Rein of Onrein ?

Wie de Bijbel leest, moet vroeg of laat ook aandacht geven aan wat het Boek zegt over dieren die werden/worden gegeten. In “What Does the Bible Teach About Clean and Unclean Meats?” lezen we :

“De lijst met reine en onreine dieren in Leviticus 11 en Deuteronomium 14 worden vaak genegeerd. Deze lijsten zijn verre van een catalogus van voedseltaboes die gebaseerd zijn op rage of fantasie, ze benadrukken een feit dat pas laat in de 19e eeuw [de jaren 1800] werd ontdekt en nog steeds niet algemeen bekend is: dieren dragen ziekten bij die gevaarlijk zijn voor de mens”.

Hoezo, gezondheidsrisico’s voor mensen?

Dr. Russell stelt de vraag: “Wat is er goed aan‘ rein’ vlees en wat is er zo slecht aan ‘onrein ’vlees? ‘Hij legt uit dat’ het vlees van reine dieren zoals rundvlees en vissen met schubben en vinnen aanvaardbaar is voor de gezondheid van mensen – precies zoals we zouden verwachten van de hand van een liefhebbende Schepper … Veel landdieren God kunnen gebruikt worden voor voedsel doordat ze over het algemeen grassen en granen eten die ook bedoeld zijn als voedsel ”(Russell, pp. 73-74).

Daarentegen vat David Meinz het potentiële gezondheidsrisico samen van het eten van dieren die de Bijbel als onrein classificeert. “Bijna alle wezens op de onreine lijst zijn aaseters”, merkt hij op. “In veel gevallen jagen ze niet op hun eigen voedsel; ze eten de dode en rottende materie van onze omgeving. Een meerval doet dat op de bodem van een vijver; kreeften en garnalen doen het in de oceaan. Een varken eet alles. Gieren staan ​​bijna per definitie bekend om hun aasetergewoonten ”(Meinz, p. 225).

Dr. Russell merkt op dat “een dier geen aaseter hoeft te zijn om onrein te zijn. Paarden en konijnen zijn bijvoorbeeld onrein omdat ze geen gespleten hoeven hebben. Hoewel ze in sommige landen als gegeerd voedsel worden beschouwd, hebben onderzoeken aangetoond dat paardenvlees vaak virussen en parasieten bevat. Konijnen, hoe onschuldig ze ook lijken, zijn de oorzaak van tularemie (een infectieziekte) bij mensen.

“Een van de redenen waarom God varkensvlees verbiedt, is dat het spijsverteringssysteem van een varken totaal anders is dan dat van een koe. Het is vergelijkbaar met het onze, omdat de maag erg zuur is. Varkens zijn vraatzuchtig en weten nooit wanneer ze moeten stoppen met eten. Hun maagzuur wordt verdund door de hoeveelheid voedsel, waardoor allerlei soorten ongedierte door deze beschermende barrière kunnen. Parasieten, bacteriën, virussen en gifstoffen kunnen door te veel eten in het vlees van het varken terechtkomen. Deze gifstoffen en infectieuze agentia kunnen worden doorgegeven aan mensen wanneer ze het vlees van een varken eten ”(Russell, p. 76-77).

Dr. Don Colbert., voegt eraan toe: “Varkens zijn niet alleen veelvraat, maar ook buitengewoon smerige dieren. Ze zullen afval, uitwerpselen en zelfs rottend vlees eten. Alles wat wordt gegeten, wordt meestal een deel van het eigen vlees van het varken … Afgezien van de ziekten die varkens routinematig overbrengen, is varkensvlees ook een erg vet vlees. De gifstoffen in varkensvlees zitten vooral in het vet, dat niet geïsoleerd is van het vlees zoals het geval kan zijn bij mager rundvlees, maar het wordt door het vlees verspreid ”(What Would Jesus Eat ?, 2002, pp. 49- 50).

Vergif op een bord?

Dr. Russell’s ondersteunende bewijs voor zijn opvattingen is niet voor meelopers. Hij schrijft: “In de Verenigde Staten worden drie van de zes meest voorkomende door voedsel overgedragen parasitaire ziekten bij de mens in verband gebracht met de consumptie van varkensvlees. Deze omvatten toxoplasmose, taeniasis of cysticercose (veroorzaakt door de varkenslintworm Taenia solium) en trichinellose …

“Het is al lang bekend dat het vlees van schaaldieren – garnalen, krabben, kreeften, enz. – bijzonder gevaarlijk is. Veel ziekten, waaronder onmiddellijke verlamming, verwoesten elke dag sommige mensen als gevolg van het eten van schaaldieren.

“De grootste cholera-uitbraak in de Verenigde Staten vond plaats in Louisiana van augustus tot oktober 1986. (De symptomen van cholera zijn explosieve diarree, leidend tot snelle uitdroging, bewusteloosheid, hypotensie en de dood.) Wat aten de getroffen mensen? De belastende maaltijden bleken onder meer rijstnoedels met garnalen, varkensvlees, groenten, mosselsoep, varkensbloed gestold met azijn en zoute artemia met gemengde groenten.

“Schaaldieren kunnen in een met cholerabacteriën vervuilde watermassa worden geplaatst en zuiveren het water. Garnalen, oesters, krab, sint-jakobsschelpen en mosselen zijn hier bijzonder efficiënt in. Ze filteren elke dag grote hoeveelheden water. Riolering beladen met chemicaliën, gifstoffen en schadelijke bacteriën, parasieten en virussen concentreren zich in die schelpdieren. De oorzaak van cholera-uitbraken in verschillende gebieden is terug te voeren op besmette garnalen, krabben, oesters en kokkels.

“Als je dit alles leest, zal het je misschien niet verbazen dat de wetgever van Californië een wet heeft voorgesteld die de voedingsindustrie verplicht om schelpdieren te etiketteren met een waarschuwing:‘ Dit voedsel kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. ’Waarom? In één jaar tijd bleken 50 sterfgevallen en vele ziekenhuisopnames te zijn veroorzaakt door het eten van schaaldieren ”(Russell, pp. 78-79).

Waarom schrijf ik dit allemaal? Niet om mensen aan te moedigen om vlees te eten, maar om diegenen die het vlees eten niet kunnen vaarwel zeggen – hoewel daar goede redenen voor zijn – te wijzen op enkele richtlijnen uit de Bijbel. Soms word ik daar op aangesproken, en zegt men dat dit gold voor de mensen in het Oude Testament, maar dat dit nu niet meer van toepassing is. Maar de waarheid is – zoals ook bovenstaande laat zien – dat de informatie uit de Bijbel verbazend actueel is.

wordt vervolgd

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: