Dranken

HV DrankenWat is er mis met soft dranken?

Je moet veel drinken… dat is de boodschap die we regelmatig te horen krijgen. Maar weinig bronnen vertellen er ook bij dat de enige drank die echt aan haar doel beantwoordt, water is. De meeste westerlingen drinken niet veel water meer. Een grafiek geeft aan wat men in Europa gemiddeld per jaar drinkt… In plaats van water drinken ze meer dan 172 liter alcoholische dranken per jaar. Soft dranken zorgen nog eens voor een andere 232 liter per jaar. De fabrikanten produceren genoeg frisdrank om elke Europeaan jaarlijks te voorzien van 200 liter drank per jaar. De gemiddelde mannelijke tiener drinkt drie en een halve blikken frisdrank per dag, meisjes drinken bijna zo veel.

Veel van de frisdranken werken verslavend. Ze bezitten geen echte voedingsstoffen, alleen valse, en kunnen schade aan het lichaam toebrengen. Cola, ontdekt in 1949, bevat een oplossing die sterk genoeg is om ijzer op te lossen. De aanwezigheid van cafeïne, een grote dosis industriesuiker en fosforzuur is voldoende om zijn nadelen te begrijpen.

Spuitwater – schadeloos of schadelijk?

Negenentachtig tot drieënnegentig percent van een fles frisdrank is water. Het water is gecarboniseerd door er koolstofdioxide onder druk aan toe te voegen, zo ontstaan er luchtbellen. De koolstofdioxide verhoogt ook de smaak, wat het mogelijk maakt een goedkoper product te produceren.

Het koolzuurgas in de drank (die het laat bruisen), is schadelijk voor de ogen en kan ook myopie (bijziendheid) versterken.

Smaak toevoegen – kunstmatig of echt?

Je favoriete frisdrank van fruit kan van natuurlijke of synthetische bron, of een samenstelling van beiden, komen. De kans is groot dat de rijpe sinaasappel- kleur in je flesje of brik gemaakt is met een koolteer kleuring. Misschien is er wel een klein beetje echt sinaasappelsap gebruikt! Maar, bij sinaasappelsap of soft dranken, kan je er bijna zeker van zijn dat er kleurstof toegevoegd werd, bijna altijd gemaakt met toevoeging van veel of wein ig koolteerderivaten. De gezondheidscommissies hebben deze koolteren als “veilig voor menselijke consumptie” verzekerd, ondanks het feit dat men weet dat sommige kool- teer-kleurstoffen kanker veroorzaken.

Cafeïne, een stimulant.

Volgens de “Adviesraad voor Voedsel en Voedingsaanbevelingen”, bevatten cola-dranken ongeveer twee derden van de veilige cafeïnewaarden per 250 cc drank of ongeveer één derde van de hoeveelheid in een kop koffie. Cafeïne werkt stimulerend, en zelfs de reclamemakers van cola adverteren dat het “leven” van een “cola” komt.

Het “leven” dat je van koffie krijgt, komt ook van cafeïne. De colaproducenten zeggen, dat vermits de cafeïne in hun drank maar een fractie is van de cafeïne in koffie, het onschadelijk is! Maar ze voegen er niet aan toe dat kinderen onschuldig de ene na de andere fles drinken, dag na dag, waarbij ze de hoeveelheid cafeïne in een kop koffie of twee ver over- schrijden.

Men heeft ondervonden dat cafeïne maagzweren bij dieren en bij sommige mensen opwekt. Men kan ook aan ernstige vertigo (duizeligheid) gaan lijden. Dan is er nog niets van de algemene effecten gezegd, namelijk de hart- en zenuwstimulatie. (zie ook onze infobrochure : Een andere kijk op koffie)

Calorie-inname

Koolzuurhoudende dranken zijn de grootste bron van geraffineerde suikers in de Europese voedingswijze. Volgens dieetstudies, voorzien frisdran- ken de gemiddelde consument van zeven à acht kof- fielepels suiker per dag, op een totaal van 23 koffie- lepels. Tiener jongens krijgen 44% van hun 34 kof- fielepels suiker per dag van frisdranken. Tiener meisjes krijgen 40% van hun 24 koffielepels suiker van frisdranken. Omdat sommige mensen weinig frisdrank drinken, is het percentage van suiker voor- zien door frisdrank, hoger voor de werkelijke drinkers en verslaafden aan industrieproducten.

Veel frisdrank, betekent veel suiker, wat betekent veel calorieën. Frisdranken zijn de vijfde grote bron van calorieën bij volwassenen.

Suiker en frisdranken

Er zit zoveel suiker in een frisdrank, dat gemiddelde drinkers dikwijls, zelfs mogelijk elke dag, een extra 100 gram witte suiker bij krijgen. Bloedsuikerspiegels gaan naar omhoog en dalen wanneer frisdranken gebruikt worden. Honger wordt verminderd, en waardevolle voedingsstoffen worden uitgeput in een poging de suiker in de ze dranken te metaboliseren. Wanneer men frisdranken met de maaltijden neemt, dan fermenteert deze suiker en veroorzaken ze een slechte spijsvertering.

Het Comité van Toezicht van de V.S. onderzoekt de chemicaliën in cola

Tijdens een zitting van het huiscomité van de Verenigde Staten, in Washington D.C. in 1950, werd een onderzoek gedaan naar het gebruik van chemi- caliën in de voeding. De volgende informatie werd onthuld door DR. Clive M. McKay, professor in de voeding, aan de Cornell Universiteit, die tijdens W.O.

II drie jaar lang het hoofd was van het voedingson- derzoek voor de marine van de Verenigde Staten: “De populaire cola drank is een vreemde mengeling van fosforzuur, suiker, cafeïne, kleurstoffen, en smaakstoffen. De hoeveelheid fosforzuur bedraagt 55%, wat een zuurtegraad van pH 2.6 aan cola-dranken geeft. Dit staat ongeveer gelijk aan de zuur- tegraad van azijn. Waarom smaakt een cola dan niet als azijn? Door de toegevoegde suiker. Maar waarom zoveel fosforzuur? Duidelijk om het water steriel te houden, want in zo een zure oplossing kunnen bacteriën niet overleven. De oplossing van fosforzuur in de cola dranken is zo sterk dat ze veroorzaakt dat menselijke tanden binnen de twee dagen zeer zacht worden. Het is in feite sterk genoeg om nagels en kalksteen op te lossen, en de belangrijke hoeveelheid cafeïne in de coladranken heeft natuur- lijk een effect op het ontstaan van maagzweren.”

Frisdranken en osteoporose

Het drinken van frisdranken kan het risico om je botten te breken verdubbelen. Een studie legt het verband tussen de fosfor in koolzuurhoudende dranken en fracturen bij vrouwen ouder dan veertig.

Frisdranken – zoet, goedkoop, en schadelijk

Frisdrankfabrikanten gebruiken veel verschillende kleurstoffen, smaakstoffen, bewaarmiddelen, en vulstoffen in hun dranken. Koolteer-kleurstoffen van “gewaarborgde kleuren” en “ongewaarborgde” bieden dikwijls onnodige risico’s. De verbruiker wordt niet op de hoogte gebracht van de ingrediënten die men in frisdranken gebruikt.

Softdranken zijn niet “soft” –
ze zijn hard voor je gezondheid!

Minder fris…

“Frisdranken hebben veel gemeen met sterke drank, beweerde de mede-ontdekker van insuline, Dr. Charles Best. Wanneer ze overvloedig gebruikt worden, kunnen ze een tekort aan eiwitten veroorzaken omdat ze niet in voedingsstoffen voorzien… naast andere effecten, veroorzaakt een verlengd eiwittekort schade aan de lever. Cirrhose van de lever werd gezien bij tieners die grote hoeveelheden frisdranken gebruikten, net als bij chronische alcoholiekers.” Beatrice Trum Hunter – Consumer Beware !

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: