Een Nieuwe Start

Gods wegHet ‘Weimar’ verhaal, fragment uit het boek “Een nieuwe start”, Vernon W.Foster

Tussen de uitlopers van de Sierra Nevada, ligt Weimar, een klein plaatsje langs de Californië Interstate 80, tussen Sacramento en Reno.  Genesteld tussen de sparren en de ponderosadennen, is het, onder de sneeuwgrens en boven de mist in het dal, gezegend met een overvloed aan zonneschijn en frisse lucht.

Dit is de ‘perfecte plaats’ voor een heldere benadering van gezondheidseducatie en -zorg. In 1977 begon een groepje artsen en onderwijskundigen een dergelijke benadering met de opening van een educatief en gezondheidsinstituut, gemodelleerd naar het wereldberoemde Battle Creek Sanitarium en Battle Creek College in Michigan. Dit project kreeg de naam Weimar Institute.  Daarmee verwezenlijkten deze mensen met een visie hun droom: het NEWSTART Lifestyle Center was geboren.

De naam NEWSTART is een acroniem, gevormd door een van de eerste bezoekers van Weimar en staat voor de acht essentiële beginselen die samen de gezondheidsfilosofie van Weimar vormen : 

– Nutrition (voeding), 

– Exercise (beweging), 

– Water, 

– Sunlight (zonlicht), 

– Temperance (zelfbeheersing en matigheid),

– Air (lucht), 

– Rest (rust) 

– Trust (vertrouwen).  

Dit zijn beginselen die een goede gezondheid in stand houden en wanneer ze op een juiste en samenhangende wijze worden toegepast zullen ze ook een genezende werking op zieke mensen hebben.

Het NEWSTART lifestyleprogramma is eigenlijk een herontdekking van de principes van een gezondheidsbeweging die floreerde in de negentiende eeuw toen de medische praktijk meer experimenteel was dan rationeel.  Rebellerend tegen de gewoonlijk karikaturale rationele praktijken, begonnen enkele medici een revolutie genaamd ‘health reform’. Dr. John Harvey Kellog was waarschijnlijk de meest briljante en de meest bekende van de gezondheidsreformatoren in de Verenigde Staten. Het beroemde Battle Creek Sanitarium, door Kellog opgericht in Michigan in 1877, werd een voorbeeld voor de gezondheidszorg van het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.  De grootheden van die tijd vonden hun weg naar dit instituut. Onder de bezoekers van Battle Creek bevonden zich mensen als Henry Ford, John D. Rockefeller, Thomas Edison, Dr. Morris Fishbein, George Bernard Shaw, William Howard Taft, Ivan Pavlov, Clara Barton en vele anderen. Ellen G. White, een toonaangevende gezondheidshervormer uit de negentiende eeuw, speelde een belangrijke rol in het succes van dit opmer-kelijke instituut. Zij sponsorde niet alleen Dr. Kellogs medische opleiding, zij deelde ook haar buitengewone inzichten betreffende de gezondheidszorg met hem. En volgens Dr. Kellogs eigen zeggen hielp zij hem daarmee vijf jaar voorsprong te behouden op de toenmalige ontwikkeling van de medische wetenschap.

Maar het NEWSTART-programma gaat zelfs verder terug dan de achttiende eeuw. Het gaat helemaal terug naar een plaats genaamd Eden.  Volgens Genesis, het boek van het begin, was Eden de plaats waar het menselijk leven begon, waar onze eerste ouders werden geschapen door de hand van een persoonlijke God.

Eden had een overvloed aan frisse lucht en zonlicht, het water was koel en puur. Het bewerken van de tuin, zwemmen in de rivier en wandelingen over heuvels in dit prachtige landschap zorgden voor lichaamsbeweging.  Adam en Eva konden de tijd nemen om te rusten van hun werk en sliepen waarschijnlijk acht uur per nacht! Zij wisten wat zelfbeheersing betekende. Hun dieet bestond uit fruit, noten, groenten en een grote variëteit aan zaden. Het laatste ingrediënt voor deze perfecte omstandigheden was vertrouwen, en dat vertrouwen groeide als zij hun Maker ontmoetten in de koelte van de avond.

Het element van vertrouwen is te wereldvreemd voor ons, zou u zeggen ?  Voor sommigen van ons misschien.  Maar laat me u verzekeren dat iemand zijn toerekeningsvatbaarheid niet verloochent door vertrouwen te hebben, want God is de fundamentele Realiteit.  Of het gaat om het genezen van een gebroken bot, of het genezen van een incisie van een chirurg, of de ingewikkelde werking van ons immuunsysteem, alle genezing komt als men werkt met de door de grote Inspirator in de natuur gelegde wetten. Daarom eindigt NEWSTART met een T (van Trust = vertrouwen).

Weimars NEWSTART Lifestyle Center is geen diagnostisch centrum, of behandelende kliniek in de traditionele zin.  Met behulp van de meest geavanceerde methoden op het gebied van de medische research wordt de gasten, zover mogelijk,  geleerd wat de oorzaak van hun gezondheidsprobleem is en wat ze zelf kunnen doen die te elimineren, of tenminste, te reduceren.

Als de gasten eenmaal zijn ingechecked in de gerieflijke NEWSTART Lodge, krijgen zij een algemene oriëntatie van de medical director.  Voor iedere gast omvatten de eerste twee dagen een onderzoek naar zijn geschiedenis en lichamelijke gesteldheid door gekwalificeerde medici, een stresscardiogram (tredmolen), een chemische gezondheidsevaluatie door laboratorium-bloed- en urine-tests.

Iedere dag wordt om 6:30 ‘s morgens een ontbijtbuffet geserveerd, gevolgd door een ochtendprogramma.  

Voedings- en bewegingsprogramma’s worden begeleid door stafmedici.  Praktische lessen in het bereiden van maaltijden voor een optimale gezondheid worden iedere dag gegeven. De dagelijkse lessen houden de gasten op de hoogte van het ‘wat en waarom’ we iets wel of niet moeten doen. De aard en oorsprong van hartkwalen, diabetes, hoge bloeddruk, jicht en kanker worden besproken zonder gebruik te maken van technische termen. Symptomen, diagnoses en geaccepteerde vormen van behandeling worden uitgelegd.  De stafmedici wijzen op de rationele en wetenschappelijke basis van de goede resultaten die te verkrijgen zijn met bepaalde veranderingen van levensstijl.  Deze lessen vormen een hoogtepunt van de dag op het NEWSTART Lifestyle Center en scheppen geloofwaardigheid en vertrouwen.

Alle gasten worden op een vegetarisch dieet gezet, zonder geraffineerd voedsel van enige soort. Het zoutgebruik wordt geminimaliseerd. Het aantal calorieën varieert al naar gelang de individuele behoeften, maar is ongeveer half zo hoog als wat iemand thuis gebruikte.

Bijna nooit voelt een gast zich hongerig tussen de maaltijden. Het aantal vetcalorieën wordt beperkt tot 10 à 15 procent van het totale aantal calorieën.  

Melk, eieren of ander dierlijk voedsel wordt niet gebruikt.

Een groot deel van de vrije tijd van de gasten wordt iedere dag aan wandelen besteed.  

Het ontbijt is meestal de zwaarste maaltijd, ‘s middags wordt een lunchbuffet geserveerd en om 5:30 ‘s namiddags nog een lichte maaltijd.  De avonden zijn gevuld met lichte programma’s, en de gasten zijn om negen uur klaar voor het bed.  Bijna direct vormt zich een band tussen de gasten.  Vriendschap en kameraadschap ontstaan binnen enkele dagen.  De gasten komen als vreemdelingen en gaan 19 dagen later weg, dichter met elkaar verbonden dan familie.  Vele gasten komen binnen op krukken en in rolstoelen of elkaar ondersteunend; ze vertrekken wandelend, 8 tot 16 kilometer per dag, de noodzaak van medicijnen gereduceerd of totaal geëlimineerd.

“IK herinner me die keer dat mijn vrouw en ik het NEWSTART programma zelf deden.  Die eerste maaltijd op de avond van onze aankomst zullen we nooit vergeten! De soep leek smaakloos : geen zout, geen olie en zodanig gekruid dat hij onze smaakpapillen niet in vervoering kon brengen.  Het fruit en de andere onderdelen waren goed maar lieten ons met het gevoel achter iets te missen.  De volgende ochtend was het ontbijt uitstekend en het werd met smaak gegeten. Wij waren niet teleurgesteld, maar de tegenslag kwam tijdens de lunch met een maaltijd zo smakeloos als de avond tevoren.

Maar er gebeurde iets tijdens die eerste week. Ons eten begon beter te smaken!  De gasten van onze groep begonnen te vragen of er een nieuwe kok aan was gekomen.  Aan het einde van de derde week smaakte het eten beter dan ooit en wij waren in verwarring aangaande de voltrekking van deze verandering.  Ons werd verteld dat onze smaakpapillen zich opnieuw in hadden gesteld; ook zij hadden een ‘nieuwe start’.

Onze groep bereikte gemiddeld een verlaging van het cholesterolgehalte van 20 procent.  De hoogste individuele verlaging bedroeg 150 milligram procent.  Een vrouw die bloedcholesterolgehalte van 350 had daalde naar 204.  De mijne ging van 200 naar minder dan 100.

Bij twee diabetici in onze groep was sprake van een enorme verbetering in hun toestand.  Een van hen had ernstige diabetische neuritis aan haar rechter been.  Ze nam 100 eenheden insuline per dag en beschreef haar pijn als “lopen op scheermesjes.”  Binnen tien dagen was haar pijn helemaal verdwenen.  En binnen twee weken was ze in staat om, onder medische supervisie, te stoppen met het innemen van medicijnen.

De tweede suikerpatiënt had een bloeddruk van 240/120 en zijn bloedsuiker was enorm hoog (300 mg. procent).  In de laatste week van het programma had hij een bloeddruk van 110/65 en een constante bloedsuiker van 90.

Er was ook een 50 jaar oude vrouw met ernstige deformaties van de kootjes van vingers en tenen als gevolg van reumatische jicht. Zij had 30 jaar met constante pijn geleefd. Het duurde een week voor zij in staat was een kilometer te lopen. Binnen drie weken was zij van haar pijn verlost en liep dagelijks zes kilometer.

Gewichtsverlies door zwaarlijvigen is het meest voorkomend profijt dat onze gasten ervaren.  Bill was een 35-jarige man in onze groep die bij aankomst 270 pond woog.  Hij verloor 29 pond gedurende de cursus, en nog eens 45 pond in de twee maanden daarna.

Ongeveer drie maanden nadat wij onze cursus afgesloten hadden, ervoer Stan, een Poolse elektrotechnicus, een dramatische verbetering in zijn gezondheid. De 65 jaar oude Stan kwam naar het NEWSTART Lifestyle Center omdat hij een hartaandoening had, aan diabetes leed en een hoge bloeddruk en jicht had.  Hij was een van mijn eerste patiënten in mijn nieuwe rol als NEWSTART-medicus.

Stan had dat voorafgaande jaar een bypass-operatie aan de kransslagader ondergaan maar het resultaat was gering; hij had nog altijd pijn aan zijn hart als hij meer dan tien stappen liep. Bij aankomst op NEWSTART had hij een bloeddruk van 240/120 met een zeer abnormaal elektrocardiogram. Zijn bloedsuiker was 300 en hij spoot 100 eenheden insuline per dag en gebruikte nog zes andere medicijnen.

Als iemand een reden had gemotiveerd te zijn zijn levensstijl te veranderen, was het Stan. Hij zei tegen me : “Doc, ik zal alles doen wat je van me vraagt.”  En dat deed hij.  Met een vetarm en vezelrijk 700-calorieën dieet en een trainingsprogramma onder supervisie begon zijn toestand zich te verbeteren.  Binnen een week kon hij een kilometer lopen met hulp; aan het eind van de tweede week was dat opgelopen tot vijf kilometer en zijn insulinegebruik was gedaald tot 25 eenheden.  Toen hij vertrok bij het NEWSTART-programma, liep hij tien kilometer zonder pijn in de borst : zijn bloedsuiker was 110, zijn bloeddruk 110/65 en zijn bloedcholesterol was gedaald van 310 naar 190. Hij had geen insuline, bloeddruk- en hartmedicamenten meer nodig.

Sinds zijn vertrek hadden wij iedere drie maanden contact met Stan.  Bij zijn laatste verslag liep hij nog altijd 10 kilometer, hield zich aan zijn dieet en de chemische samenstelling van zijn bloed was binnen de gebruikelijke normen.  Hij gebruikte geen medicijnen, zelfs geen insuline.  Zelfs zijn jicht is beter.  De laatste keer dat ik Stan opbelde, zei hij : “Ik heb medelijden met diegenen die Weimar niet kennen.”

Dit is een anekdotisch bewijs, maar honderden overeenkomstige verhalen kunnen verteld worden.  Dit instituut bestaat uit meer dan gebouwen en programma’s.  Het is meer dan een filosofie en een geografische lokatie.  Het zijn de mensen, en mensen maken of breken iedere organisatie. De staf en faculteit van het Weimar College en het NEWSTART Lifestyle Center bestaat uit competente, goed opgeleide professionals, experts op hun respectievelijke gebieden.  Zij zijn allemaal ervaren in gezondheidsvoorlichting, georiënteerd op de preventieve gezondheidszorg.  Zij zijn zo aan hun werk toegewijd, dat zij om praktische redenen eigenlijk allemaal ‘vrijwilligers’ zijn met een minimaal salaris. Zij beschouwen hun werk als een missie, bijdragende aan de ziel van een instituut met als doel op stille wijze het karakter van de Almachtige te representeren, terwijl zij ook de voordelen van wetenschappelijke principes genieten.

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: