de kerk. Het was niet verrassend dat de onderzoekers hieruit konden opmaken dat de mensen die vergeving hadden geschonken aan hun voormalige echtgenoot, een betere geestelijke gezondheid hadden. Toen ze vergeleken werden met mensen die niet bereid waren om te vergeven, bleek opnieuw dat degenen die vergeving schonken beter scoorden in welzijn en godsdienstige tevredenheid en lager wat betreft boosheid en depressie.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Eén gedachte over “Vergeef het hun”

  1. JA, vergeven zoals Jezus ons geleerd heeft. Vader vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen! Zo’n waarheid ook al is dit niet altijd gemakkelijk, maar dit is een wilsbesluit tot eer van onze God, de God van alle genade die ons riep in Christus tot Zijn eeuwige glorie. Amen.

    Like

Plaats een reactie