Gods Apotheek / Vasten

Zoals eerder beschreven, zijn er voor genezing geen andere instrumenten vereist, dan voor gezondheid. Het kan natuurlijk wel zijn dat de genezers rust, zuurstof, zonlicht, voeding, water en dranken, nu in een andere dimensie komen te staan.

Ben je ziek? Dan zou je nu volledig ontheven moeten worden van alle verplichtingen, en ben je het best gediend met absolute rust op alle domeinen: fysieke rust, spijsverteringsrust (geen voeding), emotionele rust (geen opwinding, geen sensaties) en zintuiglijke rust (stilte, een rustige omgeving, het sluiten van de ogen voor gezondheid).

Platte rust, te bed, enkel met zuiver water… Een andere naam hiervoor is vasten, eeuwenlang onovertroffen. Voor sommigen is het een dwaasheid om jezelf voeding te ontzeggen, terwijl er zoveel voeding is, die geschapen is om genoten te worden. Voor anderen is het de logische gang van zaken om te luisteren naar het lichaam en de verminderde eetlust ernstig te nemen. En voor sommigen is het de laatste kans, de strohalm die ze vastgrijpen om te genezen.

Word je het water drinken na een tijdje beu, dan kan je aan ieder glas water het sap van een halve citroen of sinaasappel toevoegen. Of je kan een glas water vervangen door een kruidenthee, bv. rozenbottels of venkel of een reinigingsmengsel.

Het zou kunnen dat meer zuurstof is vereist en dat je een beetje meer aandacht moet schenken aan je ademhaling, dat je weg moet uit het verkeer en uit een bedompte atmosfeer, weg uit een muf kantoor met kunstlicht en kunstmatige ventilatie, naar een echte omgeving. Behalve ademhalingsoefeningen die je overal kan doen, en waarbij je nu meer aandacht schenkt aan je lichaamshouding, kan je ook kiezen voor een stevige wandeling, liefst op een natuurlijk plekje.

Dat zijn twee vliegen in één klap : stevig wandelen (beweging) is goed voor de lymfe, en dus ook voor de drainage van afvalstoffen. En tegelijk aandacht schenken aan de ademhaling en genieten van een mooie en rustige omgeving. Wat heb je nog meer nodig?

Eigenlijk omvat het zowat alles, want als tegelijk de zon haar best doet, dan wil je ook liefst ieder zonnestraaltje meepikken terwijl je wandelt.

Veel mensen moeten niets meer doen dan dat, om hun neerslachtigheid te breken. Als je ook een partner hebt die de wandeling samen met jou aanvat, heb je meteen iets te delen. Je kunt je verhaal kwijt en je bent tegelijk een luisterend oor. Voorwaarde is natuurlijk dat het geen waslijst van grieven is dat je met elkaar deelt, maar liever positieve signalen uitwisselt. Niets beter dan te spreken in geloof, waardoor je op heilige grond komt, en waardoor de ogen naar boven worden gericht. Het is een enorme steun om te weten dat wij kinderen van de Vader zijn, en dat Hij ons Zijn goede gaven wil schenken. Bekijk maar eens op welke manier je al gezegend bent geweest, zelfs al is je leven nu chaotisch of leef je met iets overhoop.

Laten we eerlijk zijn, waar staan we zonder een beetje Houvast? Het is natuurlijk ook zo dat mensen hun houvast overal zoeken, ook daar waar geen houvast te vinden is.

En dat is juist het voorwerp van ons gebed, dat ook vandaag mensen de Rots mochten vinden. Niet bouwen op zand, maar op vaste grond, zodat het geestelijk huis een perspectief van een eeuwige relatie biedt. Ook als stormen er tegenaan beuken, gaat het niet te gronde.

Dankbaar blijft de gedachte aan wat Jezus voor ons heeft gedaan. Jezus, de Schepper, Jezus, de Verlosser, Jezus, het Voorbeeld, de Rots van ons behoud… Alles hebben we aan Hem te danken. Ons leven is in Zijn hand. Zoveel mensen zijn voor hun geloof gestorven, omdat ze tot dat punt gekomen waren en beseften dat niemand hen uit Zijn hand kon roven. Ze hadden hun leven niet lief, want hun toekomst lag in de hand van de Eeuwige.

Dat gaf rust en zekerheid. Dat is het perspectief voor een goede geestelijke gezondheid : gewassen zijn in het bloed van het lam, smetteloos witte kleren van Hem ontvangen. Goede voeding zorgt ervoor dat ons fysieke leven in deze proeftijd maximaal ondersteund wordt. God is niet de ontwerper van verval en ziekte en lijden, maar we leven op bezoedelde grond, waar een andere heerser alles verbasterd en vervalst heeft. Nu meer dan ooit, moeten we keuzes maken, want industrievoeding bevat zoveel geestvervormende substanties, met risico’s voor ons, maar ook voor de komende generaties. Maar Gods wegen en Gods middelen blijven onveranderd dezelfde.

Hebben wij behoefte aan geestelijke helderheid? Hebben wij behoefte aan een fysieke come-back? Ga terug naar de eeuwige wetten. Altijd dezelfde, onveranderd, doen ze nu, wat ze altijd hebben gedaan. En ben je onzeker? Ik begrijp het. De tegenstander verspreidt geruchten, ook over vasten…zoals : (onze correctie vind je erna)

1. Vasten is onnatuurlijk en ongezond. Periodisch vasten heeft een genezend effect op het lichaam door herstel- en beschermingsmechanismen te stimuleren.

2. Vasten vertraagt het metabolisme. Onderzoek toont aan dat vasten een metabolisme-verhogend effect heeft, omdat het een toestand van ketose bevordert en de groeihormoonspiegel verhoogt. Onderzoek toont aan dat vasten helpt om je immuunsysteem te resetten.

3. Vasten veroorzaakt tekorten aan voedingsstoffen. Van alle vastenmythen is dit een van de meest ongegronde. Tenzij je een vasten van meer dan 10 dagen doet … Wanneer je met tussenpozen vast en eet, verbruikt je aanzienlijk minder voedingsstoffen en kan je ze vasthouden voor toekomstig gebruik.

4. Vasten veroorzaakt spierverlies. Een recente studie toonde aan dat een dagdeel vasten gedurende 8 weken vetverlies van gemiddeld 400 gram stimuleerde, terwijl er geen significant verlies van spiermassa was.

5. Vasten veroorzaakt eetstoornissen. Het is onwaarschijnlijk dat kort vasten een eetstoornis veroorzaakt. Het is een strategie voor gewichtsverlies bij eetstoornissen.

Bijbel wijsheid

Auteur: stefaandewever

in 1982 begon ik met Groene Dag, omdat ik enthousiast was over het project "gezond leven, natuurlijk eten, positief denken". Dat was nieuw voor mij, maar het resultaat zo hoopgevend, dat ik dacht "dat moet iedereen weten" en "hoe heb ik al die jaren zonder Groene Dag geleefd?" Dat wordt voortaan de 'School voor Natuurlijke Gezondheid' waar ook jij voor uitgenodigd wordt: een levenslange school om "het beste van het leven te maken" !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: