Tea Tree, etherische olie

Toepassingsmogelijkheden Tea Tree-olieTT Voor de huid:

– Bij puistjes, dagelijks meerdere malen met een wattenpropje aanbrengen.

– Bij roos, jeuk of verontreinigde en vette hoofdhuid, 10-15 druppels aan 100 ml.shampoo toevoegen.

– Bij een verontreinigde huid, huidproblemen, ter verbetering van de bloedcirculatie, bij erge vermoeidheid, enz. 10 druppels aan het badwater toevoegen.

– Als verlichting bij insectenbeten 1-2 druppels op het betreffende huidgedeelte aanbrengen.

– Om een persoonlijke cosmetica samen te stellen, met etherische oliën kan men naar behoefte enkele druppels aan zijn crème, lotion of basisolie (jojoba-) toevoegen.

– Bij vervelende voetproblemen zoals vermoeide, pijnlijke en tranpirerende voeten, een paar druppels onverdund tussen de tenen wrijven en voetbaden nemen.

Sauna en massage:

– Voor de sauna een paar druppels aan het water toevoegen, steeds goed omroeren (nooit puur, brandgevaar).

– Voor massage: 1 deel Tea-Tree-Olie mengen met 10 delen jojobaolie of een andere massageolie.

Verzorging van mond- en keelholte:

– 1 Druppel Tea-Tree-Olie op de tandpasta of op de tandenborstel doen en de tanden poetsen of het indirect met een wattensstaafje op het tandvlees uitsmeren of op de vingertop en het tandvlees masseren. Verwijdert tandsteen, voorkomt de groei van bacteriën die cariës veroorzaken en zorgt voor een frisse mondflora en gezond tandvlees.

Was en huishoudelijk gebruik:

– Om hygiënisch te wassen b.v. van luiers, ondergoed, zakdoeken, enz. bij de was, als profilacticum, 20 druppels aan het wasmiddel toevoegen.

– In ruimten waar gemakkelijk zwammen ontstaan 20 druppels aan het dweilwater toevoegen.

Voor de hoofdhuid:

– Bij roos, jeukende en geïrriteerde hoofdhuid 5-7 druppels aan de shampoo (per beurt) toevoegen.

– In hardnekkige gevallen in de nog vochtige hoofdhuid masseren. Bij haarparasieten : de hoofdhuid en het haar insmeren met tea-tree-olie en afdekken met een handdoek. Dit een half uur over het hoofd dragen en uitwassen met een neutrale shampoo. Dit dagelijks herhalen tot het probleem opgelost is.

Voor de oren:

– Om ooraandoeningen te verzachten 1 druppel op de vingertop aanbrengen en het in de gehoorgang uitwrijven.

Gezichtsreiniging

– Om de verontreinigende huid te reinigen, bij puistjes acné en meëeters, een paar druppels op een warm vochtig washandje of een watje doen.

Om te gorgelen:

– Om te gorgelen en de mond te douchen bij aandoeningen op het gebied van keel- en neusholten en voor gezond tandvlees, 3-5 druppels in een glas water resp. monddouche doen.

Wassen en spoelen:

– Om het genitaal gebied hygiënisch te wassen en voor vaginale spoelingen ca. 10-20 druppels (afhankelijk van de gevoeligheid) aan 1 liter lauwwarm water toevoegen.

Voor de voeten:

– Voor voetbaden 20-30 druppels aan ca. 50 liter water van ca. 38 C toevoegen en daarin ca. 15 minuten baden.

– Om de voeten te beschermen, bij een bezoek aan zwembad of sauna, kan men Tea-Tree-Olie op de te beschermen huiddelen aanbrengen of het er d.m.v. een verstuiver (ca. 20 druppels op 1 liter water) op vernevelen. In die zin is de H2O2 spray een middel om bij de hand te hebben, thuis, op reis en in de werkplaats. Voor de zorg over ontstoken of te ontsmetten oppervlakten, als deodorant, ontshmink-spray, gezichtsverfrisser, voor haarverzorging…

Bij dieren:

– Bij besmetting door insecten van ca. 20 druppels aan 1 liter water toevoegen en met een spuitfles, tegen de haren in, op het vel spuiten. Of de druppels op de handen nemen en dit door hun vacht strijken.

– Bij huidkorsten, haaruitval, enz. 1 deel tea-Tree-Olie met 10 delen crème, lotion of plantaardige olie vermengd lokaal inwrijven.

– Andere toepassingen zijn zeker mogelijk en moet geval per geval bekeken worden.

 Bij aromatische verdamping werkt Tea-Tree-Olie:

– luchtreinigend en verfrissend – geeft een zuiver gevoel in de lucht – stabiliserend op lichaam en geest

– met lavendel- of citroenolie muggenwerend Vul steeds opnieuw aan zodra de olie vervluchtigd is. Er zijn veel methodes om de olie in ruimten te verspreiden, o.m. door verneveling, verdamping met water of door ventilatie.

Op reis:

– Om hygiënisch en veilig toiletbrillen, enz. te reinigen. Voor dit doel kunt u bv. de H2O2 spray meenemen, of teatree-olie in verstuiver. Tea-Tree-Olie in de Eerste-Hulpdoos van de auto, in de handtas, steeds bij de hand! Het is uw beste zelfhulpmiddel voor kleine ongemakken. Verder is het een betrouwbaar huidbeschermingsmiddel tegen insecten. In veel etherische oliën zit cineol en terpentijn-4-olie als natuurl ijke component. Vanwege zijn huidprikkelende eigenschappen mag cineol voor niet meer dan 4% aanwezig zijn.

Huidgevoeligheid:

Voorzichtigheidshalve kan men het beste, voor gebruik, zoals bij alle etherische oliën, een korte test op verdraagzaamheid uitvoeren. Hierbij kan men één tot twee druppels pure etherische olie van Tea-Tree achter het oor of aan de binnenkant van de elleboog aanbrengen. Eén dag afwachten. Bij tekenen van roodheid, jeuk, circulatiestoornissen, enz. niet gaan baden, spoelen, monddouchen, enz. Wasmiddelen, shampoo’s, zeep, enz. nemen de plaats van een emulgator in. Pure etherische olie kan door middel hiervan in water worden opgelost.

Let bij etherische olie op: 

> Vermijd het aanbrengen op gevoelige zones zoals de ogen.

> Koel, donker en voor kinderen veilig bewaren!

>Nooit pure etherische olie op slijmvliezen aanbrengen!

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: