Genesis 1 – het project

IMG_1863

in een koffer van mijn vader lagen nog een vijftiental oude tubes met olieverf, waarvan de kleur niet meer leesbaar was van het etiket. Mijn vader had ooit geschilderd en het laatste wat ik uit die tijd kon terugvinden was 1939. Dus na tachtig jaar vond ik dat die olieverf lang genoeg werkloos in de tubes had gezeten, en ik besloot er iets mee te maken op doeken die ik twintig jaar geleden had gekocht. Met die vijftien tubes maakte ik één werk, terwijl ik al een week in gedachten liep met dat éne zinnetje “de aarde was woest en ledig en duisternis lag op de vloed”. Het is merkwaardig hoe je dat beleeft, terwijl je bezig bent met zo’n schilderij. Het werd een donker schilderij, met enkele kleurige accenten, en in het midden het vage schijnsel van licht, heel diep in de verte, van waar Hij, Die de Bron van licht is, bezig was met zijn scheppende gedachten, om Zijn grootse project uit te werken. Dat schilderij hangt hier nu al een jaar tegen de muur en elke avond, wanneer de zon laag zit en door de grote ramen naar binnen valt, is er een moment waarop het schilderij in het volle licht komt… Elke keer denk ik dan aan de volgende passage: “Er zij licht”. Wanneer die onderliggende kleuren vanonder het donker doorstralen, neemt het me mee naar die tijd, waarop de Schepper voorzag in de eerste voorwaarde voor het leven.

De voorbije 18 maanden ben ik gaan aftasten welke weg ik op wil met dat schilderen. En dat heeft al aardige resultaten opgeleverd, maar Genesis 1 liet me niet los. Ik moest er iets mee doen, dus ben ik daar zo’n zes maanden geleden mee begonnen – een poging om het wonderbare begin van het leven op aarde in beeld te brengen…

Het bovenstaande is nummer 5, waar staat “En God zei: Laat de aarde groen doen opkomen, zaaddragend gewas”, maar bij het zesde kwam een stijlbreuk. Het werd een prachtig schilderij met een variatie aan vruchten, maar de stijl was zo anders, dat ik gedwongen werd om een ander schilderij te maken dat beter in het geheel paste.

Hetzelfde gebeurde toen ik kwam bij “Laat het water wemelen van wemelende levende wezens”. Dat is ook een mooi schilderij geworden, maar ook in een heel andere stijl en dus moet ik mijn werk overdoen voor dit onderdeel.

Dus als ik het allemaal een beetje bekijk, duurt het nog wel een maand of zes voor Genesis 1 compleet zal zijn, en ik sluit niet uit, dat wanneer ik alles naast elkaar zal zien en Genesis 1 woord voor woord zal overlopen, dat er nog aanpassingen moeten gebeuren – toevoegingen – weglatingen – verbeteringen… want een dergelijk project kan nooit af zijn.

We zijn nu nog in Spanje en over 14 dagen wordt het eerste gedeelte ingepakt en meegebracht. Mochten er mensen zijn die een idee willen hebben, hoe het eruit ziet, zijn we altijd bereikbaar, ook voor suggesties over hoe we hiermee zending kunnen doen en mensen eraan herinneren dat ze geschapen, geliefde en gekoesterde wezens zijn, met een aantal jaren op aarde – genoeg om de keuze te maken die er toe doet – die God doet besluiten hen te ontvangen als zonen en dochters.

Elke dag zijn we in de natuur en elke dag is er zo’n bijzonder AHA-moment. Vandaag zagen we de heerlijkheid van de Schepper weerspiegeld in het bergachtige landschap, in bloemen en planten, en in ons binnenste klinkt een lied dat ik als kind hoorde zingen “Wanneer ik door de velden ga, en zon en hemel gadesla, dan weet ik Heer hoe groot Gij zijt, en buig mij voor Uw majesteit.” In het besef hoe klein ik ben, tegenover een God die maar moet spreken en het staat er, is de nodige nederigheid gepast. Het is duizelingwekkend te denken dat die grote God zich bekommert om zo’n nietig en opstandig mensje als ik. En toch doet Hij het. En als het van Die God afhangt, gaat geen mens verloren, maar daar kan Hij niets aan doen. De prijs is betaald, maar is het antwoord gegeven?

Tot binnenkort !

 

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Eén gedachte over “Genesis 1 – het project”

  1. Beste Stefaan,
    In verwondering kijk ik naar je schilderij, ontroering voel ik. Het is inspirerend en het vervult mij met schoonheid.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: