Volwaardige Voeding

Stap voor stap doorlopen we enkele essentiële punten voor een goede gezondheid. In deze nieuwsbrief is het advies: “Verhoog de hoeveelheid vezels in je voeding”. Waarschijnlijk is dit advies overbodig als je het vorige goed hebt bestudeerd en in de praktijk gebracht: nl. de suikerpot dicht en in de plaats elke dag een redelijke portie fruit.

Vandaag eet de gemiddelde persoon slechts 8 tot 12 gram vezels per dag. Voedingsdeskundigen raden aan om de hoeveelheid vezels in je voeding te verhogen tot minimaal 30 gram per dag. Een voeding die voor 70-80% uit groenten en fruit bestaat en voor 20% uit volle granen en peulvruchten (erwten en bonen) is een uitstekende manier om vezels in je dieet te krijgen. Vezels zijn erg belangrijk voor een vitale gezondheid. Vezel omzeilt de spijsverteringsenzymen zodat een deel van de voeding onverteerd naar de dikke darm (colon) gaat en daar een prebiotische functie vervult. De belangrijke rol van vezels is om het spijsverteringsstelsel te reinigen, waarbij toxines zo efficiënt en snel mogelijk wordt weggespoeld. De meeste bewerkte voedingsmiddelen, waaronder brood en witte rijst, bevatten geen significante vezels! Dierlijke producten bevatten geen vezels!

Voor de normale gang van zaken in de darm, is een voeding nodig die na vertering een minimale hoeveelheid reststoffen nalaat. Hoe meer toxines een voedingsmiddel vormt, hoe noodzakelijker het is dat er vezelstoffen zijn die de toxines buiten het lichaam brengen. Dierlijke voedingsmiddelen laten geen cellulose na omdat ze bijna integraal verteren of rotten. In feite gaat het om de restanten van dieren die zelf het rauwe plantenmateriaal hebben gegeten en de cellulose zélf hebben gebruikt voor hun eigen vertering en hun eigen lichaamsreiniging. Het vlees bevat onvoldoende vezels om de risico’s uit vlees te neutraliseren en de normale reinigingsprocedure van het lichaam toe te laten.

Cellulose is in normale omstandigheden niet verteerbaar in het spijsverteringskanaal. Rauwe groenten en fruit bevatten veel natuurlijke vezelstoffen. Het dagelijks gebruik van ruime porties fruit en groenten is het meest aanbevolen voor de normale darmactiviteit. In verhouding tot de droge stof bevatten vruchten en groenten fenomenale hoeveelheden cellulose. Zo kan het zelfs nodig zijn om in de beginfase van de voedingscorrectie een tijdlang een gedeelte van de vruchten of groenten onder de vorm van sap te gebruiken. De voorbije 40 jaar heb ik op voordrachten en cursussen het getuigenis van de deelnemers gehoord, die vol lof de veranderingen op het vlak van hun stoelgang toejuichten. Hoewel de meeste personen niet de bedoeling hadden hun spijsvertering te regelen, maar veeleer uit interesse of om af te slanken kwamen, stelden zij spontaan de verbeterde darmpassage vast. Dergelijke ervaringen zijn een aansporing om verder te gaan op deze weg.

In sommige planten vormt het aandeel van de cellulose tot 50 % van de koolhydraatmassa. Het is de structurele bouwstof van de celwanden van de planten. De mens kan deze cellulose niet afbreken. 

Er kan geen sprake zijn van vezels om de vezels. De vezels zijn slechts een hulpmiddel dat aan de voeding verbonden moeten zijn en die bij elke maaltijd, zonder uitzondering aanwezig moeten zijn. Iedere maaltijd behoeft zijn vezels. Iedere maaltijd moet zijn natuurlijke vezels bevatten die ervoor zorgen dat de voedselresten worden getransporteerd. Een maaltijd zonder vezels is voor mensen met vertraagde darmfunctie vragen om problemen !

De gewoonte extra vezels toe te voegen aan vezelarme voeding is slechts een tijdelijke hulp die na enkele weken of maanden niet langer nuttig blijkt te zijn. De meeste commerciële vezelpreparaten (zemelen) zijn géén rauwe bereidingen. In deze vezelpreparaten ontbreekt het magnetisme waaraan de darm juist zo’n behoefte is.

Het gebruik van zemelen is het meest bekend, doch niet zonder problemen. Velen zijn het fabeltje gaan geloven dat men, om een betere stoelgang te bekomen bruin brood moet eten. Onafgezien van de kwaliteit en de bereidingswijze van het brood zijn de vezels van de erin voorkomende zemelen soms irritant voor de darmwand. Als men daarboven half gemalen tarwekorrels en andere ruwe vezels (kaf) in het deeg mengt, dan is het hek van de dam ! Voor sommigen is dit pas het begin van grotere darmproblemen.

De zachte vezels uit fruit en groenten daarentegen zijn beschermend voor de darmwand en niet in het minst irritant. Groenten eet men niet òm de vezels. Men eet ze omdat het onze natuurlijke voeding is. De vezels zijn er gewoon bij. Groenten en fruit bieden de kans om tegelijk in voedingssubstanties te voorzien; alle noodzakelijke hulpstoffen voor de omzetting en de regulatie van het organisme. De bevorderlijke werking op de darm kan snel aangetoond worden. Het volstaat gedurende één maand een fruit-groentenvoeding te gebruiken en de hardnekkigste constipatie verdwijnt. (Alleen zij die door een jarenlange beschadiging van de darm een darmdeformatie hebben opgelopen, moeten een consequente therapie volgen met vasten als basis, gekoppeld aan een darmreinigingskuur.)

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: