Zij deden het

HV Zij deden hetPersoonlijk getuigenis van  A.T. Hovanessian in Rauw Eten

extracten uit : Live Unfired Foods, by M. Ferguson

“Door gekookt voedsel en giftige medicatie op te geven zijn er over gans de wereld duizenden mensen die zichzelf genezen hebben van hun hardnekkige ziekten en die nu een gelukkig en gezond leven leiden.

Rauwe groenten zouden het enige voedsel voor de mens mogen zijn. De gewoonte om gekookt voedsel te eten zou voor eens en voor altijd moeten stoppen. Dit is de onfeilbare eis van de natuur. Het eten van gekookt voedsel is het meest verschrikkelijke barbarisme in de geschiedenis van de mens, een barbarisme waar niemand zich van bewust schijnt te zijn en waar iedereen voor valt en een onschuldig slachtoffer wordt.

Onze wonderbare natuur heeft met de zonnestralen alle rauwe materialen ontwikkeld, die nodig zijn om de duizenden gecompliceerde activiteiten van ons organisme te coördineren en de overeenkomende productie te verzekeren. Verder, heeft de natuur deze rauwe stoffen in volledige perfectie en foutloze harmonie geplaatst, in het graan, in de maïs, in een granaatappel, in een bes van de wijndruiven, of in het blad van een plant. Elk van deze “armzalige” voedingssoorten hebben verschillende substanties die het levend organisme levend houden.

Over de verschillende methoden die de mens gebruikt om de perfect gebalanceerde rauwe materialen te vernietigen en degenereren  moet niet lang nagedacht worden. Daarvoor heeft de mens een aantal duivelse bedrijven, ovens, fornuizen en keukens uitgevonden. Elke degeneratie van de kwaliteit van de natuurlijke voedselsoorten wordt gevolgd door een overeenkomende degeneratie in het menselijk lichaam. Natuurlijke voeding verzekert een normale werking van het organisme, terwijl een onnatuurlijke voeding zorgt voor een abnormale vernietiging van zijn functies. De vele ziekten zijn het resultaat van de grote verscheidenheid in degeneratie in de samenstelling van de natuurlijke voedingsmiddelen.

In deze eeuw van wetenschappelijke vooruitgang zou de mens van al zijn ziekten kunnen af raken door te stoppen met het eten van gekookt voedsel… Gelijk met natuurlijke voeding, moet de mens er ook voor zorgen dat aan de rest van zijn natuurlijke behoeften voldaan wordt. Dit zijn zuivere lucht, voldoende slaap, vroeg opstaan, fysisch werk, onthouding van kunstmatige opwekkingsmethoden- en middelen, zuiverheid, enz.

 

Mildura.jpg

Persoonlijk getuigenis van Dr. O.L.M. Abramowski

uit het boek, Fruit Can Heal You, door Dr. Abramowski (Originele versie en vertaling bij Groene Dag / zie Dossiers)

Het was in februari 1902 dat ik naar Hobart, Australië, ging, ogenschijnlijk om het medisch congres bij te wonen – in feite voor mijn gezondheid, die sinds het begin van de nieuwe eeuw verre van bevredigend was. Alhoewel ik er robuust en stevig uit zag en mensen mij bewonderden voor mijn kracht, ging ik in de realiteit zeer snel naar beneden in verband met gezondheid en sterkte, elasticiteit en weerstandsvermogen en was ik een oude man aan het worden voor ik vijftig jaar oud was. Ik had altijd een actief en gezond leven geleid, dat dacht ik toch. Ik leefde volgens de regels die door de medische wetenschap vastgesteld waren en probeerde mijn matigheid aan de mensen over te brengen.

Ik geloofde sterk in het gewoon gemengde dieet, dat vooral bestond uit eiwitten, zoals vlees, eieren, melk en kaas, om een sterk en gezond lichaam op te bouwen. Ik geloofde dat vet en boter, suiker, de zeer belangrijke hoofdbestanddelen – goed, welgebakken wit brood – pudding, cake, koekjes en snoep, allemaal volwaardig waren. Groenten en fruit waren in het seizoen een aangename luxe. Ik dacht dat het koken van voedsel er voor zorgde dat het gemakkelijker te verteren werd, en dat het zou beschermen tegen de alomtegenwoordige microben, die rauw voedsel zo gevaarlijk maken voor het leven en de gezondheid. Drie maaltijden op een dag waren voor mij het minste, alhoewel af en toe een snack tussen de maaltijden kon geen kwaad, en een occasioneel avondeten na een dag van hard werken was bevorderlijk voor een goede, vaste slaap.

Ik had zelf geen hoge gezondheidsstandaard. Ik beschouwde het als normaal dat ik elk jaar een paar verkoudheden had, een aantal keer tandpijn, en een lichte hoofdpijn met suizen in de oren tussen 4u en 5u., en een occasionele reumatische pijn in de schouder of in de knie, of een gevoel van stijfte ’s morgens, enz. een onvermijdelijke en bijna normale ontwikkeling voor een persoon met mijn gewoonten en leeftijd. Ik geloofde in het gezegde, “Vet, vrij en veertig,” ik begon me stilaan over te geven aan deze kleine ongemakken.

In 1899, ontwikkelde zich echter een ander symptoom, dat onaangenaam was en dat ik niet meer kon negeren. Het was een onregelmatigheid aan het hart, met een onregelmatige pols en hartkloppingen wanneer ik neerlag, zodat ik niet op mijn gewone manier kon slapen. Ik voelde dat er een gif was, dat heel sterk op mijn systeem werkte en besloot om mijn geliefde sigaar op te geven. Het symptoom verdween en ik feliciteerde mezelf omdat ik de nagel juist op de kop geslagen had.

Mijn uiterlijk zag eruit als dat van een oudere gentleman met een apoplectische gewoonte, een vol en rond gezicht, een rond abdomen, en een huid die er vlekkerig en opgeblazen uitzag. Mijn aders waren hard en gedraaid op sommige plaatsen, mijn polsslag onregelmatig en mijn adem was, na een kleine inspanning, heel kort. Ik had steeds grote dorst wanneer het warm was en wanneer ik het benauwd had. Mijn aders kwamen naar boven en mijn benen waren ’s avonds gezwollen, ik had reumatische pijnen aan de gewrichten, neuralgie in de rechter isschiaszenuw, periodische hoofdpijnen en herhaalde tandpijnen die bewezen dat mijn zenuwstelsel aangetast was. Ik had steeds chronische congestie in mijn neus en keel, en daarnaast uit beide een constante afscheiding, waardoor ik geforceerd werd om mijn zakdoek met korte intervallen te gebruiken. Mijn gehoor was achteruit gegaan en er was een kleine droge eczeem-plek op mijn linkeroor die maanden onveranderd bleef. Mijn gezichtsscherpte werd slechter zodat ik een bril moest aanschaffen om de muziek te lezen, en wanneer ik in een kamer kwam nadat ik uit het zonlicht kwam, kon ik een ganse tijd niets zien. Zo sloom was de actie van mijn pupillen.

Alhoewel mijn vertering meestal goed was, had ik dikwijls last van zuur en een opgeblazen gevoel na de maaltijd. Af en toe had ik last van aambeien. Mijn huid was droog en onelastisch; mijn haar en nagels waren broos en zagen er dood uit, mijn tanden zaten los en vooruitstekend uit de kaken en toonden een opstapeling van kalk, naast hun progressieve verval. Mijn urine was altijd zuur, soms dik en plassen ging soms moeilijk. Dit is de conditie waarin ik mij bevond eind 1901, ik was 49 jaar oud.

Mijn eerste experiment begon in januari en februari 1904, toen ik voor een periode van vijf weken alleen rauw fruit en rauwe groenten at. Ik at gewoonlijk twee maaltijden, dronk heel weinig water, was vol energie, had een klaar hoofd en was gelukkig en tevreden , omdat de dag lang was. Ik sliep goed en stond om 6.00 uur op, terwijl ik een paar uren in de tuin ging werken. Dan nam ik een bad, en zag ik mijn prive patiënten en die in het hospitaal en nam mijn eerste maaltijd zo rond 13.00 uur. Ik voelde me niet slaperig na de maaltijd en kon met gemak werken en studeren tot 18.00 uur wanneer ik mijn tweede maaltijd at. De avonden bracht ik meestal door met lezen en schrijven. Gedurende de ganse tijd voelde ik me vol leven en uithoudingsvermogen – ondanks het harde lichaamswerk, dat soms zes uur aan één stuk doorging. Ik werkte in temperaturen van meer dan 37°C met alleen een broek aan, zonder mijn hoofd te bedekken of het bovenste gedeelte van mijn lichaam. Ik wou weten welk effect de hitte van de zon op mij zou hebben.

Op de fitnessapparaten waren mijn prestaties beter dan die van mijn zoon van 14 jaar en ze waren veel moeilijker dan wat ik dertig jaar geleden kon. Ik voelde dat ik nog ver van het einde van mijn verjonging zat, omdat ik constant de capaciteit van mijn longen en mijn spier- en zenuwstelsel aan het verbeteren ben. Kleine ongelukjes zoals in de kelder vallen, of vallen met de fiets, doen me geen pijn meer, omdat mijn zenuwen en spieren onmiddellijk reageren, zodat ik op een goede manier op de grond neerkom. De snelle reactie van mijn spieren voorkomt dat er schade is aan mijn beenderen, gewrichten, of ligamenten. Kneuzingen en zwellingen verdwijnen vlug zonder een spoor achter te laten en wonden en snijwonden genezen gemakkelijk zonder enige ontsteking. Krampen in de spieren, waarvan ik vier jaar geleden last had, en stijfheid in de gewrichten toen ik ’s morgens opstond, waren helemaal verdwenen.

Het pafferige uiterlijk van mijn huid is weg en de spanning is verbeterd, zodat er bijna niets meer te zien is van de vroegere uitgerokkenheid; ze is zacht en glanzend, maar vast van textuur, vrij van enig eczeem of andere vlekken en mooi van kleur. De nagels zijn zacht en plooibaar; het haar alhoewel grijs en weg op het topje van mijn hoofd is zacht en glanzend en valt niet meer uit. Mijn tanden zijn nu vrij van tandplak en zijn gestopt met hun verval; ik heb er sindsdien geen meer verloren, behalve dan diegene die reeds rot waren en ik heb sinds zeven jaar geen tandpijn meer gehad. De chronische congestie van de slijmvliezen in mijn neus en keel is weg en samen daarmee de spastische aanvallen van niezen, evenals het onaangename constant schrapen van de keel. Al deze symptomen steken echter opnieuw de kop op wanneer ik mij tegoed gedaan heb aan broodjes en snoep.

De laatste jaren heb ik geen last meer van maag en darmen en is er ook geen spoor meer van aambeien. Mijn ogen zijn helder en blinkend, en alhoewel ik het zicht nog niet kunnen verbeteren heb, is hun reactie op licht en duisternis veel sneller dan vroeger. Mijn gehoor is wonderbaarlijk verbeterd en de geluiden in mijn oren zijn samen met de namiddaghoofdpijnen verdwenen. Mijn hart klopt zo regelmatig dat ik vergeet me er zorgen over te maken. Ik heb sindsdien geen neusbloedingen meer gehad en de aders aan de slapen, alhoewel nog altijd verwrongen, zijn opnieuw zacht en elastisch wanneer ze aangeraakt worden. Als het waar is wat de geneesheren jaren onderwezen hebben, ben je zo oud als je aders, ik stel dat het fruit-dieet mij anatomisch weer jong gemaakt heeft. Het heeft een catastrofe voorkomen, die mij zeker gedood zou hebben als ik mijn levenstijl niet zou veranderd hebben. De bloedcirculatie is zoveel verbeterd dat er nergens nog een stagnatie is en dat ik nooit meer last heb van een zwelling aan de benen, zelfs niet na een zware werkdag. Mijn benen zijn even stevig en goed van vorm ’s morgens

Zo geweldig als de verbetering is van mijn lichamelijke conditie, zo enorm zijn mijn mentale en intellectuele mogelijkheden verbeterd.

Intellectueel, is de verandering even wonderbaarlijk, mijn geheugen is verbeterd en ik kan me beter dan ooit concentreren.

“Meer eten dan je lichaam vraagt is onzin”, vertelt Dr. Matig. Waarom zou je zoiets doen, het verschaft niet méér energie dan waar je organisme is op ingesteld; integendeel.

Teveel eten betekent een heuse strop die zorgt voor overwerk waar al je organen van uitgeput raken. Ofwel kost het kilo’s, ofwel zet het kilo’s aan, afhankelijk van je constitutie.

Als je eenmaal op een gezonde voeding bent ingesteld zal je organisme niet méér voeding accepteren dan wat het nodig heeft om goed te functioneren. 

Teveel mensen wensen zich te forceren en behalen niet de resultaten waarvan zij dromen. Men heeft hen benaderd met een hele verzameling ideeën die alleen maar frustrerend werken. Matigheid is een fantastische deugd. Het betekent dat je gebruikt wat goed is voor jou en dat je je daarbij ook volledig voldaan voelt.

Bij gebrek aan dit gevoel van voldoening zit je natuurlijk helemaal in de knoop. 

De Digitale Bibliotheek van Groene Dag  bevat 2 vertalingen van werken van Abramowski. Werken die iedereen zou moeten lezen !

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: