Dadels, eeuwenlang gekoesterd

Misschien was de eerste boom die door mensen is gekweekt, een dadelpalm. In ieder geval levert de enorme dadelpalm een spectaculaire vrucht op. Dadels vereisen een extreem heet klimaat om te gedijen, ten minste 100 dagen met een temperatuur van 35 graden. Temperaturen tijdens de zomer en bij de herfstoogst zijn hoger dan 45 graden. Dit, samen met hun hoogte, die gemiddeld 20 meter is, maakt het oogsten geen gemakkelijke taak, omdat het betekent dat je met ladders van 15 meter moet manoeuvreren en trossen dadels moet hanteren die tot 30 kg wegen.

Goede dadel-kenners zijn Jaime en Anjou Jones in Niland, Californië, biologische dadelboeren die een behoorlijke reputatie hebben opgebouwd met het telen van fantastische dadels in de woestijn van Zuid-Californië. Toen ze zichzelf “The Date People” noemden, begon Jaime in 1985 zijn eigen dadels te verbouwen onder de naam “Cahuilla Gardens.” Jaime, al twaalf jaar volledig rauw, is een van de weinige dadelboeren die bekend staat als een “palmero” vanwege zijn vermogen om met de hoge dadelpalmen te werken en een 18 meter lange dadeltrap te manoeuvreren. Als raw foodist is het gemakkelijker om in deze extreme woestijntemperaturen te werken en om het hele jaar door te voldoen aan de zware eisen in de dadelteelt.

De naam van The Date People ontstond in 1990 toen Anjou Jaime ontmoette en kwam werken voor zijn bloeiend bedrijf. Jaime begon Cahuilla Gardens in 1985 met weinig meer dan een fiets en veel motivatie en energie terwijl hij een dagtaak volhield. Hij breidde dit aanvankelijk gehuurde bos uit tot een gerenommeerd bedrijf dat hem de kost voorzag. In 1990 werkten hij en Anjou in verschillende bosjes en hadden tijdens de oogsttijd (september tot november) veel migranten en alternatieve arbeiders in dienst. The Date People wijzen op het gemeenschapsgevoel onder arbeiders op hun boerderij.

1998 markeerde een geweldige prestatie voor de Date People toen Jaime en Anjou naar Niland, Californië verhuisden en hun eigen land kochten. Niland, ooit de “wintertomaat-hoofdstad van de wereld” genoemd, wordt nu gekenmerkt door het nieuw geplante dadelpalmbos van The Date People met meer dan 500 dadelpalmen. Jaime en Anjou verhuisden van hun gehuurde bos in Borrego Springs en hebben nog steeds enkele bosjes in Coachella Valley.

Het nieuwe bos in Niland is een prachtig gezicht te midden van een woestijnlandschap en duidelijk het product van enorm werk. Woestijnbloemen en -heesters zijn er in overvloed en verrukken iedereen die er doorheen dwaalt. Het droge woestijnachtige rotsachtige terrein van de Chocolate Mountains in het oosten is te zien, met zijn gebeeldhouwde schoonheid. Jaime’s enthousiasme voor dadels komt tot uiting in de vruchten van zijn bos. Er zijn maar weinig mensen die zo gemotiveerd en toegewijd zijn aan hun werk.

Niets van hun werk op de boerderij gaat ten koste van het milieu of de gezondheid en het welzijn van de oogst-arbeiders. Jaime kiest ervoor om zijn boomgaarden alleen te laten certificeren door de strengste biologische certificeerder, Oregon Tilth Certified Organic. De verwerkte dadels van The Date People (dadelbroodjes en nuggets) zijn uniek omdat ze rauw zijn, omdat ze de industriestandaard van koken met stoomhydratatie zijn bespaard gebleven. Anjou en Jaime verwerken hun zachte dadels in plaats van de drogere Deglet Noor-dadel (die vaak wordt gebruikt en bijna altijd stoomhydratatie vereist). De zachte dadels behouden hun enzymen, waardoor ze gemakkelijker verteerbaar zijn dan hun (gekookte) tegenhangers in de winkel.

Naast de traditionele suikerzoete Medjool en de nootachtige Deglet Noor zijn er meer dan 140 soorten dadels in de wereld. Barhis, Zahidis, zwarte dadels, Halawis en Borrego Honeys zijn de namen van slechts een paar.

Dadels kunnen vers en heel worden genoten, verwerkt tot nuggets of broodjes, of zelfs gemengd met water of vruchtensap tot smoothies. Dadels zijn vooral bekend in hun gedroogde vorm. De oogst van elk jaar brengt echter een aanzienlijk aantal ongedroogde dadels in hun verse, vochtige vorm op de markt. Vochtige dadels zijn absoluut de topkwaliteit. Ze smelten letterlijk in de mond en kunnen in grote hoeveelheden worden gegeten vanwege hun vochtigheid. Omdat ze erg vochtig zijn, zijn hun suikers minder geconcentreerd en verteren ze als fruit met een hoog watergehalte.

Door te drogen blijft het fruit goed houdbaar. Dit kan worden gedaan door ventilatoren te gebruiken of door natuurlijke droging aan de bomen zoals beoefend door The Date People. De ventilator verdampt het vocht eenvoudig weg zonder dat er warmte bij komt kijken.

De meest winterharde palmen leveren 250 of meer kg fruit op. In hun nieuwsbrief, The International Dateline, schrijven Anjou en Jaime: “Een dadelpalm die bij de geboorte wordt geplant, zou een persoon kunnen voorzien van praktisch een heel leven lang voedsel.” Dadels zijn qua voedingswaarde bijna compleet en vormen een belangrijk voedselbestanddeel in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De menselijke geschiedenis onthult een lange bekendheid met dadels. Vermeld in de Bijbel, waarover in oosterse poëzie wordt gesproken en ontdekt in archeologische vondsten, heeft de dadelpalm een ​​lange en ononderbroken relatie met de mensheid. De belangrijkste producenten van vandaag zijn Irak en Egypte, maar er zijn ook dadels in overvloed in Saoedi-Arabië, Israël, Iran, Algerije, Pakistan en Soedan.

Vrouwelijke dadelpalmen produceren vruchten terwijl de mannetjes het stuifmeel produceren. Een mannelijke boom kan genoeg stuifmeel produceren voor vijftig vrouwtjes. Dadelkwekers moeten de bestuiving met de hand doen, het stuifmeel verzamelen en naar de vrouwelijke bloemen dragen. De vrucht ontwikkelt zich na bestuiving en blijft groen en bitter, lijkt op een olijf, wordt geel of rood en rijpt tenslotte in de kleuren goud, bruin of zwart. Dadelpalmen beginnen ergens tussen de vier en tien jaar na het planten vruchten te krijgen en gedijen in zanderige, alkalische grond. De belangrijkste noodzaak voor de dadelteelt is natuurlijk water voor irrigatie. Dadeltrossen zijn vatbaar voor beschadiging wanneer ze bijna rijp zijn en worden verpakt of met zout water besproeid om schade door water, vogels of insecten te voorkomen.

Bij het kopen van deze zoete vrucht is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat deze biologisch is geteeld of volgens vergelijkbare methoden is gekweekt. Zoals The Date People uitleggen, bieden biologische dadels, in vergelijking met niet-biologische dadels, “meer voeding, betere smaak, [maken deel uit van een] gezondere levensstijl, worden ze niet blootgesteld aan” malathion-insecticide, methylbromide-ontsmettingsmiddel, chlooroplossingen -schimmel remmer, [noch veroorzaken] een meer giftige omgeving. ”

Het oogsten van dadels is een ingewikkeld en zeer nauw luisterend proces. Dadels moeten op precies het juiste moment worden geplukt, niet te nat (indien vroeg geoogst) noch te droog (indien laat geoogst). Als de dadels te nat zijn, zijn ze vatbaar voor beschadiging bij het hanteren en kunnen ze bij opslag gaan schimmelen. Te droge dadels hebben minder smaak en meer kans op insecten. De geoogste dadels worden meestal minimaal gedroogd en in de koelkast bewaard, waardoor ze het hele jaar door gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Dadels zijn een aanvulling op onze voeding. Ze kunnen het hele jaar door worden genoten en er kan op worden vertrouwd voor beschikbaarheid. Met zoveel verschillende variëteiten die tegen zulke redelijke prijzen verkrijgbaar zijn, kunnen dadels gemakkelijk worden bewaard en gekoeld gedurende meer dan een jaar na hun oogst. Met het hoge tempo van het leven zijn ze een gemakkelijke en voedzame voedselbron die ook veel plezier geeft.

Dadels – voedingsfeiten

(gebaseerd op een portie van 10 dadels, 85 gram eetbare portie)

 • Calorieën 240
 • Koolhydraten 57 g
 • Voedingsvezels 6,4 g
 • Kalium 560 mg
 • Eiwit 2 g
 • Vetten 0 g
 • Natrium 9 mg
 • Tien dadels geven de volgende percentages van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor deze voedingsstoffen: (%)
 • Eiwit 4
 • Thiamine (vitamine B1) 2
 • Riboflavine (vitamine B2) 6
 • Niacine 6
 • Calcium 4
 • IJzer 4
 • Vitamine B6 8
 • Foliumzuur 4
 • Fosfor 4
 • Magnesium 10
 • Zink 2
 • Koper 6
 • Pantotheenzuur 4

Aangenomen wordt dat de geanalyseerde dadels niet biologisch geteeld waren. Uit deze en andere analyses blijkt dat dadels een van de meest voedingsrijke voedingsmiddelen ter wereld zijn. De ADH-statistieken worden alleen als informatie verstrekt; De ADH’s zijn afgeleid van conventionele standaard diëtetiek voor gekookt voedsel, gebaseerd op een ongezonde populatie en hebben in veel opzichten weinig werkelijke waarde; De ADH-theorie valt uiteen als we de voedingswetenschap van levend voedsel bestuderen.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: