Water

Er is geen enkele andere stof, op uitzondering van lucht, die zo belangrijk is om het leven te onderhouden, als zuiver water. Water verdient dezelfde behandeling als lucht. In feite, in zoverre ademen een automatisch proces is en drinken een bewust gericht proces, verdient water meer aandacht! Hoewel elk aspect van ons welzijn aandacht verdient, zouden de aspecten van ons welzijn die meer gevaar lopen op ondermijnd worden, een gedetailleerde behandeling moeten krijgen. De inname van het water dat we nodig hebben, is zo een aspect.

Water, de essentie van het leven

Water is het medium waarin alle levende stoffen functioneren. Water is het oplosmiddel van het lichaam. In samenwerking met chemicaliën breekt het het voedsel af en bereidt het voor op de absorptie en het gebruik in de cellen. Het is het medium van de ontelbare chemische activiteiten in het lichaam.

Water is echt de essentie van het leven. Het is essentieel voor het functioneren van de verschillende delen van het organisme. De waterbehoefte van ons lichaam negeren, is het negeren van het leven.

Hoe gebruikt ons lichaam water? Water is nodig voor de vitale functies die het lichaam uitvoert. Een systeem dat speciaal afhankelijk van water is, is het circulair systeem. Het circulair systeem van het lichaam transporteert voedingsstoffen naar alle lichaams- cellen en verwijdert afvalstoffen. Met de hulp van water, dringen voedingsstoffen in het bloed, waar ze worden omgezet in weefsels van het menselijke organisme waar herstel en groei nodig zijn.

Water verhoogt de functies van het slijmvlies van de darmen. Dit belangrijke orgaan van eliminatie, doet, wanneer men het genoeg water geeft, meer vloeistof ontstaan in de darm. Er is dus een verhoogde hulp geboden voor het universele probleem: constipatie!

Water koelt het lichaam af. Eén van de belangrijkste reden waarom de waterbalans in ons lichaam zo cruciaal is voor onze gezondheid is de directe relatie met de temperatuurregeling van het lichaam. Sommige dieren, zoals de kameel, ondergaan grote verschillen in lichaamstemperatuur, afhankelijk van de temperatuur van de lucht rond hen. Een interne temperatuursverandering van zelfs maar een paar graden kan voor een menselijk wezen de dood betekenen.

Het lichaam verliest water via de nieren en de darm. Het verliest ook water door de longen en door de huid onder de vorm van transpiratie. Zweten koelt de huid af wanneer het water verdampt, wat de lichaamstemperatuur doet behouden; maar het kan ook gevaarlijk of fataal zijn, wanneer het lichaam teveel water verliest. We kunnen zeggen dat we dagelijks gemiddeld 0.5 liter water verliezen door te zweten. Dit getal wordt sterk beïnvloed door de activiteit en de omgevingstemperatuur. Een “normale” volwassene genereert ongeveer 2,5 liter wter per dag. Dit water komt uit het eten en uit vloeibare bronnen. Maar ook de behoefte kan sterk beïnvloed worden ondermeer ook door wat men eet, de aanwezigheid van zouten en specerijen, en de algemene toxische conditie van het lichaam.

Als er niet genoeg water ingenomen wordt, gaat het proces van eliminatie verder. Maar dit rooft water uit de weefsels en het bloed, en zal hun mogelijkheid om hun essentiële functies ut te voeren hinderen. De eliminerende organen, de nieren, de huid, en de longen zullen, wanneer ze niet van genoeg water voorzien zijn, gehinderd worden in het verwijderen van de afvalstoffen in het systeem. De onverwijderde afvalstoffen zullen zich in het ganse lichaam opstapelen, het systeem blokkeren en een bevorderlijke omstandigheid voor ziekte creëren.

Uitwendig gebruik van water

God ontwierp de huid om te ademen. De vergiften die in onze inwendige organen circuleren worden naar de oppervlakte van onze huid gebracht. Wanneer we douches of baden nemen, wassen we deze vergiften weg. Baden helpt de nieren in hun werk door de huid van een ganse stapel onzuiverheden te ontdoen.

Externe waterbehandelingen kunnen helpen wanneer men ziek is: waterbehandelingen voor zieken kan weldoend zijn. Deze vorm van behandeling noemt men “hydro- therapie”.

Waterkuurinstellingen, of “hydros”, vonden hun oorsprong in Duitsland en Europa in de tweede helft van de 19e eeuw. Sommige waterbehandelingen zijn de volgende: lokale baden, zitbaden, de natte pakkings, warme omslagen, het afleidingsbad, en de darm- bevloeiing of klysma. Zowel in gezonde als in zieke toestand is zuiver water één van ‘s hemels grootste zegeningen. Een goed gebruik zorgt voor de gezondheid.

Een paar feiten over water

– De gemiddelde volwassene bestaat voor bijna 3/4 uit vloeistof. Dat is drie maal meer dan het totaal van alle andere substanties in het lichaam! Ons lichaamswater komt uit de vloeistoffen die we drinken en van het water dat in ons voedsel zit (vooral in vers voedsel).

– Ongeveer 3/4 van de lichaamsvloeistof is opgeslagen in de cellen, gekend als “celvloeistof”. De resterende celvloeistof is samengesteld uit plasma en tussenvloeistof. Bloed, plasma, een lichte, geel gekleurde vloeistof, is voor ongeveer 92% water. In het plasma zitten een grote hoeveelheid stoffen, zoals minerale zouten, proteïnen, gassen, enzymen, vetten, enz.
– Het lichaam heeft water nodig voor het goed functioneren van zijn kliersysteem. De speekselklieren in de mond en de klieren in de tong helpen het voedsel klaar te maken voor de vertering en houden de mond vochtig.

– Iemand die een typische voedingswijze heeft, die vooral bestaat uit bereide junk food, zout, kruiden, en veel gekookt voedsel, moet veel meer drinken dan iemand die een natuurlijke voedingswijze heeft, met veel vers fruit en groenten, vermits deze 60-98% water bezitten.

– Water regelt de lichaamstemperatuur, werkt als medium voor cel-lulaire reproductie, en houdt de weefsels zacht en doordringbaar. Water is misschien meer dan elke andere substantie, de essentie van het leven – een speciale zegen van de Schepper.

 

B Voorts Broeders

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: