Levend Voedsel

NS VOEDING17 voordelen die je aanzetten om meer levend voedsel aan je voeding toe te voegen

Het koken van praktisch al onze voedingsmiddelen is een dagelijkse gewoonte geworden. Weinig maaltijden bevatten nog levende elementen, met uitzondering van het blaadje sla. Sommige mensen eten nooit iets rauw, in de overtuiging dat rauw voedsel niet gezond is. Sommigen onderwijzen zelfs dat het Gods bedoeling was om het voedsel te gaan koken nadat Adam en Eva de Tuin van Eden verlaten hadden. Dit kon verre van Gods bedoeling zijn geweest.

Indien het kookfornuis niet beschikbaar zou zijn, wat zou jij eten?

Misschien een sneetje rood koud slap vlees van de koe, of een vettig kippenbeen? Zou ik je een zoete sappige sinaasappel, een knapperige appel, een rijpe banaan… aanbieden,  voedsel dat natuurlijker is aan onze manier om met voeding om te springen, zou dat geen grotere genoegdoening zijn voor onze smaakpapillen en makkelijker voor de maag?

Als ik spreek over levend voedsel dan verwijs ik naar fruit, groenten, noten en zaden, die voor het merendeel van de mensheid smakelijke simpele basisvoeding is, recht van de boom, het woud of de wijnstok.

Het is niet makkelijk om jarenlange tradities om te vormen naar een overwegend levend voedsel patroon. Onze vleselijke natuur adviseert ons steeds om het anders te doen. De mens is eigenzinnig en wil liefst zijn eigen weg gaan. Men zegt dat: “het gemakkelijker is om iemands religie te veranderen dan zijn voedingswijze.” Ik hoop dat ik me hierin vergis en dat mensen ook vatbaar zijn voor de logica, de precisie, de schoonheid en de waarde van levend, natuurlijk voedsel.

Gekookte voeding bevat fysieke, emotionele en sociale lokmiddelen, en grijpt ons ook in zijn ijzeren greep door middel van zijn spelletje met de eetlust. Zou het niet verstandig zijn om onszelf de voordelen te leren van een voedingswijze uit overwegend levend voedsel? Na een tijdje dit voedsel te gebruiken, zullen we veel gezondheidsvoordelen ervaren die een welverdiende bonus zijn. 

Er zijn vele wonderlijke voordelen van een voedingswijze van verse, levende vruchten, groenten, noten en zaden. Het zou veel mensen uit de ziektezorg houden en hen doen beschikken over een formidabele vitaliteit en kracht. De vraag naar het waarom van zoveel lijden zou minder vaak aan de hemel geadresseerd worden. 

Laat ons even de 17 voordelen bekijken van het gebruik van meer levende voeding :

1. Je lichaam zou beschikken over alle noodzakelijke voedingsstoffen: Levende voeding is van betere kwaliteit, daardoor hebben we er minder van nodig om ons te voorzien in voedingsstoffen die nodig zijn voor een betere gezondheid en beter onderhoud van ons lichaam.

2. Gemakkelijk verteerbaar: Levend voedsel is gemakkelijker verteerbaar (24-36 uur ipv 40-100uur) dan gekookte voeding. Het is natuurlijk wel mogelijk dat je in de omschakelingsperiode wat aanpassingsmoeilijkheden kent, of dat je lichaam moet gereinigd worden. 

3. Enzymen: Levend voedsel heeft al zijn enzymen behouden. Temperaturen boven de 40° vernietigen de enzymen in natuurlijke voeding. Bij 70°C is het afgelopen met de enzymen. Nochtans zijn deze enzymen essentieel voor je leven, voor het behoud van een goede gezondheid, voor het verkrijgen van een betere gezondheid (genezing), om je het gevoel van volkomen evenwicht te bezorgen.

4. Levend voedsel is gemakkelijker te bereiden: je spendeert minder tijd in de keuken. Daardoor heb je  meer tijd om door te brengen met de familie en de communicatie met de Schepper.

5. Meer energie: Levend voedsel zal je geen vermoeid gevoel geven na de maaltijd. De meeste mensen hebben een slaperig gevoel na een gekookte maaltijd. Er is minder slaap nodig, en je hebt een rustigere slaap, wat absoluut noodzakelijk is om je zenuwenergie op te bouwen. Als je ziet op welke manier we nu vechten om onze energie te handhaven of te verhogen… Kijk om je heen en vergewis je ervan: zijn we met z’n allen een uitstraling van vitaliteit en gezondheid? Zonder levend voedsel is het in enkele generaties afgelopen!

6. Gemakkelijk op te ruimen: Met levende voeding is het gemakkelijker om op te ruimen: je hebt geen plakkerige, vettige pannen of vuile kookpotten, geen vettige sporen die achterblijven op keukenmateriaal, keukenkasten, fornuizen. 

7. Behoud je ideaal gewicht: Hoeveel mensen leveren geen hopeloze strijd tegen overgewicht. Ze betalen fortuinen aan allerlei remedies, terwijl het enige wat het lichaam vraagt, niets anders is dan het lichaam schoon te houden. Wist je dat één van de belangrijkste redenen van overgewicht erin bestaat dat het lichaam reserveweefsel maakt voor de opslag van niet uitgescheiden of uitscheidbare toxines. Met levende voeding (soms na een vastenperiode) is het lichaam in staat om zijn normale gewicht te bereiken en zal het gewicht  constant blijven, jaar in jaar uit.

8. Levend Voedsel bevordert geen degenererende ziekten. Degeneratieve ziekten komen voort uit een verzwakte spijsvertering, een ondermaatse industrievoeding, gebrek aan herstelkracht en zenuwener-gie, agitatie, opzwepende methodes en middelen en het plegen van roofbouw op de vitale substanties. 

9. Lagere hartslag: Met levende voeding zal de hartslag 10 slagen per minuut of meer verlagen, dat bespaart het hart ongeveer 14000 slagen per dag! Doe de test en je zal overtuigd zijn. Is er een hart-klacht? Verminder dan het risico door echt voedsel – iedere dag, iedere maaltijd. 

10. Eliminatie van lichaamsgeur: Met levende voeding zal je ervaren dat je lichaamsgeur vermindert zodra je lichaam gereinigd is. .

11. Propere tanden: Met levende voeding zal je propere tanden hebben. De tanden zullen niet de aanslag hebben van de gekookte voeding. Je zal ook de schade aan je tanden, maag of tandvlees niet hebben die veroorzaakt word door warme voeding. Kijk naar alle dieren in de natuur die hun voedsel eten in zijn originele toestand. Al deze dieren hebben hun leven lang een zuiver gebit. Natuurlijk is de schade die je hebt opgelopen een probleem en zal het voordeel voor je tanden maat in verhouding zijn tot de mate waarin  rauwkost wordt gegeten. 

12. Heldere geest: Eén van de meest merkwaardige vaststellingen die mensen kunnen maken is hun vermogen om helder te denken. Dat is ook zo met vasten en veel mensen kennen dit fenomeen, maar je kunt niet altijd vasten. Rauwkost eten is veel milder en kan je een leven lang volhouden. Met levende voeding zal je geheugen en je concentratievermogen beter zijn dan ooit. 

13. Levend voedsel helpt tegen overeten: Het is veel gemakkelijker je niet te overeten aan levende voeding. Gekookte voeding is geconcentreerder (iemand zou gemakkelijker 3 gekookte wortels eten en één rauwe). Levende voeding geeft meer voedingsstoffen, dus je moet er niet zoveel van verbruiken. Zelfs moest je veel levend voedsel gebruiken, zal dit zelden overlast geven. Je overeten aan geconcentreerde voeding is dagelijkse kost; zich overeten aan levend voedsel, daar zou je al een berg moeten van eten!

14. Minder behoefte  aan specerijen: Specerijen zijn niet noodzakkelijk om levende voeding smaakvoller te maken. Levend voedsel is niet gekookt en hebben hun voedings- en aromatische stoffen niet verloren, daardoor blijven de smaken bewaard.

15. Minder water drinken: Men heeft minder dorst bij het gebruik van levende voeding, want het natuur-lijke water in de groenten en het fruit is niet verloren gegaan door het te koken. Levend voedsel eten, is eten en drinken in één moeite. Geen dorst bij levend voedsel, dat is heel normaal en dat betekent ook dat je nauwelijks extra water behoeft.

16. Geen slijm: Levende voeding veroorzaakt geen slijmvorming in de keel of het hoofd. Zangers en sprekers zullen het erg appreciëren om de keel niet te moeten schrapen, en dat niet enkel tijdens een optreden. Als ze eens de ervaring hebben gehad om enkele dagen zonder brood, zetmeel of geconcentreerd eiwit te leven, zullen ze weten hoe hun stem opleeft. .

17. Bevrijd van verslaving aan appetijt: Gekooke voeding bindt ons vast, en zolang we meer gekookte voeding gebruiken worden onze perverse tendenzen aanwakkerd. Als we lang genoeg levende voeding eten zullen we uiteindelijk bevrijd worden van de slavernij van de oncontroleerbare eetlust. 

Je ziet, het is de moeite waard om levend voedsel (beter) te leren kennen. God schiep elk schepsel naar zijn aard. Hij schiep de mens naar zijn beeld en gelijkenis. En aan ieder schepsel gaf God een voeding naar zijn aard. Dat voedsel was perfect, nauwkeurig aangepast aan de behoeften en werking. 

Maar we zijn eigenwijs en zelfingenomen. We zullen “Gods tekortkomingen” verbeteren… Ach, wat een vergissing!

Persoonlijk getuigenis van 

Dr. Josephine Cunnington Edwards

uit : Live Unfired Foods, by M. Ferguson

“Ik was op bezoek in Michigan in de jaren vijftig en gaf lezingen over Centraal Afrika. Ik was altijd een “gezondheidsfreak”, en ik had een verbazende vitaliteit voor mijn leeftijd…midden vijftig. Ik was die zomer vijf keer uit New York gevlogen, om op verschillende plaatsen te spreken, terwijl ik nog een full time job had bij een TV show  in New York. Ik was aan het spreken in een gevangenis in het zuiden van Michigan, toen een ambulance toegereden kwam. Ze brachten een ernstig zieke man binnen, die ik gekend had voor ik een periode op missie naar Centraal Afrika vertrok. Hij was bleek en bezorgd en bang want de eerste woorden die hij zei waren: “Josephine ik heb terminale kanker aan de maag… ik geloof in je gebeden… wil je niet bidden opdat ik blijf leven?

Ik ging zitten en keek de man aan. Ik herinnerde mij hem. Zijn familie was mij zeer dierbaar. Het waren reeds jaren vrienden. Onze kinderen hadden samen gespeeld. Maar ik wist dat hij een aantal dingen gedaan had…dingen waarmee hij niemand behalve zichzelf pijn had gedaan en waar hij nu de tol voor moest betalen. Uiteindelijk zei ik zo vriendelijk mogelijk, “neen Bill, dat kan ik niet” Tenminste ik kan het niet tenzij je belooft je leven compleet te zullen veranderen. Je weet dat we hierover al gepraat hebben…je hebt jaren dingen gedaan die je in deze toestand gebracht hebben.

Daar in het bureau van de sheriff, beloofde Bill mij zijn leven te veranderen. Ik hoorde van zijn vrouw dat de dokter hem nog zes weken gaf. Er was geen hoop meer.

“Je zal er niets mee verliezen als je doet wat ik je zeg”, begon ik. “Doe alle medicatie weg..alle pijnstillers, alles wat ook maar met medicatie te maken heeft. Denk je dat je dat kan?”

Hij verzekerde ons dat hij het zou doen. Ik zei hen een hele hoop wortelen te kopen, en onmiddellijk een goede fruitpers te kopen, naar de winkel om druiven te gaan om goed druivensap te maken waar geen suiker in zat. Verse sinaasappelen, verse appelen en om het hongergevoel te stillen, een beetje avocado of banaan of verse gepelde cocosnoot…alles rauw. Om te drinken, veel alfalfa- en rode klaver-thee. Misschien een klein beetje honing, maar niet veel en zeker NIETS DIERLIJK, GEEN MELK, GEEN ROOM, GEEN EIEREN, GEEN VLEES, GEEN VIS EN GEEN KIP. Bijna niets mocht gekookt worden. Maak een lekkere appelsaus door verse appelen te mengen met een glas ananassap. En wandel, wandel, wandel”, zei ik hen. “Ga naar buiten en geniet van de zalige verse zuurstof, en het zal je helpen genezen.”

Bill genas. Het heeft een tijd geduurd, hij moest voortdurend aangespoord worden om het dieet te volgen en soms werd het moeilijk en hard. Ik verzekerde hem, dat het lang geduurd had om zijn drie triljoen cellen met kanker te vullen, dat het nu een tijd zou duren om er weer vanaf te raken. Na een tijd, vertelde hij me, “Weet je, wanneer ik een cake zie waar het glazuur vanaf druipt, of een grote schaal met ijs krijg ik bijna maagpijn. Ik herinner me maar al te goed wanneer gewone dingen mij in hun greep kregen.”

 

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

%d bloggers liken dit: