Pro Vaccinatie

Pro “Vaccinatie” 

Je zal het van ons niet verwachten dat we ook maar iets positiefs kunnen zeggen over een vaccinatiecampagne. Maar de uitzonderingen bevestigen de regel. Dus, nu even verder lezen. Dan kan je begrijpen waarom. Maar vooral hoop ik dat heel veel mensen meedoen met deze unieke natuurlijke vaccinatie ! 

Eerst iets over ‘bessen” 

Voor mensen die hun gezondheid erg genegen zijn, moet het woord ‘bessen” uitermate positief in de oren klinken. Daarom houd ik eraan om lang voor de bessen zich aandienen, dit artikel te schrijven, zodat je er alles voor doet om ze te gebruiken.

De sleutelwoorden bij bessen zijn : bloed, neuro-immuniteit, borsten, kankerpreventie.

Bessen bevatten een synergie van meervoudige voedingsstoffen en phytochemicaliën, waaronder carotenoïden, vezels, foliumzuur, ijzer, magnesium, mangaan, niacine, phyto-oestrogenen polyfenolen (anthocyanan, ellagic zuur, quercetine, catechine…), kalium, riboflavine, salicylzuur, vitamine C en vitamine E.

Je kunt bessen zien als je “betere Vaccin” :  

 • Vaccinium vitis-idaea. Rode bosbes, vossenbes 
 • Vaccinium macrocarpon. Cranberry, veenbes 
 • Vaccinium oxycoccos. Kleine veenbes 
 • Vaccinium corymbosum. blauwbes, Amerikaanse trosveenbes 
 • Vaccinium myrtillus, blauwe bosbes 

Het woord “vaccin” betekent eigenlijk “bes”. Vaccin, vaccineren, vaccinatie… komen van het Latijnse woord vaccinium, wat betekent : “stappen zetten/actie voeren voor de preventie van ziekte door het gebruik van bosbessen, zwarte bessen, braambessen, vossebessen en andere bessensoorten”. 

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar een dergelijke “vaccinatiecampagne” wil ik graag promoten. Een campagne voor het gebruik van bessen op grote schaal.

Vaccins werden oorspronkelijk gehaald uit de Cornicopiate Farmacy, letterlijk de Artsenijmiddelen van de Tuin, met bestudeerde voedingsmiddelen voor gebruik als medicinaal instrument. De 76 adviezen die we vinden in het corpus Hippocraticum, zijn briljante observaties van de natuur, doorheen vele eeuwen. Lang voor het medisch handelen besmet werd door het dodelijke virus van de farmaceutische industrie en het imperium dat gebouwd werd op zieken, lag de weg naar de natuur open. En nu ?

Blauwbessen of Bosbessen 

(Vaccinium) zijn de vruchten van planten die behoren tot de heidefamilie. 

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer anti-oxidanten bevatten dan bosbessen. Het verhaal van de goji-bes ken je ondertussen al. Dat is werkelijk de topper. Na blauwe bessen bevatten respectievelijk, aardbeien, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel anti-oxidanten. Daarnaast bevorderen blauwe bessen ook nog de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en jong houdt. Wat minder geweten is, is dat het eten van bosbessen gunstig is voor diabetici en dat beginnende diabetici door het dagelijks eten van bosbessen (en het respecteren van enkele basisregels voor gezondheid) medicijnvrij kunnen leven. 

Bosbessen kan je vers – gedroogd of bevroren gebruiken. 

Eet ze uit de hand, verwerk ze in een fruitmaaltijd, bv. als ontbijt of middagmaal. 

Enkele pluspunten van bosbessen in vogelvlucht :

 • stabiliseren het suikergehalte in het bloed 
 • wapenen tegen hartziekte en de vorming van kankers 
 • vertragen het verouderingsproces. 
 • houden het korte termijn geheugen op peil. 
 • verminderen de kans op infecties van de urinewegen. 
 • verbeteren de spijsvertering 
 • verbeteren de gezichtswaarneming en helpen bij vermoeide ogen 
 • zijn een van de beste bronnen van anti-oxidanten en helpen daarom in de strijd tegen vrije radikalen 
 • De stoffen die zorgen voor de blauwe kleur van de bessen, hebben een antioxiderende werking. Vergeleken met 40 andere soorten fruit en groenten zou een portie blauwbessen volgens een Amerikaans onderzoek de grootste ‘antioxidant power’ hebben. 
 • Deze ‘kracht’ heeft ons lichaam nodig in onze strijd tegen veroudering, kanker en hartziekte. 
 • bevatten veel vitamine C, vitamine A,B, mineralen en spoorelementen 
 • Volgens Ronald L. Prior, de directeur van ” USDA Human Nutrician Center on Aging ” aan de Tufts University of Boston zou een halve tas bosbessen zoveel antioxidant kracht bevatten als vijf porties van andere soorten groenten en fruit. 
 • beschermen tegen ouderdomsgebonden afbraak van de hersencellen zoals bijvoorbeeld een vermindering van het korte – termijn geheugen. 
 • blauwbessen en veenbessen zijn erg met elkaar verbonden. De smaak van bosbessen is echter veel aangenamer, waardoor het mogelijk is om bosbessen uit de hand te eten of het te integreren in smakelijke gerechten. Beide bessensoorten (beide vacciniums) bevorderen het goed functioneren van de urinewegen. In geval van ontsteking of irritatie van blaas of urinewegen, mogen ze niet ontbreken 
 • onderzoek heeft aangetoond dat blauwbessen nachtzicht kunnen verbeteren en dat zij de ogen helpen om zich aan te passen aan hevig licht (fotofobie). 
 • eet de bessen vers of gedroogd. Gedroogde bessen kunnen op voorhand geweekt worden. Eet ze in ieder geval zonder te koken. B Niet bezorgd

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Eén gedachte over “Pro Vaccinatie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: