Waarom schiep God onreine dieren ?

In vorige brief gaf ik al aan dat God in zijn Woord ons ervoor waarschuwt om geen onreine dieren te eten. Nu is volgens mij de grens tussen reine en onreine dieren erg vaag geworden – vooral als men het voedsel van dieren aandachtig bestudeert en ziet wat er in het voer van dieren wordt verwerkt. In sommige gevallen, maakt men bijna kannibalen van dieren…

Een ander aspect dat zeker in vraag wordt gesteld is (ervan uitgaande dat dieren nog natuurlijk zijn), waarom – terwijl ze niet door mensen mogen worden gegeten – God dan toch onreine dieren schiep? In “What Does the Bible Teach About Clean and Unclean Meats?” lezen we :

Als zulke wezens niet bedoeld waren om gegeten te worden, waarom heeft God ze dan geschapen? Dr. Russell legt uit: „Om te beginnen vervullen ze een nuttige rol door een taak te vervullen in de cyclus van het opruimen van afval. Veel onreine dieren, met name varkens en schaaldieren, zijn ongezond omdat hun dieet bestaat uit het ziekteverwekkend afval van de samenleving.

“Varkens eten al meer dan 100 jaar het afval van de stad Philadelphia, waardoor 3 miljoen per jaar aan stortkosten bespaard worden. Dit is een ongekend gebruik van varkens. Ze zijn ontworpen om de omgeving schoon te maken.

“Zelfs als ze in kooien worden gestapeld, gedijen biggen op slachtafval als alleen het varken in de bovenste kooi voer krijgt. Boeren hebben hun winst vergroot door varkens rioolwater te geven. Kippenboeren houden vaak een varken, zodat ze dode kippen kunnen laten opruimen zonder ze te hoeven begraven ”(Russell, p. 81).

Sommige vissoorten en schaaldieren spelen een vergelijkbare rol in het water. Dr. Russell merkt op dat “van de veel gegeten vis, meervallen… altijd de hoogste niveaus van besmetting vertonen in chemisch vervuild water. Na chemische lekkages worden lokale vissers gewaarschuwd geen meerval te eten ”(ibid.).

Zelfs commercieel gekweekte meervallen vormen een potentieel gezondheidsrisico, merkt hij op. “Consumer Reports testte vis die op meerdere markten in de Verenigde Staten was gekocht. Vissen worden als bedorven beschouwd als het aantal bacteriën groter is dan 10 miljoen per gram vlees. Bijna alle meervallen hadden tellingen die met 27 miljoen per gram van de schaal gingen, zelfs als ze goed waren bereid ”

Dr. Russell’s conclusie? “Hoewel varkens helpen de aarde schoon te maken, en schelpdieren en meervallen bij uitstek zijn ontworpen om het water te zuiveren, willen we niet eten wat ze opruimen!”

In het licht van zulke zelden gepubliceerde feiten, kunnen we Gods woorden via Mozes beter begrijpen en waarderen: “Luister aandachtig naar al deze geboden, die ik u geef; opdat het u en uw kinderen na u voor altoos wel ga, wanneer gij doet wat goed en recht is in de ogen van de Here, uw God.” (Deuteronomium 12:28).

“En zij zullen mijn volk het onderscheid leren tussen heilig en niet heilig en het onderscheid doen kennen tussen onrein en rein.” (Ezechiel 44:23). Laten we daar acht op geven. En misschien is het nu meer dan ooit de tijd om zeer kritisch te zijn bij het eten van vlees – zelfs wat we onder “rein” vlees verstaan, maar waar het voer van de dieren onbedoelde fracties bevat die een dier in normale omstandigheden niet zou eten. Er zijn ethische, religieuze, economische, ecologische en andere bezwaren tegen het gebruik van vlees als voedingsmiddel.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: