Werken is gezond

Gezondheid is… je iedere dag in het zweet werken.

Er zijn veel toegangswegen tot gezondheid, en zij vullen elkaar aan. Beweging is één aspect en een niet onbelangrijk. Daarnaast staan voeding, rust, mentale gezondheid e.v.a. Wij kijken naar een interessant deeltje van gezondheid… om er samen iets aan te doen.

Men kan iedere dag bijna niets beters doen, dan zich iedere dag flink in het zweet werken. Als men de weg naar een betere voeding heeft gevonden, gefeliciteerd ! Maar zonder regelmatige lichaamsoefening – wat daaraan als een soort van prijskaartje hangt – kan dit op zichzelf alleen geen gezondheid creëren.  Ironisch genoeg is het zo, dat 1 of 2 uur krachtige lichaamsoefening per dag een in het geheel niet op zijn voeding lettende atleet – indien deze  genoeg rust en slaap neemt – behoorlijk gezond houden.

Eén aspect van het reinigingsproces tijdens lichaamsoefeningen is vermeldingswaardig : “Zonder ondersteunend zweten,  is de reiniging van het lichaam vrijwel nihil.”

Alleen aërobisch bewegen zal het bloedvolume genoeg doen toenemen om de cellen vrij van toxisch ophopende stoffen te houden. Dit gebeurt bij de ongezonde aanzetting van cellulitis, of bij uiteenlopende huidsymptomen zoals acne en psoriasis.

Zie in plaats daarvan naar de  gezonde rode huid van een Gezondheidszoeker die zich in het zweet werkt. Dit als  gevolg van de toegenomen bloedstroom en daarmee de toegenomen zuurstofvoorziening en reiniging van iedere cel van het lichaam. Bewegen verhoogt het ademvolume en meer ademen betekent meer zuurstof, meer oxidatie van toxines, een hogere stofwisseling en zal gezien worden aan transpiratie en samenstelling van de urine.

Roken is zo tegengesteld aan de activiteiten van het menselijk lichaam. De inname van tabakslucht in plaats van zuurstofrijke lucht veroorzaakt stress en beschermende reactie, in plaats van “opluchting”.

Verkoudheid is een verzamelnaam voor diverse luchtwegeninfecties en –irritaties, die al of niet gepaard gaan met veel hoesten, het uitscheiden van (ontstekings)slijm, een gevoel van zwakte, ademhalingsproblemen, soms met koorts en infecties.

Veel van deze aandoeningen komen verhoogd voor tijdens de donkere dagen van het jaar. Guur weer, wind, plotse afkoeling, temperatuursschommelingen, te veel tijd doorbrengen in onvoldoende verluchte ruimten, te weinig zonlicht, en wellicht ook een voeding die verkoudheid in de hand werkt… een verzameling van oorzaken en risico’s die te maken hebben met het seizoen en met de levenswijze.

Op die momenten is het woord “immuniteit” of “een goede weerstand tegen ziekte” op ieders lippen. Maar wat is die zogezegde immuniteit, die we graag zouden aanschaffen?

Veel mensen stellen het voor als een conditie die je kunt bereiken, als je maar voldoende antistoffen aanmaakt. Dat is in ieder geval de achterliggende gedachte om over te gaan tot vaccinatie. Maar maakt dat de mens immuun, of juist extra kwetsbaar? Immuniteit is niet iets wat men kan verwerven, en dat, eenmaal op zak, in staat stelt om om het even wat te trotseren…  Natuurlijk zijn er verschillen tussen mensen, en dat kan iedereen bevestigen. Aan de ene kant staan mensen “met een hoge vatbaarheid”, kwetsbare mensen die bij het minste windje lopen te hoesten, en aan de andere kant mensen die blijkbaar elke speling van weer en wind aankunnen, zonder dat het hun velt.  Ik heb dat vaak geobserveerd, tot ik concludeerde dat een goede weerstand tegen ziekte, niets anders is, dan het hebben van een goede gezondheid.

Je zou kunnen zeggen dat een goede gezondheid ook impliceert, een zeker vermogen om aan ongunstige weers- en levensomstandigheden het hoofd te bieden, zowel emotioneel als fysiek.  En een goede gezondheid is de grootste schat die je op aarde kunt bezitten.

Hoe krijg je of hoe behoud je een goede gezondheid? Niet door magische pillen, niet door nieuwe voorschriften of voortbrengsels van recente ontdekkingen, maar zoals Dr.H.M. Shelton het zo vaak naar voor bracht: “Gezondheid door gezond te leven”.  Iedereen moet dat zelf beoordelen hoe “gezond” zijn leven is. Ralph Rasschig schreef dat gezondheid is als een diamant. Alle facetten ervan zijn belangrijk. En één facet dat verwaarloosd wordt, is een risico.

Niemand moet zichzelf op het vlak van gezondheid overschatten. Niemand moet denken dat het toegestaan is om roekeloos te handelen en alle energie op te gebruiken tot er niets meer over is… Te weinig slaap over een voldoende lange periode, kan zelfs de sterkste mens vellen, en kan maken dat de goede “immuniteit” als een kaartenhuisje in elkaar stort. Voor iedereen kan het moment komen, dat de rekening gepresenteerd wordt, als men de voorwaarden voor gezondheid genegeerd heeft, en de voorwaarden voor de ontwikkeling van ziekten heeft bevorderd.

Maar in die omstandigheden krijgt niet iedereen te maken met verkoudheid. Talrijke factoren kunnen meehelpen om de zwakke persoonlijkheid te omschrijven. Het constitutietype, bv. een lymfatisch type, kan een permanente moeilijkheid kennen – een leven lang – om slijmen af te voeren. Het lijkt wel of alles wat men eet slijm wordt. Voor niemand is het van groter belang, dan voor dit type, om de woorden van Professor A. Ehret te bestuderen. Voor elke mens is een extreme slijmproductie hinderlijk, maar andere lichaamstypes vinden betere wegen om het slijm af te voeren. Denk eraan dat de hoofdkanalen voor de eliminatie van afvalstoffen de darm en de nieren zijn. Wanneer deze kanalen onvoldoende hun werk doen, moet het lichaam noodgedwongen andere kanalen inschakelen, o.a. de huid, de longen, de mond- en keelholte, de neus, en andere.

De belangrijkste bron voor de productie van slijm, vinden we in de voeding. De best gekende slijmvormers zijn zuivelproducten en wit meel, maar ook zetmeel in het algemeen en andere geconcentreerde producten kunnen de vorming van ontstekingsslijm aanwakkeren. Alleen fruit en de meeste groenten zijn absoluut slijmvrij. Prof. Ehret legt in zijn legendarische werk “Mucusvrije Voeding” uit, wat aan de basis ligt van veel van onze moderne ziekten, inclusief luchtwegenaandoeningen. Hij ziet een onjuiste voedselkeuze als de oorsprong van quasi alle kleine en grote aandoeningen. Met een juiste voedselkeuze, en met een van slijmen gezuiverd lichaam, gekoppeld aan de andere gezondheidsfactoren, moet het mogelijk zijn om een leven te leiden zonder ziekte.

Een guur herfstweer of een koude winter kan ervoor zorgen dat een verborgen zwakheid (of intoxicatie) aan het licht gebracht wordt. Verkoudheden zijn dan schering en inslag. Dat je verkouden wordt door in de tocht te lopen of van een beetje kou, is slechts een deel van het verhaal.  Het is een bestaande / of een gecreëerde conditie, die nù, wanneer het lichaam meer energie moet besteden aan andere factoren, een goede voedingsbodem is voor bacteriële of virale besmetting. Het is niet het virus dat van mens op mens wordt overgedragen, via de lucht (niezen), via lichaamscontact (handen schudden) of via besmette voorwerpen, dat het probleem vormt, maar een verzwakte gezondheid, door factoren die te weinig mensen kennen.

Adviezen om “verkoudheid” te voorkomen

Als iemand verkouden is, kan men niets anders doen dan de symptomen verzachten. Schep gunstige condities zodat de ziekte zijn werk kan doen. Zie de ziekte (verkoudheid) niet als negatief. In feite is het een genezend proces. Veel mensen willen de verkoudheid bestrijden. Terwijl ze dat doen bestrijden ze de genezing, want de ziekte was daar met een doel, namelijk om de depots van opgehoopt slijm te verminderen.

Een dokter schreef ooit : “Je mag niet eerder genezen van een ziekte, dan voor ziekte je beter heeft gemaakt”. Het is maar al te waar, maar slecht begrepen. Tegelijk zou men studie moeten maken van waar die slijmen komen en aanpassingen doen om de productie ervan te voorkomen.  De symptomen verzachten, kan nodig zijn. Gebruik kruiden en zachte methoden die de symptomen niet onderdrukken, maar juist uitwegen bieden voor rust en reiniging van het lichaam. In dergelijke perioden zijn voldoende slaap, warmte (maar tegelijk ook frisse lucht), en voldoende vloeistof erg belangrijk. Een kruidenthee met slijmafvoer bevorderende kruiden (zoethout, heemst, kaasjeskruid…), zullen de reiniging van de luchtwegen bevorderen en deze periode comfortabeler maken.

Diverse vormen van zuurstoftherapie, massages, bekloppingen, gebruik van etherische olie die het ademen vergemakkelijkt… behoren tot de mogelijkheden. Ook darmspoelingen kunnen bij verkoudheid wonderen doen. In het boek “Verkoudheid en infectieziekten” van Erich Rauch, vind je voldoende informatie. Of zoals Dr Walker stelde, dat een klisteerapparaat van grotere waarde is dan een tandenborstel… Tenslotte kan je je lichaam helpen om zijn primaire uitscheidingswegen te gebruiken. Door de darm vrij te maken, help je daarbij, maar ook het afleidingsbad helpt om het vliezensysteem (facia) te doen samentrekken en hun afvalstoffen naar de darm te kanaliseren. Het afleidingsbad is een bijzondere methode om de lymfatische persoon te helpen zich van opgehoopte slijmen te zuiveren.

Eenmaal de verkoudheid onder controle, is het belangrijk om een actieplan op te stellen, wat je gaat doen met de rest van je leven. Is het de bedoeling dat met de regelmaat van de klok, deze klachten de kop opsteken? Hoe kan men het leven in harmonie brengen met de mogelijkheden en beperkingen van iemand? Is er meer rust nodig, kalmte, sereniteit, ontspanning, regelmaat, matigheid…? Zien we dat industrievoedingsproducten, de mens wel een tijd in leven houden… maar welk leven?

Beweeg minstens een half uurtje per dag. Een stevige wandeling in de natuur doet wonderen, ook bij fris weer. Kleed je volgens de weersomstandigheden. Zoek indien mogelijk de zon op. 15 minuten zonlicht per dag bezorgt de vitamine D die de aanval van virussen en bacteriën aanzienlijk afremt. Stop met roken. Rokers zijn talrijke keren gevoeliger voor verkoudheden. Regelmatige verluchting van leef-,woon- en werkruimte, zorgt voor een betere luchtkwaliteit en vergemakkelijkt het ademen.

Airconditioning is niet de beste manier van luchtverversing. Talrijke voorbeelden illustreren hoe bij een gebrekkig onderhoud en onvoldoende vervanging van de filtereenheden, airconditioning zelf kan zorgen voor  de verspreiding van verkoudheid.

Drink regelmatig kamillethee of rozenbottelthee. Dit zijn twee voorbeelden van wat de kruidenwereld ons kan bieden. Kamille kalmeert en rozenbottels bevatten extra vitamine C. Maar ook lindebloesem, vlierbloesem, tijm, salie, eucalyptus, rode zonnehoed… hebben bij verkoudheid hun waarde bewezen. Ook andere natuurtherapeutische middelen als honing, propolis, water, klei, etherische olie, bieden mogelijkheden ter verzachting van verkoudheidssymptomen als hoesten, heesheid, lopende neus, irritatie en ademproblemen.

Vermijd waar mogelijk stress. Stress vermindert de weerstand en maakt vatbaarder voor elke vorm van ziekte. Het verzwakt het “terrein”, verstoort de stofwisseling en de normale gang van zaken in het lichaam. Rustgevende ontspanningsoefeningen zijn een aanrader. Maar ontspannen kan je niet herleiden tot een trucje of een oefening. Het is een bewustzijnstoestand. Het aanleren van positieve gedachten is de sleutel in de ontspanning.

Het klassieke advies ter voorkoming van verkoudheid is : “Neem extra vitamine C.” Maar is het niet veel verstandiger om ervoor te zorgen dat de voeding zelf een rijke bron van vitamines is? En niet alleen vitamine C. Dagelijks vers geperst sap van sinaasappelen, bv. als ontbijt, en misschien later nog sap van wortels en andere groenten…. En als men echt ziek of verkouden is, waarom niet een echte sapdag, en tussenin enkel lauw water met vers geperst citroensap? Zeker wanneer iemand grieperig of koortsachtig is, is citroensap een geschenk uit de hemel.

Verwen je af en toe eens met een sauna of infrarood sauna. Door het zweten wordt het lichaam gezuiverd van gifstoffen en verhoogt je basisgezondheid. Je ziet, hoe je door het inschakelen van een bijkomend eliminatiekanaal, je andere wegen opent om het lichaam te zuiveren. Denk er altijd aan, dat die slijmen een oorzaak hebben en dat die slijmen eruit moeten. Alleen maar de koorts doen dalen of het hoesten bedaren, is een gemiste kans. Tenslotte wordt daardoor de basis gelegd voor een andere, toekomstige ziekte.

Meer lezen in brochure: “Verkoudheid en Infectieziekten” (ook digitaal bij Natur-El) en het boek MucusVrijHierin wordt de kern van het werk van Prof. Ehret behandeld en worden systematisch de verschillende vormen van verkoudheid en een natuurlijk behandelschema besproken.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: