Aardappels en gezondheid

Als je alles leest over voeding en gezondheid, krijg je soms de indruk dat de zorg voor gezondheid een uiterst moeilijke en delicate taak is en dat het er op aan komt om alles nauwkeurig af te wegen en je hoofd te breken over het feit of je niets tekort komt. Ik kan moeilijk geloven dat dat Gods bedoeling was. Ik ben er zelfs zeker van dat het Gods bedoeling was om het verbazingwekkend gemakkelijk te maken.

Natuurlijk met de moderne voeding, waarin de essentie vervalst en gewijzigd is, en waarbij voedsel gaat behoren tot de verslavings-producten die niet meer verzadigen, maar de hunkering naar méér aanwakkeren, kan men niet stellen dat ze liggen in de lijn van Gods bedoelingen. Dit zijn voedingsproducten die samengesteld zijn naar menselijke inzichten. Met Gods voeding kan het helemaal niet zo moeilijk zijn.

Ik heb enkele voorbeelden geplukt uit de eenvoud van de voeding. Sommige mensen gaan me misschien beschuldigen dat dit geen goede voorbeelden zijn, bv. het aardappeldieet. In dit geval gaat het om een puur gekookte voeding… en toch. Gezonde Voeding kan je niet herleiden tot deze of gene soorten groenten of fruit… Het is ook hoe, wanneer, hoeveel en in welke omstandigheden ze worden gegeten.

Ik gebruik dus het voorbeeld van het aardappeldieet toch maar… omdat je het van een aardappel wellicht niet zou verwachten dat het mogelijk is om daarop te over leven… meer nog, beter te worden. Als het met aardappels mogelijk is, moet het met andere natuurlijke voedingsmiddelen ook mogelijk zijn, vooral omdat de meeste andere groenten en fruit nog veel meer te bieden hebben !

HET AARDAPPELDIEET

Het volgende artikel komt uit de krant The Globe.

“Een vrouw die gedurende 4 jaar niets anders dan aardappels gegeten heeft moet dood of ernstig ziek zijn volgens de medische experts. Hoewel, Pauline Stevenson, uit Cowley, in Engeland, zegt dat sinds ze niets anders dan aardappels eet, ze zich “nog nooit zo goed voelde”.

“Ik heb al een lange tijd geen enkele pijn meer, en dat voor het eerst in mijn leven”, zegt de 57 jaar oude weduwe in de krant The Globe. “Ik geef toe dat ik met mijn aardappeldieet alle lekkernijen uit mijn menu verwijderd heb, maar het is het waard”.

Mevrouw Stevenson is verplicht om enkel aardappels te eten en gedistilleerd water te drinken, omdat ze aan alle andere voedingsmiddelen allergisch is.

“Voor jaren was mijn leven een echte hel” zei ze. “Ik was constant ziek, mijn gewrichten waren stijf en ik had voortdurend pijn. Mijn artsen hadden geconstateerd dat mijn slechte gezondheid te wijten was aan een voedingsallergie, en ze adviseerden me geen fruit, of suiker meer te eten, geen alcohol te drinken, geen brood en melkproducten.” “Maar de pijnen en ziekte bleven. Ik verwijderde verschillende ingrediënten uit mijn menu. Ik verwijderde kraantjeswater, vlees en andere voeding een voor een. Ik begon me onmiddellijk beter te voelen en het is daardoor dat ik me nu nog houd aan enkel aardappels. Ik verwijderde boter, olie, margarine zodat ik geen gebakken aardappels of frieten kon eten.”

Ze kookte haar aardappels voor het ontbijt en middagmaal en ‘s avonds pofte ze de aardappels in de oven. Deze mevrouw geeft toe dat ze aardappels beu is, maar ze zegt dat haar menu een groot voordeel heeft: het kost haar echt weinig.

Commentaar :

Het aardappeldieet is niet nieuw. Dokter Hinhede uit Denemarken en zijn familie hebben 3 jaar overleefd op uitsluitend aardappels. Verder vermeldt de literatuur het geval van een hardwerkende arbeider, die onder toezicht van dokter Hinhede, voor 12 jaar uit sluitend op aardappels leefde. Veel mensen zijn in de loop van de geschiedenis gedwongen geweest om te overleven op aardappelen, omdat er geen middelen waren voor duurdere voedingssoorten. Op de aardappels kleeft echter de negatieve stempel van armoede en somberheid. Het volstaat om het schilderij van Van Goch, “De Aardappeleters” te bekijken en je hebt er meteen geen zin meer in. Gooi die angst voor aardappels op een hoop… en ga voor een Nieuwe Start.

In hoeverre mensen uitsluitend op aardappels leefden kan bediscussieerd worden, maar een feit is zeker dat er ooit gemiddelden hebben bestaan van 2000 gram aardappels per persoon, tot de tijd kwam dat mensen hun aardappels gaven aan het vee en voor hun 2000 gram aardappels nog slechts 80 gram vlees kregen. Gezien men daarvan niet kon leven, was er natuurlijk nood aan bijkomende voeding.

Het is waar dat een dergelijke eenzijdige aardappelvoeding na verloop van tijd vraagt om afwisseling. Wat aanvulling met verse groene planten of zachte kruiden zou kunnen maken, dat dit quasi onbeperkt kan aangehouden worden. Dit voorbeeld illustreert alleen maar dat het voedingsvraagstuk minder moeilijk is dan we meestal denken en dat het zeer gemakkelijk is om de fysieke behoeften te dekken.

wordt vervolgd

Garage Sale / Uitnodiging

We doen grote opruiming en daarom nodigt Natur-El je uit op de grote garage-sale op zondag 20 juni van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. 
Alles te koop aan spotprijzen : 

  • keukenmateriaal / gebruikt en nieuw
  • CD’s, DVD’s, USB-sticks
  • boeken, brochures, tijdschriften, schema’s
  • oliën, etherische oliën, verzorgingsproducten 
  • en veel meer

(Ook een tafel met gratis literatuur w.o. Houvast-tijdschriften…)

De opbrengst gaat integraal naar ADRA, een internationale hulporganisatie. 

Plaats : Potaardestraat 2 – 9620 Erwetegem

0484 40 50 05 – Stefaan & Riet

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: