De kracht van Sap

Dagelijks sapSappen – je snelste weg naar gezondheid

“Drinkfruit” – “Fruitdrinks”

uit “Het Beste uit de Rauwkostkeuken”

TOTAALSAP

Vers sap is vloeibaar voedsel, uitermate geschikt om een gezondheidskuur mee te doen. Maar misschien behoor je wel tot diegenen die zich afvragen of het wel goed is om enkel het vloeibare gedeelte van het sap te gebruiken en zoveel ‘pulp’ weg te gooien. In dat geval is er een alternatief : “totaalsap”. 

Totaalsap is een mixbereiding, waarbij de vrucht integraal wordt gebruikt. Er wordt niets weggegooid. Resultaat : van één kilo verse vruchten, maak je ruim één liter sap. Uiteraard heeft het maken van totaalsap beperkingen. Je kan bv. geen totaalsap van wortels maken, want dan heb je gewoon wortelmoes.
Totaalsap kan gemaakt worden uit sappige vruchten.

Voor het behoud van de voedingsvezels. 

Heb je je ooit afgevraagd waarom de richtlijnen  van het Nationaal Kanker Instiuut 20 tot 30 gram vezels per dag aanbevelen ? Vezels zijn van vitaal belang voor het behoud van een goede gezondheid. 

1/ Vezels geven een voldaan gevoel en bevredigen je eetlust, wat op zijn beurt de drang naar vet- en calorierijke snacks en tussendoortjes elimineert. Dit op zich is een belangrijke gezondheidstroef. 

2/ Vezels verlagen het cholesterolgehalte in het bloed, omdat het hergebruik van galsappen wordt vermeden. Het belangrijkste ingrediënt om galsappen aan te maken is cholesterol. Zo zal je lichaam gedwongen worden zijn cholesterol te verbruiken in de aanmaak van nieuw galsap. Zo wordt steeds meer cholesterol aan de bloedstroom onttrokken. 

3/ Vezels houden je tip top in orde en bestrijden in dezelfde moeite het gevaar op diverse vormen van kanker. Zij verkorten de eliminatiecyclus en helpen om verschillende lichaamstoxines af te scheiden alvorens zij de kans krijgen zich tot carcinogene stoffen om te vormen. 

4/ Vezels helpen de stoelgang water vast te houden waardoor de uitwerpselen een zachte consistentie blijven behouden die probleemloos kan uitgedreven worden. Op die manier helpen vezels tegen het ontstaan van constipatie en aambeien. Daarbij weze opgemerkt dat de goed verkleinde vezels van planten en vruchten op de stoelgang een bijzonder goede uitwerking hebben. Planten hebben niet alleen de vezels die de stoelgang in beweging houden, maar ook tal van fytochemicaliën die een beschermende en geleidende werking hebben. 

In vruchten vinden we bv. pectine, die door het fijnmixen een egaal karakter aan de moes geeft. Ook pectine heeft een werking tégen constipatie, is cholesterolverlagend en biedt tal van andere voordelen, steeds gezien in het geheel van een volwaardige voeding. 

5/ Vezels hebben een bufferende capaciteit bij het behoud van een stabiele pH in het spijsverteringskanaal. Een vaste pH is nodig voor de vorming van lichaamseigen voedingsstoffen uit het voedsel dat je hebt gegeten. Om de opname van voedingssubstanties die een actieve rol in je lichaam zullen spelen te verzekeren, is het behoud van een evenwichtige pH noodzakelijk. Vezels dragen daar zeker toe bij. 

6/ Vezels omsluiten vijandig gezinde chemische samenstellingen die door fouten in de stofwisseling zijn ontstaan. Het capterend vermogen van vezels op stoffen die het lichaam moeten verlaten is niet te onderschatten. 

Je zal heel gemakkelijk 4 tot 6 maal meer vezels gebruiken in je voeding, door het gebruik van volwaardige voeding, bereid met een krachtige blender. Het verschil tussen totaalsap en geëxtraheerd sap ligt in dezelfde verhouding. 

Ik heb begrepen dat het vanuit voedingsstandpunt het beste is. Maar hoe smaakt het ?

Totaalsap is anders. Het lijkt niet en smaakt niet zoals geëxtraheerd sap, zoals je dat vroeger kende. Probeer de recepten en je zal ontdekken dat het beter is. Aangezien totaalsap alle substanties, inclusief alle vezels van het volledige voedingsmiddel bevat, geeft het een ander “gevoel in de mond”.  Meestal is totaalsap een dikker, smeuïger, smoothie-like sap, dikvloeibaar, soms wat romig aandoend. Het is niet helder zoals kant-en-klaar appelsap, noch doorzichtig zoals geklaard bereid sinaassap. Afhankelijk van wat je als ingrediënten gebruikt kan de textuur van totaalsap erg variëren, van een vastheid als sinaassap tot een dikvloeibare nectar of zelfs dikker. Misschien voel je er zelfs iets voor om je sap met een lepeltje te gebruiken. 

Totaalsap is niets anders dan verpulverd fruit, of groenten, verdund met ijs, water of andere vloeistoffen, tot een smakelijke drank. 

Totaalsap gebruikt de “goede delen” die normaal verwijderd worden. Maakt dat het sap niet bitter ?

Sommige zaden en pitten kunnen een drank bitter maken. Bij de recepten wordt vermeld hoe je je ingrediënten moet voorbereiden. Om bitter worden te voorkomen, drink je de sappen liefst kort na hun bereiding. Hoe langer het duurt voor het sap wordt gedronken, hoe groter de kans dat het bitter wordt. Ook de oxidatie speelt een grote rol. 

Zuiders totaalsap

1/4  verse ananas

1 rijpe mango

12 clementijntjes of 4 à 5 zoete bergappelsienen

Doe de in blokjes gesneden verse ananas, de clementijntjes en de mango onderin de beker van de blender bekermixer, deksel goed afsluiten. Laat 1 tot 1 1/2 minuut draaien op de hoogste snelheid.

Super Smoethie

1 kop sinaasappelsap (2 dikke sinaasappelen)

1dikke appel

1 kop aardbeien

1 soeplepel lijnzaad

1 soeplepel honing of 3 dadels

Breng alle ingrediënten in de blender en mix op hoge snelheid, tot een fijne smoothie.

Romig Oranjesap

is een combinatie van geëxtraheerd sap (met de sapcentrifuge) en rijpe avocado (voor een glad, stevig sap)

2 wortelen

3 sinaasappelen

1 avocado

Wortelen en sinaasappelen tot sap persen.

Avocado in het sap mixen in de blender of met de staafmixer.

Totaalsap wordt gemaakt met de VitaMix TNC / zie ook recepten rauwe soepen. 

Hieronder afbeelding van de Champion-juicer, het onmisbare instrument voor je sapkuren. 

Eten tegen kanker

30 tot 40% van alle kankergevallen kunnen worden voorkomen door een aangepaste voeding. Tot dit besluit komen het Britse World Cancer Research Fund en het Amerikaanse Institute for Cancer Research in een uitgebreid rapport.

De laatste jaren verschijnen er steeds meer studies die aantonen dat onze voedingsgewoonten of bepaalde bestanddelen uit onze voeding, mogelijk een invloed hebben op het ontstaan of het voorkomen van kanker. In dit rapport, (Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, 1997) waaraan drie jaar werd gewerkt door een groep van 15 leidende kankerspecialisten uit heel de wereld, bijgestaan door nog eens een 100-tal wetenschappers en specialisten van diverse organisaties, worden al die studies samengebracht en in perspectief geplaatst. Bovendien bevat het rapport ook een aantal concrete aanbevelingen.

De invloed van onze voeding op kanker is dubbel. Enerzijds kunnen bepaalde eetgewoonten en bepaalde voedingsbestanddelen mede aan de basis liggen van het ontstaan van kanker. Maar anderzijds bevat onze voeding ook stoffen die bescherming kunnen bieden tegen kanker. 

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: