Zuivel

Dossier Zuivel Er is in de loop van de voorbije 25 jaar veel discussie geweest over verschillende voedingsonderwerpen die door middel van de Goed Nieuws-brief werden verspreid. Ik zie dat naarmate de tijd vordert, er eenstemmigheid komt over veel thema’s, zoals de invloed van industrieel verwerkte voedingsmiddelen, de toevoeging van kleurstoffen en additieven, het gebruik van suiker, kunstmatige zoetmiddelen, verhitte vetten e.v.a Tot de thema’s waar schijnbaar geen doorbraak in komt, behoren ondermeer granen en melk. Als conclusie die men soms maakt, na een voordracht over dit onderwerp, hoor ik soms de opmerking: “Ach, als dit allemaal waar zou zijn, zou men de Bijbel toch moeten herschrijven”. Voor we Gods woord geweld aandoen, laten we even de argumenten nauwkeurig bestuderen. Laten we kijken of, wanneer er in de Bijbel gesproken wordt over brood, dit overeenkomt met wat wij vandaag kennen als BROOD. Voortgaand op de Esseense geschriften, neem ik aan dat brood niet te vergelijken was met het hedendaagse schuim, noch qua samenstelling, noch qua bereidingswijze. En laten we kijken of datgene wat wij melk of zuivel noemen, gelijkenis vertoont met wat in de Bijbel beschreven staat. Ik weet dat het land van belofte, omschreven staat als ‘het land, overvloeiende van melk en honing’…dit als voorstelling van levensomstandigheden, waar aan niets gebrek zou zijn. Ik heb alle reden om aan te nemen dat noch het brood, noch de melk een vergelijkingsbasis hebben met wat wij vandaag onder die naam kennen en laten we even onderzoeken waarom dit zo is. We lopen het risico appels met citroenen te vergelijken en de reden daarvoor is de manier waarop we dergelijke producten gebruiken. Veel Amerikanen en Europeanen, waaronder sommige vegetariërs, consumeren nog altijd grote hoeveelheden zuivelproducten.

Hieronder heb je acht uitstekende redenen om zuivelproducten uit je voeding te schrappen:  (Auteurs: Physicians Committee for Responsible Medicine – U.S.A. / Toegelaten vertaling van origineel artikel in het engels / S de Wever)

1. Osteoporose Melk wordt geprezen ter preventie van osteoporose; nochtans toont klinisch onderzoek het tegendeel aan. De Harvard Nurses’ Health Study”, die gedurende 12 jaar meer dan 75.000 vrouwen volgde, toonde geen beschermend effect aan van toegenomen melkconsumptie op fractuurrisico. Het was zelfs zo dat toegenomen melkinname verband hield met een hoger breukrisico. Een Australische studie leverde gelijke resultaten op. Daarenboven hebben ook andere studies geen beschermend effect van zuivelcalcium op het bot kunnen vaststellen. Je kan je risico op osteoporose verlagen door het verlagen van de inname van natrium (zout) en van dierlijke eiwitten in uw voeding, door meer groenten en fruit te eten, door beweging, en door voor een adequate calciuminname te zorgen uit plantaardig voedsel zoals groene groenten.

2. Cardiovasculaire Ziekten Zuivelproducten – waaronder kaas, ijsroom, melk, boter en yoghurt – voegen betekenisvolle hoeveelheden cholesterol en vettoe aan het dieet. Diëten die rijk zijn aan verzadigd vet kunnen het risico op verschillende chronische ziekten, waaronder cardiovasculaire ziekten, verhogen. Een vetarm vegetarisch dieet zonder zuivelproducten, in combinatie met beweging, stoppen met roken, en stressmanagement, kunnen niet alleen hartziekte voorkomen, maar kunnen hart-ziekte ook omkeren. Vetvrije zuivelproducten zijn ook beschikbaar, maar die stellen andere gezondheidsrisico’s zoals hieronder uiteengezet wordt.

3. Kanker Verschillende kankers, waaronder eierstokkanker, zijn in verband gebracht met de consumptie van zuivelproducten. De melksuikerlactose wordt in het lichaam afgebroken in een andere suiker, galactose. Op zijn beurt, wordt galactose verder afgebroken door andere enzymen. Volgens een studie van Dr. Daniel Cramer en zijn collega’s van Harvard, is het zo dat wanneer de consumptie van zuivelproducten groter is dan de capaciteit van de enzymen om galactose af te breken, de galactose opstapelt in het bloed en de eierstokken van de vrouw aantast. Sommige vrouwen hebben zeer lage niveaus van deze enzymen en wanneer zij regelmatig zuivelproducten eten, kan hun risico op eierstokkanker drie keer zo hoog zijn als dat van andere vrouwen. Borstkanker en prostaatkanker zijn ook in verband gebracht met de consumptie van zuivelproducten, en zijn waarschijnlijk gerelateerd, ten minste gedeeltelijk, aan een stijging van een verbinding die men insuline- groeifactor noemt (IGF-I). IGF-I wordt aangetroffen in koemelk en de aanwezigheid van stijgende niveaus ervan in het bloed van mensen die regelmatig zuivelproducten gebruiken, werd aangetoond. Andere nutriënten die de IGF-I doen stijgen worden ook aangetroffen in koemelk. Een recente studie toont aan dat mannen die de hoogste IGF-I niveaus hadden, meer dan vier keer zoveel risico hadden op prostaatkanker vergeleken met mannen met de laagste niveaus.

4. Diabetes Insuline-afhankelijke diabetes (Type I of juveniele diabetes) is in verband gebracht met de consumptie van zuivelproducten. Epidemiologisch onderzoek van verschillende landen toonde een sterke correlatie aan tussen het gebruik van zuivelproducten en het optreden van insuline-afhankelijke diabetes. Onderzoekers stelden vast dat een bepaalde zuivelproteïne een auto-immune reactie op gang brengt waarvan men aanneemt dat ze de insuline-producerende cellen van de pancreas vernietigt.

5. Lactose intolerantie Lactose-intolerantie komt voor onder vele bevolkingsgroepen. Het treft ongeveer 95% van de Aziatische Amerikanen, 74% Amerikaanse inboorlingen, 70% Afrikaanse Amerikanen, 53% Mexicaanse Amerikanen en 15% Kaukasiërs. De symptomen, waaronder gastro-intestinale ongemakken, diarree en flatulentie (winderigheid, opgeblazenheid), komen voor omdat deze personen geen enzymen hebben die de melksuikerlactose ver-werken. Naast deze ongewenste symptomen stellen melkdrinkers zich ook bloot aan het risico op het ontwikkelen van andere chronische ziekten en kwalen.

6. Vitamine D gebrek Consumptie van melk zou geen consistente en betrouwbare bron van vitamine D in het dieet verschaffen. Stalen van melk bleken significant te verschillen in vitamine D gehalte, waarbij sommige stalen 500 keer het aangeduide niveau bevatten, terwijl andere stalen bijna geen of helemaal geen vitamine D bevatten. Te veel vitamine D zonder voldoende vitamine K kan toxisch zijn en resulteren in buitensporige calciumniveaus in het bloed en in de urine, in toegenomen aluminiumabsorptie in het lichaam en in calcium afzettingen in zacht weefsel.

7. Contaminanten Synthetische hormonen zoals groeihormonen voor de veestapel worden algemeen gebruikt bij melkkoeien om hun melkproductie te verhogen. Omdat koeien hoeveelheden melk produceren die door de natuur nooit bedoeld waren, is het eindresultaat mastitis, of ontsteking van de melk-klieren. De behandeling daarvoor bestaat uit het gebruik van antibiotica, en sporen daarvan en van hormonen werden gevonden in stalen van melk en van andere zuivelproducten. Pesticiden en medicijnen zijn ook frequente contaminanten in zuivelproducten.

8. Gezondheidszorgen voor kleuters en peuters. Melkeiwitten, melksuiker, vet en verzadigd vet in zuivelproducten kunnen gezondheidsrisico’s in-houden voor kinderen en leiden tot chronische ziekten zoals obesitas (zwaarlijvigheid), diabetes, en de vorming van atherosclerotische plaques die kunnen leiden tot hartziekte. De Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde beveelt aan dat kleuters jonger dan één jaar geen volle koemelk zou gegeven worden, omdat ijzergebrek waarschijnlijker is bij een zuivelrijk dieet. Producten van koemelk zijn zeer arm aan ijzer. Als ze een hoofdbestanddeel worden van het dieet, is ijzertekort waarschijnlijker. Kolieken zijn een bijkomende zorg bij melkconsumptie. Eén baby op vijf lijdt onder kolieken. Pediaters weten al lang dat koemelk daarvoor vaak de reden was. We weten nu dat vrouwen die borstvoeding geven babys met kolieken kunnen hebben als de moeders koemelk consumeren. De antilichamen van de koe komen dan via de bloedsomloop van de vrouw, terecht in haar borstmelk en worden zo doorgegeven aan de baby. Bovendien lijken voedselallergieën ook een vrij algemeen gevolg te zijn van de consumptie van koemelk, vooral bij kinderen. Een recent onderzoek bracht de consumptie van koemelk in verband met chronische constipatie bij kinderen. Onderzoekers opperen dat melkconsumptie resulteert in perianale wonden en pijn bij ontlasting, wat tot constipatie leidt. Melk en zuivelproducten zijn niet nodig in een dieet en kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Gebruik een gezonde voeding van gekiemde granen, fruit, groenten, noten en sappen. Deze voedingsrijke voeding kan je helpen om je calcium, kalium, riboflavine en vitamine D-behoeften gemakkelijk te halen – en dit zonder risico’s voor de gezondheid. Voor referenties verwijs ik naar het oorspronkelijk artikel van het Physicians Committee for Responsible Medicine .

We moeten meer melk drinken, elke dag drie à vier glazen om precies te zijn. Slechts een enkeling houdt zich aan dat advies uit de melkcampagnes, en het is maar de vraag of dat zo erg is. Als het over melk en zuivel gaat, blijkt de grens tussen informatie en promotie in elk geval flinterdun.” – Dieter De Cleene in EOS

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: